otrdiena, 21. maijs, 2024Vārda diena: Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs
crest1 crest2

Starp pagātni, tagadni un nākotni!

Pievienots: 28.09.2023

28. septembrī Krāslavā topošā tilta pār Jāņupīti pamatos tika ievietota kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Tajā ievietoti Krāslavas novada pašvaldības deputātu vēlējumi, Krāslavas novada pašvaldības informatīvie izdevumi „Krāslavas Vēstis” № 9 (395) 2023. gada 22. septembris un № 4 (390) 2023. gada 14. aprīlis, Krāslavas novada muzeja sagatavotais vēsturiskais vēstījums un Krāslavas novada pašvaldības 2023. gada sienas kalendārs, kas veltīts pilsētas simtgadei.

Svinīgā pasākuma dalībniekus uzrunāja Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kurš īsi ieskicēja tilta nepārvērtējamo nozīmi pilsētas infrastruktūrā un, var sacīt, ērkšķiem kaisīto ceļu, kārtojot neskaitāmas formalitātes, saskaņojumus, dažādus citus dokumentus, pamazām tuvinot būvdarbu uzsākšanas dienu. Pašvaldībai tika izteikts ļoti daudz pārmetumu no iedzīvotājiem, skolniekiem un skolotājiem, kad situācija nonāca līdz tilta slēgšanai.

„Liels paldies Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes vadītājam Jurim Dambim, kurš personīgi apmeklēja šo objektu, visu apskatīja, novērtēja un izprata situāciju - tad lietas sāka virzīties uz priekšu,” uzsvēra G. Upenieks.

Galu galā šī gada 11. jūlijā starp Krāslavas novada pašvaldību un SIA „ACBR” tika noslēgts līgums par būvdarbu veikšanu objektā „Tilta pār Jāņupīti Raiņa ielā un Pils ielas posma pārbūve Krāslavā”.

Arī Krāslavas novada muzeja galvenā krājuma glabātāja Alla Lomanovska, kura klātesošajiem izstāstīja tilta vēsturi, uzsvēra, ka tas ir nozīmīgs solis pilsētas infrastruktūras attīstībā un novēlēja, lai atjaunotais tilts ir drošs ikvienam braucējam un gājējam, un tilta pamatos iemūrētā kapsula, lai ir kā tilts starp pagātni, tagadni un nākotni!

Savos 200 pastāvēšanas gados tilts ir pārdzīvojis vairākas pārbūves, tam mainījās izskats un arī nosaukums: tilts pie Kalna dzirnavām, tilts pie Mazām dzirnavām, tilts pie Augšdzirnavām, bet vienmēr tas bija ļoti svarīgs iedzīvotājiem. Īpaši svarīgs tas kļuva skolēniem, kad 1923. gadā kalnā tika atklāta bijusī muižas ģimnāzija, savukārt 1972. gadā arī kalnā uzbūvēta jauna skola, kurā šobrīd ir ģimnāzija. Katru gadu šo tiltu šķērsoja daudz skolēnu un skolotāju, tilts arī godīgi glabāja skolēnu noslēpumus, cerams, ka jaunais tos glabās tikpat labi.

Krāslavas novada pašvaldības ceļu inženieris Vladimirs Bluss: „Jaunais tilts būs divjoslu, kustība notiks abos virzienos, trotuārs būs platāks, bērni būs lielāka drošībā, šķērsojot upi pa šo tiltu. Savukārt uz tilta pakājē nojauktās mājas pamatiem, tos pastiprinot, plānots ierīkot skatu platformu, no kuras būs iespējams droši nokāpt līdz upei.”

Vārdu sakot, jaunais tilts kopā ar skatu platformu, un citiem elementiem atgriezīs šai vietai bijušo šarmu un pievilcību, jācer arī mākslinieku acīs, kuri atkal ar prieku greznos šo vietu. Savukārt skolotāji, bērni, vecāki un citi iedzīvotāji jau nākamā gada vasarā būs priecīgi izmantot savās gaitās šo jaunbūvi.

Juris Roga
Anatola Kauškaļa foto
Fotogalerija


Jauna aptauja

Septembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30  
piektdiena, 15.09.2023

Dienas foto

  • Muzeju nakts 2024 Krāslavas novada muzejā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde