sestdiena, 27. aprīlis, 2024Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
crest1 crest2

Jūsu jautājumi

Šajā sadaļā iesniegtajiem jautājumiem un sagatavotajām atbildēm ir tikai informatīvs raksturs un tiem nav juridiska spēka. Iesniegto jautājumu izskatīšanai nepiemēro Iesniegumu likuma noteikumus. Atbildes sagatavošanas laiks - līdz piecām darbadienām!

Saskaņā ar Valsts valodas likumu pašvaldības iestāžu sabiedrības informēšanai paredzētā informācija ir sniedzama tikai valsts valodā, tāpēc jautājumi tiek pieņemti un atbildes sagatavotas tikai latviešu valodā.

Uzdot savu jautājumu

Tehnisku iemeslu dēļ, nosūtot jautājumu, parādās kļūdas paziņojums. Lūgums neņemt to vērā, jautājums tiks iesniegts.

gāzes baloni dzīvokļos (atbilde papildināta)

Pievienots: 18.01.2023

Labdien. Interesē, vai Krāslavas daudzdzīvokļu mājas dzīvokļos ir atļauts lietot uzpildāmos gāzes balonus (mājā ir tā saucamais "centrālais gāzesvads")? Kurš likums vai normatīvais akts to regulē Krāslavas pilsētā? Paldies.

/ Krāslavas iedzīvotāja


Atbilde uz Jūsu jautājumu

Pievienots: 02.02.2023

"Krāslavas Vēstis": "Gāzes balonu apriti regulē Ministru kabineta noteikumi Nr.755 “Gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtība." Pajautājām arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), vai nav kādi ierobežojumi no viņu puses un atbilde ir šāda: “2016. gada 19. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr.238 „Ugunsdrošības noteikumi” (turpmāk - Ugunsdrošības noteikumi), kuri stājās spēkā 2016. gada 1. septembrī, nosaka ugunsdrošības prasības, kas fiziskajām un juridiskajām personām jāievēro, lai novērstu un sekmīgi dzēstu ugunsgrēkus, kā arī mazinātu to sekas neatkarīgi no objekta īpašuma formas un atrašanās vietas. Saskaņā ar Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likuma 9. panta pirmo daļu, „Par ugunsdrošību objektā ir atbildīgs ēkas, būves, to daļu vai zemesgabala īpašnieks (valdītājs) vai pārvaldnieks, ja tas paredzēts pārvaldīšanas līgumā, bet iznomātā (izīrētā) vai lietošanā nodotā ēkā, būvē, to daļās vai zemesgabalā par ugunsdrošību ir atbildīgs nomnieks (īrnieks) vai cits lietotājs, ja tas paredzēts līgumā”. Savukārt šī likuma 9. panta otrā daļa nosaka, ka „Vairākām personām iznomātā vai lietošanā nodotā ēkā, būvē, to daļās vai zemesgabalā par koplietošanas ugunsdrošības inženiertehnisko sistēmu un aprīkojuma ekspluatāciju atbilstoši ražotāja tehnisko noteikumu un ugunsdrošību regulējošu normatīvo aktu prasībām ir atbildīgs ēkas, būves, to daļu vai zemesgabala īpašnieks (valdītājs) vai pārvaldnieks, ja tas paredzēts pārvaldīšanas līgumā”. Ugunsdrošības noteikumu 6.punktā ir noteikts, ka „ Fizisko un juridisko personu pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos”. Lai to nodrošinātu, īpašniekam ir nepieciešams ieverot sekojošas prasības attiecībā uz gāzes balonu lietošanu: 1. aizliegts novietot balonus ar degtspējīgām vai oksidējošām gāzēm, kā arī šķidras bīstamas vielas pagrabos, cokolstāvos, bēniņos, uz balkoniem un lodžijām (Ugunsdrošības noteikumi 26.4. apakšpunkts); 2. daudzdzīvokļu objektā dabiskās ventilācijas kanālam aizliegts pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietota apkures iekārta un ierīce, kurā par kurināmo izmanto gāzi, vai gāzes iekārta ēdiena gatavošanai vai gāzes iekārta ūdens sildīšanai un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves. (Ugunsdrošības noteikumi 89.10. apakšpunkts); 3. gāzes balonus novieto ne tuvāk par 1 m no siltuma avotiem un ne tuvāk par 5 m no atklātas liesmas. (Ugunsdrošības noteikumi 357. punkts); Informējam, ka saskaņā Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likuma 55.panta pirmo daļu “Par normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no sešām līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no piecdesmit sešām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.”


Atpakaļ pie jautājumiem

Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde