piektdiena, 17. maijs, 2024Vārda diena: Dailis, Herberts, Umberts
crest1 crest2

Latgales jūgendstila pērles apmeklējums

Pievienots: 20.09.2023

Pirmā mācību nedēļa Krāslavas ģimnāzijā bija ļoti ražīga. Viens no saturīgākajiem pasākumiem notika 2023. gada 7. septembrī, kad 5. un 8. klašu skolēni kopā ar klases audzinātājām Anitu Mateju, Jeļenu Japiņu, Silvu Skridi, Olitu Truskovsku un Natāliju Raudivi devās mācību braucienā programmas Latvijas skolas soma” ietvaros, lai apmeklētu pilnībā atjaunoto un restaurēto Latgales jūgendstila pērli - Lūznavas muižu.

Lūznavas muižā mūs viesmīlīgi uzņēma nama saimniece. Sākumā apskatījām muižas telpas: Marijas, Sofijas un Felicijas rezidences, kurās bija interesantas gleznas un attēli. Vienā no telpām bija aplūkojama keramikas izstāde. Skolēni bija pārsteigti par to, ka muižā nav nevienas istabas ar četriem stūriem!

Muižā skolēniem bija iespēja apskatīt bēniņus un sikspārņu mītnes vietu tajā. Visvairāk skolēniem patika cokolstāvs, kur atrodas trīs telpas: Klases telpa, Slavas zāle un Hologrammas telpa. Klases telpā skolēni aktīvi darbojās un uz interaktīvās tāfeles izpildīja testu, lai uzzinātu, vai viņi varētu būt inženieri.

Slavas zālē skolēni varēja iepazīties ar inženiera Staņislava Kerbedza sasniegumiem, sekojot viņa profesionālajām gaitām cauri gadu desmitiem mirkļos, kad saņemti apbalvojumi, bet ar interaktīvo ekrānu ceļoja pa Eiropas karti un apskatīja dzelzceļa inženierim Stanislavam Kerbedzam veltīto multimediālo ekspozīciju. 

Hologrammas telpā ar moderno tehnoloģiju palīdzību varēja noklausīties paša Kerbedza stāstu par Lūznavas muižas vēsturi un par Kerbedzu dzimtu (1870. gadā Staņislavs Kerbedzs nopirka Lūznavas muižu no poļu muižniekiem). No stāsta skolēni uzzināja, ka Lūznavas muiža uzcelta 20. gadsimta sākumā kā vieta mākslas un mūzikas norisēm, ka ir piedzīvojusi vēsturiskas pārmaiņas, kļūstot par skolu, kara štābu, atkal skolu, tehnikumu, pagasta pārvaldi un bibliotēku, bet 2015. gadā atdzimusi no jauna.

Ielūkosimies skolēnu atziņās.

- „Man ļoti patika izstāde par sikspārņiem. Mani izbrīnīja un ieinteresēja hologrammas!”

- Man patika klausīties stāstu par muižas vēsturi, patika arī parks.”

- Visvairāk man interesēja sikspārņi un patika spēlēt klavieres. Man bija ļoti interesanti.”

- Man atmiņā palika cokolstāvs un hologrammas.”

- Man patika izstāde Lūznavas muižā, kurā atradās dažādas senas krūzes un šķīvji no māla.”

Anita Mateja un Jeļena Japiņa,
5.a un 5.b klases audzinātājas
Autoru foto



Jauna aptauja

Septembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30  
piektdiena, 15.09.2023

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde