piektdiena, 26. aprīlis, 2024Vārda diena: Alīna, Rūsiņš, Sandris
crest1 crest2

Biedrība „Pīlādzītis klubs” realizēja projektu

Pievienots: 01.10.2015

Eksperimenti ir viens no mācību paņēmieniem, kurā mērķtiecīgi un apzināti tiek izraisīta parādību norise mākslīgos apstākļos (Pedagoģijas terminu skaidrojošā vārdnīca, Zvaigzne ABC, 2000).

Pirmsskolā izmanto elementāros eksperimentus, kas veicina bērna attīstību un paplašina redzesloku. To veikšanai nav vajadzīgi sarežģīti uzskates vai izdales līdzekļi un materiāli, bet iespējams izmantot to, kas ir tuvākajā apkārtnē. Eksperimenti ļauj bērnam pašam, darbojoties pieaugušā vadībā, atklāt dažādas dabas, fizikas, ķīmijas parādības.

Biedrība „Pīlādzītis klubs” no maija līdz septembrim realizēja projektu „Eksperimentu istaba „Zinīšu laboratorija””. Projekts guva daļēju atbalstu Krāslavas novada domes konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi 2015” ietvaros. Idejas realizēšanai tika piešķirti 150 eiro no pašvaldības budžeta, 135 eiro ieguldīja biedrība.

Tika apzināts, kādi materiāli ir nepieciešami, un par piešķirtajiem finanšu līdzekļiem tika iegādāts dažāda veida aprīkojums, kas ir noderīgs bērnu eksperimentiem dabaszinību jomā (mērtrauki, palielināmie stikli, magnēti, piltuves, svari u.c.), kā arī tika atjaunotas un nokrāsotas vecās mēbeles: plaukti, skapīši, galdi. Daudzi materiāli tika dāvināti un ziedoti: piemēram, no privātiem dāvinājumiem eksperimentu istabā ir mikroskopi, dabas materiāli, kancelejas preces.

Projektā tika iesaistīti 34 cilvēki: biedrības „Pīlādzītis klubs” dalībnieki, PII „Pīlādzītis” darbinieki un viens brīvprātīgais palīgs.

Eksperimentu istabai tika pielāgota viena no PII „Pīlādzītis” grupām: telpa atbilst visām drošības un higiēnas prasībām, tai ir sava atsevišķa ieeja. Projekta laikā tika izstrādāta darba drošības instrukcija bērniem, mācību programma un apkopoti eksperimentu apraksti, kurus varēs veikt pirmsskolēni atbilstoši pirmsskolas izglītības programmai un savām vecuma īpatnībām: eksperimentus ar ūdeni, ar priekšmetiem, ar krāsu, ar papīru, ar dabas materiāliem un augiem, ar siltumu, ar gaismu, ar magnētu, ar inerci, ar dažādām vielām, ar smiltīm, ar gaisu, matemātiskus eksperimentus, kā arī būs laiks ilgstošiem dabas parādību un augu pētījumiem, kurus ikdienā nevar organizēt grupās.

Paredzēts, ka eksperimentu pulciņā varēs darboties 6-gadīgie bērni nelielās grupās, pieaugušo vadībā – vismaz 2 reizes mēnesī. Priecē, ka audzēkņu vecākos tas izraisīja lielu ieinteresētību, un gandrīz visi sagatavošanas grupu bērni pierakstījās uz nodarbībām.

25. septembrī notika biedrības „Pīlādzītis klubs” projekta „Eksperimentu istaba „Zinīšu laboratorija”” svinīgais pasākums - eksperimentu istabas atklāšana. Uz pasākumu tika aicināti īpaši viesi - 6-gadīgie bērni, kuri apmeklē Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” un, protams, visi, kas aktīvi palīdzēja projekta realizēšanā.

Eksperimentu un pētījumu bezmaksas nodarbības 6-gadīgiem bērniem sāksies no 1. oktobra, tās vadīs Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” skolotājas I.Kalinka un I.Eisaka.

Paldies visiem projekta dalībniekiem, kas ar savu brīvprātīgo darbu aktīvi iesaistījās mēbeļu remontā un krāsošanā, materiālu iegādē un savākšanā, telpas sakopšanā un noformēšanā.

Jeļena Vorošilova,
projekta vadītāja, biedrības „Pīlādzītis klubs” valdes priekšsēdētāja



Jauna aptauja

Septembris - 2019
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
 
otrdiena, 10.09.2019
ceturtdiena, 26.09.2019

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde