ceturtdiena, 23. maijs, 2024Vārda diena: Leokādija, Leontīne, Ligija, Lonija
crest1 crest2

Dzejas dienas Krāslavas ģimnāzijā

Pievienots: 22.09.2023

Dzejas dienas ir tradicionāls, dzejai veltīts sarīkojums, kas Krāslavas ģimnāzijā norisinās jau gadiem. Arī šis mācību gada sākums nav izņēmums, kad latviešu valodas skolotāji piedāvāja skolēniem radoši darboties, lai apliecinātu savu piederību skaistajam.

Latviešu valodas skolotāja Aija Jakovele: „7. klasē ceļš literatūras pasaulē sākas ar Dzejas laika „ievērošanu”. Stundā tika lasīti daiļdarbu fragmenti, kuros dažādi tika atspoguļots jēdziens LAIKS. Nākamais solītis – došanās dabā (pilsētas parks), kur skolēni veidoja laika asociācijas ar kādu figūru, ko vajadzēja izgriezt. Bija gan aplis, jo pulkstenis apaļš, bija bezgalības zīme, jo laiks ir mūžīgs, trīsstūris, jo pulksteņa rādītāja galā ir bultiņa/ trīsstūrītis, bija zibens, jo laiks ir ātrs un straujš, bija kvadrāts, jo laiks ierobežo. Un tālāk skolēni, skatoties caur izgriezto figūru, meklēja dabā atbilstošu objektu/skatu, par kuru pēc tam sacerēja radošo darbu LAIKS IR APLIS; LAIKS IR ZIBENS; LAIKS IR KVADRĀTS utt.

9. klasē Dzejas dienu ieskaņas sākās ar Raiņa dzejas iepazīšanu. Skolēni lasīja, analizēja dzejoļus, meklēja tēlainos izteiksmes līdzekļus. Un noslēgumā sekoja grupu darbs – katrā dzejolī bija jāatrod viena nozīmīga rindiņa un no šīm rindiņām jāsacer jauns dzejolis.”

Skolotāja Ingrīda Grišāne: „Kad rudens kā mākslinieks ar krāsu paleti rokā pārstaigā Latviju, klāt Dzejas dienas. Arī 6.c klases skolēni šoruden mēģināja iejusties dzejnieku lomā. Katrs skolēns izlozēja kādu no rudens simboliem (kļavlapu, ābolu, ozolzīli, sēni vai lietusmākoni), kuram bija jāvelta paša sacerēta četrrinde. Daļa jauno dzejnieku ar lielu degsmi ķērās pie darba, savukārt citiem patika mirkli pasapņot par rudens pielijušu mežu vai rasotā zālē nokritušiem āboliem. Un dzeja tapa!

Rudens atnāk, lietus atnāk,
Katru dienu lietus līst.
Ogas, sēnes, puķes aug.
Salasi tās visas, draugs!
(Ričards)

Sēņotāji, sēņotāji,
Rudenī ir skaistas bekas.
Aug uz mazas meža tekas
Garšīgas un gigantiskas.
(Evija)

Jau drīz aiz loga
Kritīs dzeltenas un sarkanas lapas.
Bet tā gribas saklausīt, kā viņas krīt zemē,
Pēc tam lasīt viņas
Un krāt skaistas, mīļas atmiņas.
(Grieta)

12. klases skolēni diskutēja par mūsu laikmeta ietekmi uz literatūru. Viņi secināja, ka cilvēku dzīvi un apziņu, kā arī literāro jaunradi lielā mērā iespaidoja notikumi, kas norisinājās 20. un 21. gs. mijā. Diskusijas gaitā radās jautājums - vai dzejas formai ir nozīme vai arī ir būtisks tikai dzejoļa saturs? Jaunieši ar prieku iesaistījās dzejas radošajā darbnīcā, radot oriģinālus jaunrades darbus.”

Skolotāja Inta Japiņa: „Šogad tik silts un saulains dzejas dienu mēnesis - septembris! Un 8.b; 8.c klase dodas dzejas radošā piknikā. Skolēniem bija iespēja iesaistīties jaunrades procesā, sacerot savus dzejoļus, liekot no lauznīšiem gleznainas dabas ainas, minēt mīklas. Pateicīgi siltā un saulainā diena ļāva vēl smalkāk izbaudīt tēlaino „sajūtu paklāju” un tā sacerēt arī kādu jaunrades darbu. Darbs grupās ļāva jauniešiem justies gan brīvāk, gan drošāk. Skolēnu radošumam pat pievienojas TIC mince - dzejas kaķis.”

Skolotāja Lolita Dzalbe: „7.a klases skolēniem notika Dzejas dienām veltīta stunda skolas bibliotēkā. Skolēni izvēlējās dažādu latviešu autoru dzejoļu krājumus, meklēja sev saprotamu un interesantu dzejoli, kas uzrunā, izteiksmīgi to nolasīja klasesbiedriem un dalījās savās pārdomās. Daudzi atzina, ka atrada dzejoli, kas patīk, liek padomāt, pafilozofēt. Paldies skolas bibliotekārei Valentīnai Ļebedkovai par sadarbību!”

Skolotāja Ilga Stikute: „10. klases skolēni Dzejas dienu baudīja pieturās, izstaigājot, izjūtot, sadzirdot un saredzot dabu un vēsturi Krāslavas parkā. Rezultātā radās piecrindes, dzejoļi, pabeigti nepabeigtie teikumi, situāciju analīzes, bet visam pāri - estētiskā izzināšana, šķiet, vienkāršās un jau sen ierastās lietās.”

 Skolēnu atsauksmes par pasākumu.

„Man patika, jo es spēju ne tikai iejusties grāfu lomā, kas lika aizdomāties par viņu dzīvi, bet tajā pašā laikā izprast dzejas vērtību, cik dziļi tā var iet, cik daudz tā var iemācīt un cik krāšņa tā var būt. (Rihards)

„Pildot šo darbu, es iemācījos saskatīt to, ko nesaskatu ikdienā, jo es sapratu, ka dienas rutīnā es paskrienu garām skaistumam, kas ir šeit - Krāslavā. Man arī šķita aizraujoša vārdu spēle, kas veidojās, sacerot dzejoļus.” (Gregors)

„Mūsu grupa izpildīja un sadzirdēja katra dalībnieka viedokli un komunicējot mēs spējām veikt visus uzdotos uzdevumus. Tas nesagādāja grūtības, jo katrai bija savs pienākums, kad sasparojoties izdevās veikt katru no dotajiem uzdevumiem.” (Evija)

Krāslavas ģimnāzijas latviešu valodas skolotāji
Autoru foto
Fotogalerija


Jauna aptauja

Septembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30  
piektdiena, 15.09.2023

Dienas foto

  • Muzeju nakts 2024 Krāslavas novada muzejā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde