piektdiena, 26. aprīlis, 2024Vārda diena: Alīna, Rūsiņš, Sandris
crest1 crest2

Eksperiments - tas ir aizraujoši!

Pievienots: 17.02.2017

15. februārī tika aizvadīts novada vides pētnieku konkurss „Skolēni eksperimentē”. Konkursa galvenais mērķis bija rosināt skolēnu interesi par dabas sistēmu un procesu pētīšanu, veidojot izpratni par dabas daudzveidību un vienotību.

 Konkursā var piedalīties 1. - 9. klases skolēni, kuri veikuši praktiskus ar dabu un apkārtējo vidi saistītus pētījumus, novērojumus un eksperimentus. Izaicinājumu pierādīt savu erudīciju šogad pieņēma 6 audzēkņi no Varavīksnes vidusskolas un 3 - no Krāslavas Valsts ģimnāzijas.

 Kas notiktu, ja... Jautājums ir zinātniskās pasaules izziņas procesa galvenais virzītājspēks. Radies jautājums? Jāmeklē atbilde! Kā? Var mēģināt to atrast grāmatās, var pētīt un novērot vai arī izplānot eksperimentu.

Ko labāk un veselīgāk izmantot skolas stundās - tāfeles krītu vai interaktīvo tāfeli? Vladislavs Dilba un Aleksis Voicehovičs izpētīja tāfeles krītu, anketēja skolotājus un secināja, ka mūsdienu tehnoloģijas vairāk patīk skolēniem, bet daudzi skolotāji uzskata, ka interaktīvā tāfele nevar aizvietot tāfeles krītu. Prezentācija bija interesanta, pārliecinoša, un žūrija vienbalsīgi piešķīra zēniem I vietu un rekomendēja piedalīties Rīgas Dabaszinību skolas eksperimentu konkursā, kur 8. klases jaunieši varēs iegūt labu pieredzi un jaunas zināšanas vides izglītībā. Paldies Varavīksnes vidusskolas skolotājām - Lilijai Jasinskai, Irinai Kurilovai, kuras jau daudzus gadus palīdz izprast apkārt notiekošos procesus, kritiski izvērtēt informāciju, atrast zinātnisku izskaidrojumu. Šogad skolotāja Irina konsultēja un palīdzēja sagatavot eksperimentus 4 audzēkņiem. 5. klases skolnieks Daniils Pantelejenko ar darbu „Piena produktu kvalitātes noteikšana” ieguva II vietu konkursā. Pat žūrijai bija interesanti iepazīties ar šo pētījumu un iegūto informāciju. Daniils secināja, ka drošāk dzert mūsu Latvijas uzņēmumu pienu. Darba procesā parādījās daudz jautājumu, uz kuriem vēl jāmeklē atbilde, bet tās jau ir cita eksperimenta tēmas.

 Tēmas tiek izvēlētas, balstoties uz apkārtējā vidē novērotiem faktiem, parādībām, izmaiņām, lai skolēniem būtu iespēja par tām uzzināt kaut ko sīkāk, detalizētāk un tiktu dota iespēja pašiem pārliecināties par to nozīmi apkārtējā vidē, tās saglabāšanā un ietekmē uz mums – cilvēci. Tēma „Cilvēka balsta un kustību sistēmas pētīšana”, kuru sagatavoja Karīna Ļaha, ir interesanta ar pēdas pētījumu dažādos vecumos (5 g.,14 g.,35 g., 62 g.).  Tēma „Gaisa pūķa modelēšana” ieinteresēja meitenes (Olesja Abrosimova, Diāna Smertjeva) jau 5. klasē, bet tagad viņas veiksmīgi izmēģināja arī modelēšanu. III vietu ieguva darbs „Dzelzs kāpostu lapās”, kuru veica Igors Parazenko, Elmārs Malahovskis, Mārtiņš Lubgāns (skolotājs Harijs Misjuns) no Krāslavas Valsts ģimnāzijas. Puiši pārliecinoši atbildēja uz visiem žūrijas jautājumiem. Tika noskaidrots, ka kāposti ir nozīmīgs dzelzs avots cilvēka organismā. Novērtēts eksperimenta rezultāts, salīdzinot to ar dažādos avotos atrodamo informāciju par cilvēkam nepieciešamo dzelzs daudzumu ikdienā.

 Palīdzēja vērtēt eksperimentus fizikas skolotājs P.Boločko, bioloģijas un ķīmijas skolotāja (daudzu gadu šī konkursa konsultante) I.Solima. Paldies visiem par padarītu darbu!

 Rita Vekšina,
Krāslavas Bērnu un jauniešu centra vides izglītības konkursa organizatore

 

 


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde