piektdiena, 26. aprīlis, 2024Vārda diena: Alīna, Rūsiņš, Sandris
crest1 crest2

Indras pamatskola atzīmēja 85 gadu jubileju

Pievienots: 10.02.2016

,,Kad tuvojas februāra sākums, mana sirds kļūst nemierīga. Rodas nepārvarama vēlēšanās doties uz Indru, lai apmeklētu savu dzimto skolu,” atzinās Česlavs Karolis, Indras vidusskolas 1955. gada absolvents.

6. februārī skola viesmīlīgi sagaidīja savus absolventus, bet viņi apsveica savu dzimto mācību iestādi 85 gadu jubilejā. Aktu zāle bija pilna, ziedi un dāvanas, smaidi un asaras, atmiņas un novēlējumi, dziesmas un dejas, dzeja un joki - pasākums pagāja siltā un sirsnīgā gaisotnē.

Pēc īsas videofilmas, kurā tika iekļautas dažādu laika posmu fotogrāfijas, kā arī sižeti no skolas dzīves mūsdienās, uz skatuvi iznāca tie skolotāji, kas kādreiz strādāja Indras vidusskolā. Viņus sveica tagadējā direktore Inga Jākobsone un pagasta pārvaldes vadītāja Ērika Gabrusāne.

Pašlaik skolā mācās 111 audzēkņi. Kopā ar skolotājiem viņi gatavojās skolas jubilejai, un koncerta numuri, priekšnesumi un deju uzvedumi viņu izpildījumā, bez šaubām, kļuva par svētku vakara rotu.

Izejot uz skatuves, kādreizējie zēni un meitenes, bet tagadējie pieaugušie cilvēki, dažādu gadu absolventi atcerējās skolas laiku. Kā viņi katru dienu pārvarēja attālumu līdz skolai - 4 kilometrus, kā „zubrījās” un kā centās izsisties cilvēkos. Un izsitās!

,,Mūs mācīja draudzēties!” 1976. gada absolventi pastāstīja, kā viņi kopā ar skolotāju Olgu Stankeviču rīkoja Indrā sadraudzības vakarus, uz kuriem brauca draugi no Gruzijas, Ukrainas, Moldāvijas, Baltkrievijas.

1981. gada absolventi pateicās skolas personālam un pagasta pārvaldei par to, ka viņi atjauno un remontē skolu: „Tagad mūsu skola plaukst! Agrāk estētikai nebija veltīta tik liela uzmanība.”

 Bijušie audzēkņi, kas pabeidza skolu pirms 25 gadiem, pasniedza pedagogu kolektīvam jubilejas torti. Iedomājusies vēlēšanos, Inga Jākobsone nopūta sveces. Par ko var sapņot skolas direktore? Nav grūti noprast – lai piedzimtu vairāk bērnu, lai skolā skanētu bērnu smiekli un lai skola nosvinētu vismaz 100 gadu jubileju!

Absolventi atcerējās savu klases audzinātāju Nikolaju Lobzu un pasniedza ziedus viņa dzīvesbiedrei, kas piedalījās šajā jubilejas pasākumā.

,,Uz skolas jubileju atnāca lielākā daļa no mūsu klases,” iznākuši uz skatuves, paziņoja divi 1996. gada absolventi. Vai tas ir joks? Nē, izrādījās, ka viņu klasē bija tikai trīs skolēni. Šo gadu garumā skola piedzīvojusi dažādus laikus.

,,Bet tagad es gribētu, lai nevis absolventi apsveiktu skolu, bet skola – absolventus,” vakara vadītāja Larisa Špigunova uzaicināja uz skatuves 1956. un 1961. gada absolventus Česlavu Karoli un Stefāniju Truskovsku. Zāli pāršalca aplausu vētra. Aizkustinātā Stefanija atzinās: „Kad šodien piebraucām pie skolas, asaras saskrēja acīs.”

Par nenovērtējamu dāvanu skolai kļuva 1933. gada izlaiduma fotogrāfijas. Direktore apliecināja, ka tās tiks noskenētas un saglabātas.

Atmiņu vakara gaitā absolventi pateicās saviem skolotājiem, apskāva viņus un paspieda viņiem rokas, dāvāja ziedus. Bet vislielākais pušķis šajā vakarā bija pasniegts Ņinai Jurkevičai, kas nesen atzīmēja savu 90 gadu jubileju. Skolotāja atceras visus savus izlaidumus, it īpaši 1986. gadu, kad skolēni padarīja skolu slavenu visā valstī ar savu uzvaru sacerējumu konkursā.

Bez šaubām, par vienu no emocionālākajiem vakara brīžiem kļuva dziesma „Mūs mācīja būt par putniem”, kuru izpildīja mūzikas skolotāja Ruta Andrukoviča. Neskatoties uz to, ka viņa ir beigusi Dagdas vidusskolu, šajā vakarā viņa bija kopā ar saviem kolēģiem. „Dagda pagaidīs!” pajokoja Ruta.

Vakara noslēgumā skolas direktore uzaicināja uz skatuves skolotājus un citus darbiniekus, kuri pašlaik strādā Indras skolā.

,,Man ir vislabākais kolektīvs!” ar lepnumu paziņoja Inga Jākobsone. Viņa un Ērika Gabrusāne pasniedza skolotājiem ziedus un nelielas dāvanas - krūzītes ar Indras skolas attēlu – lai būtu patīkami visiem kopā dzert tēju.

Indras Mākslas un mūzikas skolas direktore Ērika Zarovska un Indras Tautas nama direktore Anžela Kuzminska uzsvēra, ka Indrā šis ir jubileju gads. 85. gadadienu nosvinēja Indras pamatskola, bet tagad jau var gatavoties Mākslas un mūzikas skolas 25 gadu jubilejai un Tautas nama 45 gadu jubilejas svinībām. Līdz ar to var secināt, ka nozīmīgākās izglītības un kultūras iestādes Indrā tika atvērtas 1931., 1971. un 1991. gadā.

,,Varbūt ciparam 1 mūsu skolas biogrāfijā ir maģiska nozīme?” šāda versija ir Ērikai Zarovskai. „Tagad mūsu skolā mācās 111 skolēni. Un tas nozīmē, ka skola obligāti sagaidīs savu 100 gadu jubileju!”

Elvīra Škutāne, autores foto

Fotogalerijahttp://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/indras-skolai-85.html


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde