otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslava ir galvenā filmēšanas vieta

Pievienots: 01.03.2018

Šonedēļ Krāslavā tika filmēti kadri režisora Viestura Kairiša jaunajai spēlfilmai „PIĻSĀTA PI UPIS”, kas top studijā „Ego Media”. Uz maniem jautājumiem piekrita atbildēt filmas producents Guntis Trekteris.

- Par pašu filmu jau ir daudz rakstīts un pateikts, bet ir interesanti uzzināt, kāpēc tieši Krāslava tika izvēlēta par vienu no filmēšanas vietām?

- Tāpēc, ka Krāslava ir skaista pilsēta! Faktiski mēs to pilsētu pie upes radām no jauna un tās lielākā daļa būs Krāslava, taču tur būs arī mazliet no Ludzas un mazliet no Rēzeknes. Bet Krāslava ir galvenā filmēšanas vieta tāpēc, ka šeit ir upe. Filmas scenārija pamatā ir Gunara Janovska romāns ar tādu pašu nosaukumu – „Pilsēta pie upes”, un tur darbība notiek Jēkabpilī. Diemžēl šodien Jēkabpils ir tāda, ka tur nav ko filmēt šai spēlfilmai. Tur viss ir atjaunots, pilns ar benzīntankiem, lielveikaliem pašā pilsētas centrā utt. Faktiski tur nav vietas nolikt kameru, viss ir pārveidots. Pie jums tomēr vēl ir mazliet saglabājusies pagātnes garša un, manuprāt, tas būtu ļoti svarīgi Krāslavā arī turpmāk saglabāt šo autentiskumu un nepārtaisīt to par vidusmēra, eiroremonta skartu, garlaicīgu pilsētu. Tātad - šeit ir attiecīga ainava, un galvenā varoņa Anša māja arī ir šeit, tieši upes krastā, un vēl daži objekti, kurus esam pie jums atraduši.

- Ko var sacīt par Krāslavas aktieriem? Filmā viņu redzēsim daudz?

- Mēs speciāli rīkojām aktieru atlasi Krāslavā, jo bija doma, ka ainās, kur ir masu skaiti, mēs iesaistām vietējos cilvēkus. Tas patiesībā mums pašiem ir ērtāk, jo nav jāved cilvēki no Rīgas un citurienes. Būs daudz krāslaviešu, turklāt viņi būs redzami ne tikai masu skatos, bet arī epizodiskās lomās.

- Cik viegli vai grūti jums pie mums filmējas?

- Filmējas ļoti viegli un jāsaka milzīgs paldies Krāslavas domei par atbalstu mums. Mūs atbalsta praktiski visi vietējie dienesti, palīdz sagatavoties filmēšanai. Īpašu paldies gribu pateikt Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālai struktūrvienībai, kur mūsu mākslinieki varēja strādāt un izgatavot visas nepieciešamās dekorācijas. Viņi pat negrib braukt uz Rīgu, jo tik labos apstākļos nekad nav strādājuši.

- Kas finansē filmu?

- Uz šodienu ir tā: mūs ir atbalstījis Nacionālā Kino centrs un Čehijas Valsts kino fonds. Starp citu, šodien kopā ar mums ir čehu kolēģi, kas gādā par skaņas ierakstīšanu. Vēl gaidām, ko par finansējumu mums atbildēs Lietuva. Bet būs vēl jāmeklē finansējums, jo filma ir ļoti, ļoti dārga - pēc aptuveniem aprēķiniem pusotrs miljons eiro. Tas tamdēļ, ka ir ļoti daudz dekorāciju, ļoti daudz jābūvē, filmā iesaistīti masu skatu dalībnieki, līdz ar to vajag nodrošināt daudzas lietas.

- Varat pateikt, kad filma būs gatava?

- Aptuveni nākamā gada beigās.

- Vai Krāslava būs to pilsētu skaitā, kur notiks filmas pirmizrāde?

- Domāju, noteikti būs, bet šobrīd vēl negribu apsolīt kurā dienā tieši. Ņemot vērā to lielo atbalstu, ko esam saņēmuši, un to, ka Krāslava visiem filmēšanas grupas dalībniekiem ļoti iepatikusies. Krāslava tomēr ir patālu no Rīgas, un daudzi grupas dalībnieki vai nu vispār šeit nav bijuši vai ļoti sen bijuši. Man šķiet, mēs visi esam iemīlējušies jūsu pilsētā.

- Laikam jau atbrauksiet vēlreiz?

- Vismaz vienreiz noteikti, jo jāfilmē ainas uz kuģa, ar kuru kuģosim pa upi.  Tad mums ir vasaras periods filmēšanā. Iespējams, būsim pat divas reizes.

- Paldies par atbildēm!

Juris Roga,
Elvīras Škutānes foto
Videosižets: Latgales Reģionālā Televīzija



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde