otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas māmiņu klubs aicina vecākus uz sarunu par bērnu seksuālo un reproduktīvo veselību

Pievienots: 10.01.2019

Krāslavas māmiņu klubs 19. janvārī organizē tikšanos vecākiem ar biedrības „Papardes Zieds” eksperti Ivetu Ķelli, lai rastu atbildes uz sarežģītiem, neviennozīmīgiem, pat neērtiem jautājumiem par bērnu seksualitāti un reproduktīvo veselību.  

Sarunas notiks māmiņu kluba telpās, Tirgus ielā 7 (2.stāvā), veselības veicināšanas cikla „Vecāku skola” ietvaros. Uz nodarbību aicinām arī pedagogus.  

Laikā, kad bērni masveidā tiek pakļauti seksuāla rakstura kairinājumiem no masu mediju puses - TV, internets un reklāmas, bērniem ir nepieciešams saņemt korektu, vecumposmam un sapratnes līmenim atbilstošu informāciju. Vecākiem bieži rodas grūtības veidot dialogu ar saviem bērniem par jautājumiem, kas saistīti ar seksuālo un reproduktīvo veselību - kā rodas bērni, kā nosaukt dzimumorgānus, liekot iet mazgāties, kā izskaidrot organisma funkcionālās norises, kā saprast, par ko drīkst izteikties skaļi, kas nav publiski apspriežams, kā novilkt robežas. Ja ar 7 līdz 9 gadus veciem bērniem par seksuālo veselību saistītiem jautājumiem runā atbilstoši viņu sapratnes līmenim, kā par normālu dzīves sastāvdaļu, bērniem veidojas pozitīva attieksme pret savu ķermeni un veselīga seksualitāte. 

Laikā starp 10-13 gadu vecumam pieaug bērnu interese par savu un pretējā dzimuma ķermeni. Viņus sāk interesēt pieaugušo seksualitāte. Viņi vairāk fantazē par seksualitāti, klausās un skatās visu, kas ar to saistīts. Notiek psiholoģiskās identitātes meklējumi - pusaudži domā par dzīves jēgu un meklē savu vietu pasaulē.

Pubertātes laikā norit paātrināta seksuālā attīstība. Kļūst izteiktākas atšķirības starp zēniem un meitenēm. Hormonu ietekmē mainās ne tikai ķermenis, bet uzvedība kopumā, nereti notiek krasas emocionālās garastāvokļa maiņas. Pusaudži šajā vecumā jūtas ļoti nepārliecināti par savu ķermeni – viņus nomoka tādi jautājumi kā „Vai tas ir normāli, kas ar mani notiek?”

Savukārt laikā starp 15 un 18 gadiem turpinās jauniešu pieaugšana. Tas ir laiks, kurā tiek eksperimentēts, tiek veidotas pirmās nopietnās attiecības, pirmie pārdzīvojumi par šķiršanos, tiek pārbaudītas robežas, pārkāpti noteikumi.

Šajā vecumposmā daļa jauniešu uzsāk pirmās dzimumattiecības. Vecāku padoms ir nepieciešams, gan atgādinot par prezervatīva lietošanu, gan palīdzot meitenei atrast uzticamu ginekologu. Puišiem vajadzētu atgādināt par situācijām, kurās meklējama urologa, dermatovenerologa palīdzība. Vecāku loma šajā periodā ir īpaši sarežģīta - jāļauj jauniešiem pieaugt, neiejaucoties viņu attiecībās, taču vienlaikus jāspēj palīdzēt ar padomu, jāsniedz atbalsts un jādalās savās pārdomās. Vecākiem jāprot jēgpilni risināt jauniešu emocionālās vajadzības, atbalstīt problēmsituācijās.

Sarunas ir veidotas, lai palīdzētu vecākiem saprast bērnu emocionālo un seksuālo attīstību, vērstu uzmanību uz būtiskākajām tēmām, kuras ar bērniem jāpārrunā.

Sarunu laikā:

-       ar vecākiem tiek pārrunāti aktuālākie problēmjautājumi atbilstošā vecuma posmā,
-       tiek doti padomi, kādā veidā, kurā vecumā un kuri jautājumi ir svarīgi, lai par tiem vecāki runātu ar bērniem,
-       ir iespēja uzdot jautājumus un saņemt atbildes par konkrētām situācijām, kuras vecākiem radušās saskarsmē ar bērniem,
-       tiek pārrunātas reāli notikušas situācijas un to risinājumi,
-       tiek piedāvāta informācija par sociālo tīklu lietošanas paradumiem bērnu/ jauniešu vidē un to potenciālo ietekmi paštēla veidošanā.

Pēc nodarbības vecāki būs informēti par bērnu emocionālo un seksuālo attīstību konkrētos vecumposmos, spēs risināt situācijas, spēs atpazīt vecumposmam atbilstošās problēmas.

 Vēršam uzmanību, ka vietu skaits ir ierobežots, aicinām pieteikties pa tālruni 22013825 vai rakstot uz kraslavas.maminu.klubs@gmail.com.

Pasākums tiek finansēts Krāslavas novada domes īstenotā projekta Nr. 9.2.4.2./16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros.

 Biedrība „Papardes Zieds”
Biedrība „Krāslavas māmiņu klubs”


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde