otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

MOT - pusaudžu un jauniešu motivācijas programma Krāslavas ģimnāzijā

Pievienots: 08.09.2021

Neziņa un skaidrība, nogurums un iedvesma, satraukums un prieks – šīs dažādās emocijas kļuvušas par mūsu ikdienu. Īpaši sarežģīts šis laiks ir skolas jaunatnei… Pastāv gana pamatots viedoklis, ka vienmēr, bet jo īpaši šobrīd, svarīgākie jautājumi nebūt nav tikai par to, vai mūsu bērni būs apguvuši plānoto mācību vielu, bet gan arī - kā viņi jūtas, vai un kādas ir viņu attiecības ar skolas biedriem, vai viņos vēl ir degsme un sapņi par savu dzīvi?

Jūtos patiesi lepna un gandarīta, ka Krāslavas ģimnāzija jaunajā mācību gadā arī aktualizēja šos jautājumus un pievienojās tām 52 Latvijas skolām, kurās tiek īstenota MOT programma. Jāpiebilst, ka tieši mūsu skola ir viena no pirmajām un aktīvākajām Latgalē šīs programmas īstenošanā! Liels paldies skolas direktoram Jānim Tukānam par atbalstu un ticību šīs programmas lietderībai skolas sociālemocionālās vides nostiprināšanai un uzlabošanai.

Kas tad ir MOT?

MOT ir pusaudžu motivācijas programma, kuru aizsāka norvēģu olimpiskie sportisti pēc Ziemas olimpiskajām spēlēm 1994. gadā ar mērķi novērst sociāla rakstura problēmas sabiedrībā. MOT galvenā ideja ir vēlme veidot drošāku sabiedrību, stiprinot jauniešu izpratni un drosmi - drosmi dzīvot, rūpēties un pateikt nē. MOT ir lielisks palīgs skolām stiprināt jauniešus šajā neziņas pilnajā laikā. MOT programmas īstenošanas  izvertējums apstiprina, ka MOT novērš un pasargā no visnegatīvākajām jauniešu vecumposma izpausmēm, kā arī šajās skolās ir mazāk bulinga, apsmiešanas un apcelšanas, mazāk vientuļu, atstumtu jauniešu, mazāk garīga rakstura problēmu un atkarības izraisošo vielu lietošanas.  

Programma dod jauniešiem praktisku pieredzi jautājumos par līdzatbildību, savstarpējo emocionālo attieksmi, savstarpējās saskarsmes ietekmi un drosmi visplašākajā izpratnē. MOT palīdz stiprināt pozitīvus ieradumus un tikumus. MOT, manuprāt, ir lielisks veids kā pusaudžiem brīvā, interesantā un, ņemot vērā vecumposma specifiku, nepiespiestā un neuzkrītošā formā mācību procesā ietvert sociāli emocionālo prasmju attīstību, pretmobinga un atkarības vielu lietošanas profilaksi.

Taču pats galvenais - MOT ir par cilvēciskumu visplašākajā mērogā – izprast un pieņemt sevi, līdzcilvēkus un domāt plašāk, dziļāk, drosmīgāk, paraudzīties uz pasauli un sevi tajā gan no savām, gan citu pozīcijām. MOT sagatavo jauniešus, lai viņiem būtu vieglāk rīkoties brīžos, ja sarežģījumi tomēr rodas. (https://mot.lv/par-mot/).

MOT koncepta kodols ir programmas. Tā kā šī programma skolā tiks īstenota pirmo gadu, tad pirmie šo programmu apgūs 7. klases skolēni, kuri tiks vadīti līdz 9. klasei.

Nav jāuztraucas, ka šīs nodarbības varētu kavēt vai negatīvi ietekmēt mācību vielas apguvi, jo 12 MOT nodarbības trenera vadībā notiek trīs gadu laikā posmā, kuras katra ilgst 120 – 150 minūtes un ir sadalītas jauniešiem aktuālās tēmās. Šīm nodarbībām ir ļoti paliekoša un svarīga nozīme jaunieša personības attīstībā. Ticu un esmu pārliecināta, ka no skolas puses mēģināsim rast maksimāli labāko risinājumu nodarbību laikam un skolas iespējām variēt ar mācību stundu plānojumu, izbrīvējot laiku MOT nodarbībām.

Gan pirmajā, gan arī turpmākajos gados MOT nodarbībām klasē ir raksturīga īpaša atmosfēra, kurā valda atvērtība, visu klātesošo iesaistīšanās, pozitīva enerģija bez nosodīšanas un rādītājpirksta kratīšanas. MOT uztver jauniešus nopietni un sniedz pozitīvu pieredzi. Norit brīva savstarpējā komunikācija, kurā jaunieši aktīvi iesaistās un ieņem galveno lomu. MOT komunikācijā izmanto aktivitātes, uzdevumus, stāstus, ilustrācijas un īpašus MOT rīkus. Nodarbībās ir gan laiks pārdomām, gan sarunām un aktivitātēm. MOT nodarbības rada jauniešos iedvesmu un pārliecību kļūt labākiem klases kultūras un savas dzīves veidotājiem. MOT programmas kodols un spēks ir MOT treneris – atbalsta persona klasei, kas kopā ar jauniešiem ir trīs gadus. Krāslavas ģimnāzijā šobrīd mācības ir izgājuši un gatavi dialogam ar jauniešiem trīs treneri - Jeļena Japiņa, Vija Sjadro un Velta Daņiļeviča.

Mot ir programma, kuru atbalsta arī īpašie  MOT vēstneši - spilgti un atpazīstami savu jomu pārstāvji, kuru pārliecība saskan ar MOT vērtībām - Kaspars Stupelis (motokrosists, kantētājs), Emīls Balceris (mūziķis, dziedātājs), Linda Ābele (boksa u kikboksa trenere), Matīss Karro (motokrosists), Jana Duļevska (TV raidījumu vadītāja), Intars Busulis (mūziķis, dziedātājs), Māra Sleja (modele, raidījumu vadītāja), Armands Simsons (TV personība), Lelde Ceriņa (TV personība, žurnāliste), Alma Vītola (ultramaratoniste), Toms Alsbergs (velosportists), Agnese Pastare (vieglatlēte), Kārlis Bardelis („Bored of borders” kapteinis).

Cilvēcība ir lielākā vērtība, kādu skola var sniegt jauniešiem šajā laikā.

Lai izdodas mums visiem kopā būt drosmīgiem un iet ar pārliecību par siltāku, sirsnīgāku, drošāku sabiedrību, veidojot stipru jaunatni, kas iekļauj ikvienu!

Velta Daņiļeviča,
MOT koordinatore Krāslavas ģimnāzijā



Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde