otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

No sirds pateikts paldies ir zelta vērts

Pievienots: 06.12.2021

25. novembra pašvaldības domes sēdē par Dagdas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes (PII) „Saulīte” vadītāju iecēla Ievu Baldiņu. Kā Ieva pati stāsta, ka pieteikties uz PII „Saulīte” vadītājas vakanci motivēja un iedrošināja kolēģi un ģimene, kas viņā saskatīja šo potenciālu. Tieši tas arī deva pārliecību kandidēt šim amatam.  

Ievas dzimtā puse ir Alūksne. Rīgā iepazinās ar savu vīru un pārcēlās dzīvot uz Dagdu. Pedagoģijā kopumā nostrādāja 11 gadus, bet Dagdas PII „Saulīte” par audzinātāju - sešus gadus. Līdz pedagoga profesijai nonāca pavisam nejauši – savulaik pieņēma piedāvājumu izmēģināt savus spēkus skolotājas arodā, kas tajā brīdī šķita kaut kas jauns un pārmaiņām dzīvē atbilstošs. Tā ieguva profesionālo bakalaura grādu izglītībā un speciālās izglītības skolotāja kvalifikāciju, kā arī sertifikātu „Bērncentrētas vides veidošana veiksmīgai pirmsskolas izglītības programmas apguvei”, kas dod tiesības strādāt pirmsskolas izglītības programmās.

- Kas ir svarīgākais pedagoga darbā?

- Pedagoga galvenie darba pienākumi ir centrēti uz bērnu, labvēlīgas vides un apstākļu radīšanu katra bērna vispusīgai personības attīstībai, nodrošinot pilnveidīgu un nepārtrauktu pedagoģisko procesu, kā arī īstenojot izglītības programmu. Pedagoga darbs nav saistīts tikai ar bērnu, bet arī ar kolēģiem, vecākiem un citiem speciālistiem, kas ietver darba plānošanu, organizēšanu, dokumentēšanu, analīzi un citus pienākumus. Nevar izdalīt kaut ko par svarīgāku, jo katrs darba posms ir savstarpēji saistošs un svarīgs kopējā ķēdē. Manuprāt, pedagoga profesijā jābūt tādai personībai, pie kuras bērni tuvojas ar prieku, jābūt pretimnākošam un saprotošam. Bet tajā pašā laikā ir jāspēj izteikt savu viedokli un noteikt uzvedības robežas. Pirmsskolas skolotājam ir jābūt radošam, gana enerģiskam un tādam, kas ir gatavs realizēt bērnu idejas. Pedagogam ir jāprot dažādas prasmes, kā arī tās apvienot. Jo nereti pedagogam ir jābūt gan vecākam, gan psihologam, kā arī savā ziņā citu profesiju pārstāvim.

- Kā tiekat tikt līdzi laika ritumam?

- Kā jebkurā arodā, arī pedagoga darbā ir regulāri jāapgūst jaunas prasmes un iemaņas. Laikam ritot, mainās bērni, mainās bērnu uztvere un intereses. Mums, kā skolotājiem, ir jāspēj tikt līdzi laika ritumam, lai bērniem saistošākā un interesantākā veidā spētu tos ievirzīt jaunu zināšanu un prasmju apguvē. Līdz ar to ir nepieciešama nepārtraukta profesionālā pilnveidošanās.

Es ikdienā cenšos uz dzīvi raudzīties pozitīvi. Bet reizēm ir grūti izprast, ka citiem cilvēkiem par vienu un to pašu lietu vai situāciju var veidoties diametrāli pretējs viedoklis vai redzējums. Tomēr arī šajās situācijās var līdzēt tikai un vienīgi komunikācija. Ir jāspēj uzklausīt un sadzirdēt otrs cilvēks.

- Šeit ir vietā jautājums par saiknes veidošanu ar bērnu vecākiem.

- Strādājot ar bērniem, saikne ar vecākiem ir ļoti nozīmīga. Bet, kā jebkurā dzīves situācijā – tā ir vai arī nav. Saikni uzspiest nevar. Visa pamatā, manuprāt, ir komunikācija. Jebkuru situāciju vienmēr var izrunāt, lai vai cik tā būtu pozitīva, vai arī ar rūgtuma piegaršu. Pirmsskolā komunicēt ar vecākiem sanāk ik dienu, gan par ikdienišķiem jautājumiem, gan par organizatoriskiem.

- Varbūt plānojat kādas pārmaiņas iestādes darbā?

Šobrīd kaut kādas lielas pārmaiņas neplānoju, jo uzskatu, ka kolektīvs lieliski tiek galā ar savu pienākumu izpildi arī  Covid-19 pandēmijas apstākļos. Iespējams, laika gaitā radīsies kādas idejas vai ierosinājumi, kuru kopīgi ar pašvaldību un citām institūcijām pārrunājot, plānojot un pilnveidojot, mēģināsim realizēt dzīvē.

- Ko ieteiktu jauniešiem, kuri vēlētos strādāt šajā jomā, bet vēl šaubās par lēmuma pieņemšanu?

- Ja vien patiesi mīli darboties ar bērniem, esi radošs, pat gatavs iesaistīties sava veida avantūrās un spēj ātri reaģēt uz straujām pārmaiņām, tad noteikti būsi gatavs ievirzīt bērnus zināšanu un prasmju apguvei. Personīgi man vislielāko gandarījumu noteikti sagādā nesamākslots, patiess smaids, neatkarīgi no tā, vai tas ir bērnu smaids, vai vecāku, kolēģu vai svešinieka. No sirds pateikts paldies noteikti ir zelta vērts.

- Paldies par atbildēm!

Sanita Karpoviča,
Dagdas pilsētas un pagastu apvienības
Sabiedrisko attiecību un komunikāciju nodaļas vadītāja
Autores foto


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde