otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Pieredzes apmaiņas brauciens pārrobežu sadarbības projekta ietvaros

Pievienots: 22.03.2018

14. martā, turpinot īstenot Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu LLI-082 „Sinerģiskas drošības platformas izveide Austrumlatvijas un Lietuvas pierobežā” („SYNERGY FOR SECURITY”), Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbinieki kopā ar sadarbības partneriem no citām Latvijas un Lietuvas tiesībsargājošām iestādēm, kā arī projektā iesaistīto pašvaldību pārstāvjiem, devās pieredzes apmaiņas braucienā.

Brauciena dalībnieki apmeklēja vairākas Latvijas un Lietuvas pašvaldības un guva priekšstatu, kādā veidā tajās tiek organizētas videonovērošanas sistēmas.

Savos iespaidos par redzēto un dzirdēto dalās viens no brauciena dalībniekiem, Krāslavas novada domes datortīklu administrators Juris Škļaronoks: „Kā pirmo apmeklējām Daugavpils pilsētas pašvaldības policiju, kuras speciālisti dalījās ar savu bagātīgo pieredzi Daugavpils pilsētas videonovērošanas organizēšanā. Kolēģi ir tikuši visai tālu, piemēram, daļa no Daugavpils pilsētā ierīkotajām videonovērošanas kamerām ir spējīgas nolasīt automašīnu valsts numura zīmes un ar skaņas signālu brīdināt operatoru par, piemēram, datu bāzē iekļautu zagtu automašīnu, kas tikko kā pabrauca garām konkrētajai vietai.

Nākamajā dienā apmeklējām Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi „Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centrs”. Centrs pilsētas novērošanā izmanto 157 kameras, bet pretēji Daugavpilij vēl tikai sāk nodarboties ar automašīnu numura zīmju nolasīšanu. Bet jelgavnieki varēja parādīt un pastāstīt citas interesantas lietas. Šajā centrā tiek pieņemti pilsētnieku zvani. Ikviens var piezvanīt pa bezmaksas numuru par jebkādu jautājumu, piemēram, konkrētā vietā nedeg ielu apgaismojums, uz ceļa ir izveidojusies bedre un lūdz to aizbērt. Ir izveidota arī interaktīvā karte, kurā ikviens iedzīvotājs, kurš lieto internetu, var ielikt karodziņu ar ziņu, un pēc tam pašvaldība uz to ziņu attiecīgi reaģē.

Pašvaldības policijas darbinieki centra ēkā veic pilsētas videonovērošanu, ja kaut kas atgadās – uz notikuma vietu sūta savas patruļas. No šīs ēkas kontrolē, piemēram, pilsētas apgaismojumu, ūdens lietus kanalizācijas sūkņus, luksoforu darbu. Pilsētas ielās un krustojumos ir ļoti daudz sensoru, pateicoties tiem, centra operators redz transporta intensitāti, kā nokaisītas ielas ar pretslīdes materiālu (cik daudz ir uzbērts sāls vai smilts), ir arī savas meteoroloģiskās stacijas, kas izskaitļo, vai uz ielām ir sagaidāms melnais ledus. Ir sava apziņošanas sistēma ķīmisko avāriju gadījumam. Meteostacijas ar sensoriem ļauj noteikt, cik ātri un cik tālu var izplatīties ķīmiskās vielas. Pašreiz centra speciālisti ar dronu apseko pilsētas upes, jo pastāv pavasara plūdu iespējamība. Ar speciālu programmatūru tiek modelētas ūdens līmeņa izmaiņas un kā tas ietekmē to, cik plašas teritorijas applūdīs.

Noslēgumā mēs apmeklējām divas Lietuvas pilsētas. Šauļu policijas komisariātā uzzinājām, ka viņu pilsētā ir 200000 iedzīvotāju un tikai 16 videonovērošanas kameras, kas mūs pārsteidza. Savukārt Visaginas pašvaldībā dzīvo 20000 cilvēku un tur ir 70 videonovērošanas kameras. Zīmīgi, ja Latvijā pilsētu videonovērošanu nodrošina pašvaldības, tad Lietuvā to dara Valsts policija.”

Projekta LLI-082 „Sinerģiskas drošības platformas izveide Austrumlatvijas un Lietuvas pierobežā” („SYNERGY FOR SECURITY”) mērķis ir veicināt tiesisko un administratīvo sadarbību pārrobežu noziedzības un nelegālās migrācijas apkarošanai, sabiedriskās kārtības un satiksmes drošības uzlabošanai Latvijas un Lietuvas austrumu pierobežas teritorijās.

Projektu LLI-082 „Sinerģiskas drošības platformas izveide Austrumlatvijas un Lietuvas pierobežā” („SYNERGY FOR SECURITY”) līdzfinansē Interreg V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020. gadam.

Kopējās projekta izmaksas ir 580 236 EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 493 200 EUR. Projekts tiek īstenots no 2017. gada 17. maija līdz 2019. gada 16. maijam.

Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam mērķis ir sekmēt Programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.

Juris Roga
Romualda Rubeņa foto

Fotogalerija



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde