pirmdiena, 20. maijs, 2024Vārda diena: Salvis, Selva, Venta
crest1 crest2

Sajūtu pilnas verstis Krāslavā

Pievienots: 01.11.2023

Krāšņie un spilgtie Krāslavas pils dārza svētki „Leģendas Krāslavā” pulcēja kopā daudzus jo daudzus cilvēkus gan no tuvas, gan no tālas apkārtnes, arī citiem novadiem, lai piedalītos daždažādos pasākumos, tostarp tādos, kas Krāslavā tika rīkoti pirmo reizi. Krāslavas pils parka komplekss iemirdzējās visās varavīksnes krāsās, viesus sagaidīja senos tērpos ģērbušies kungi un dāmas.

Viss notika atbilstoši iepriekš apsolītajam. Ikviens svētku dalībnieks varēja nofilmēties svinību video „Leģendas Krāslavā” un ielādēt to uzreiz savā telefonā, Krāslavas Kultūras namā norisinājās Latvijas dziedošo aktieru salidojums, koncerts „O, kādi kungi!” aizveda skatītājus un klausītājus kino filmu un teātra izrāžu dziesmu ceļojumā, pop-up ēdināšanas zonā varēja iegādāties karstos dzērienus un ēdienus. Pirmo reizi Krāslavā notika „Silent disco” jeb klusā diskotēka, visu vakaru darbojās Krāslavas Amatniecības centrs, kur meistarklasē „Grāfa broša” bija iespēja izveidot stikla mozaīkas rotu.

Pils staļļu ēkā tika sumināti foto konkursa „Atklāj Krāslavas pils kompleksu no jauna” dalībnieki un varēja apskatīt fotokonkursam iesniegtās fotogrāfijas. Atgādinām, lai Krāslavas simtgades svinību gadā atklātu no jauna vienu no Krāslavas kultūrvēstures un arhitektūras pērlēm - grāfu Broel-Plāteru pils kompleksu, Krāslavas novada pašvaldības Attīstības nodaļa sadarbībā ar pašvaldības informatīvo izdevumu „Krāslavas Vēstis” un biedrību „Krāslavas rajona partnerība” šī gada septembrī izsludināja fotokonkursu „Atklāj Krāslavas pils kompleksu no jauna!”. Tajā novada iedzīvotāji un ciemiņi tika aicināti dalīties ar savām Krāslavas pils kompleksa fotogrāfijām trīs nominācijas: „Krāslavas pils kompleksa ēkas”, „Krāslavas pils parks” un „Pasākumi Krāslavas pils kompleksā”. Noteiktajā termiņā tika iesniegtas 17 fotogrāfijas no 8 autoriem. Konkursa fotogrāfijas izskatīja žūrija, kurā bija pašvaldības speciālisti, pašvaldības izdevuma „Krāslavas Vēstis” un biedrības „Krāslavas rajona partnerība” pārstāvji, kas ar balsu vairākumu noteica uzvarētājus šajā konkursā.

Autoru sasniegumi (darbu iesniegšanas secībā):

  • Olga Kuzņecova, veicināšanas balva nominācijā „Krāslavas pils kompleksa ēkas”;
  • Nataļja Semjonova, I vieta nominācijā „Pasākumi Krāslavas pils kompleksā”;
  • Aija Trunoviča – Stivriņa, III vieta nominācijā „Krāslavas pils parks”;
  • Ērika Romule, I vieta nominācijā „Krāslavas pils parks”;
  • Jolanta Pabērze, veicināšanas balva nominācijā „Krāslavas pils kompleksa ēkas”;
  • Arnis Eisaks, I vieta nominācijā „Krāslavas pils kompleksa ēkas”;
  • Sandra Nemeņonoka, II vieta nominācijā „Pasākumi Krāslavas pils kompleksā”;
  • Zaiga Šteina, III vieta nominācijā „Pasākumi Krāslavas pils kompleksā”, II vieta nominācijā „Krāslavas pils kompleksa ēkas” un II vieta nominācijā „Krāslavas pils parks”.


Balvas pasniedza Krāslavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe.

Pils staļļu ēkā tika demonstrētas īsfilmas par Grāfu Plāteru pili un parku, savukārt labi apmeklētajā lekcijā „Atklāsme” Krāslavas novada muzeja un Krāslavas novada bibliotēkas pārstāvji kopā ar Antazaves muižas viesiem no Zarasiem (Lietuva) stāstīja par Grāfu Plāteru pils parka teritoriju un seno grāmatu kolekciju. Skatītāju ieinteresētība bija acīmredzama, starp visiem bija kāds, kurš uzdeva visai garu jautājumu lietuviešiem un, protams, saņēma izsmeļošu atbildi.

Pils staļļu pārpildītajā zāle lieliski skanēja baroka mūzikas koncerts „Leģenda par satikšanos ar karali Sigismundu III Vāsu”, kas vēstīja par Polijas - Lietuvas valsti un kopīgo vēsturi Latgales teritorijā. Kā tika solīts, koncerta mūziķes bija tērpušās Francijas karalienes Marijas Antuanetes laika kostīmos. Mūziku atskaņoja ar vēsturiskiem mūzikas instrumentiem. Starp citu, arī koncerta gaitā kāds no skatītājiem paspīdēja ar dziļām zināšanām mūzikā, atbildot uz koncerta mūziķes jautājumiem. Publika nepalaida mūziķes viegli projām, lūdza nospēlēt vēl kādu īsu muzikālu gabalu, un šis lūgums tika izpildīts.

Svētki noslēdzās ar klausāmpastaigu pa izgaismoto grāfu Plāteru pils kompleksu, kurā varēja uzzināt Plāteru dzimtas vēsturi un leģendas par pili. Kopumā svētki izdevās lieliski, lai tā notiktu lielu ieguldījumu deva katrs, kurš bija iesaistījies to rīkošanā un visādi citādi atbalstīja.

Juris Roga,
autora foto
Fotogalerijas šeit un šeit


Jauna aptauja

Novembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
 
trešdiena, 15.11.2023
ceturtdiena, 16.11.2023
trešdiena, 29.11.2023

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde