otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

„Senioru skolas” jaunumi

Pievienots: 05.10.2018

 Septembra vidū ir sācies rudens-ziemas semestris „Senioru skolā”, kurā tiek organizētas neformālās izglītības nodarbības vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tagad astoņus mēnešus seniori satiksies katru ceturtdienu (izņēmuma kārtā arī citās nedēļas dienās), lai lietderīgi pavadītu laiku un iemācītos kaut ko jaunu. Pirmajā nedēļā notika trīs pasākumi, par kuriem ir vērts pastāstīt „KV” lasītājiem.

Pirmo reizi Krāslavas novadā norisinājās „Sirds un asinsvadu un onkoloģisko slimību profilakses dienas”. Lai īstenotu pasākumu „SOS profilakse”, tika izveidota profesionāļu komanda, kurā darbojas pieredzējusī ģimenes ārste Marina Procevska un fizioterapeite Ilga Onzule. Organizatorisko un administratīvo darbu veic biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi””. Visas aktivitātes tiek īstenotas sadarbībā ar Krāslavas novada domi ESF projekta Nr. 9.2.4.2./16/I/097 „Pasākumi veselības uzlabošanai un slimību profilaksei vietējiem iedzīvotājiem Krāslavas novadā” ietvaros.

Pagājušajā nedēļā tika īstenoti divi profilaktiski informatīvie pasākumi „SOS profilakse”, kuros kā skatītāji un aktīvie dalībnieki iesaistījās „Senioru skolas” studenti. Viņiem tika piedāvāta iespēja uzzināt par iespējām samazināt sirds un asinsvadu un onkoloģisko slimību risku, par dažādām profilaktiskajām pārbaudēm, ko nodrošina valsts veselības aprūpes sistēmas pakalpojumi, kā arī uzdot jautājumus speciālistiem. Programmas „SOS profilakse” otrajā daļā seniori mācījās gatavot veselīgus un garšīgus dārzeņu ēdienus, kas var dažādot ikdienas uzturu. Pasākuma ietvaros bija organizētas arī fiziskās aktivitātes – vingrinājumi ar speciālo rehabilitācijas aprīkojumu fizioterapeita vadībā. „Sirds un asinsvadu un onkoloģisko slimību profilakses dienu” pasākumi tika īstenoti veiksmīgi un sekmēja senioru veselības uzlabošanu.

Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” turpina lekciju un nodarbību ciklu „Senioru skola. Garīgā veselība senioriem”, kas veicina psihisku saslimšanu profilaksi. Šī nodarbību cikla ietvaros senioriem sniegs informāciju par stresu, depresiju, demenci, miega traucējumiem un citām tēmām. Lielāko nodarbību daļu tāpat kā pērn vadīs psihologs un psihoterapeits Raimonds Lazda, uzstāsies arī citi ārsti un speciālisti, kas pastāstīs, kādam jābūt dzīvesveidam, lai saglabātu garīgo veselību vecumdienās.

Sestdien, 22. septembrī, norisinājās cikla „Senioru skola. Garīgā veselība senioriem” pirmā nodarbība jaunajā sezonā - tikšanās ar kūrorta rehabilitācijas centra „Jaunķemeri” ergoterapeiti Sabīni Mikulāni. Jaunā speciāliste aizrautīgi stāstīja senioriem par vides un mājokļa pielāgošanu fiziskai labsajūtai un par stresa samazināšanas metodēm, atgādināja par nepieciešamību izvairīties no pārslodzes, palīdzēja apgūt relaksācijas paņēmienus. Pateicamies Sabīnei par šo iedvesmojošo tikšanos!

„Senioru skolas” darbs tiek atspoguļots preses izdevumos, un tas veicina vecāka gadagājuma cilvēku neformālās izglītības popularizēšanu. Fotoreportāža par „Senioru skolas” pirmo nodarbību jaunajā sezonā tika publicēta informatīvajā izdevumā „Krāslavas Vēstis”. Laikraksts „Latvijas Avīze” piedāvāja lasītājiem interviju ar vienu no „Senioru skolas” dibinātājiem - Raimondu Lazdu. Bez šaubām, neformālās izglītības pakalpojumi senioriem Krāslavā kļūst arvien populārāki un pieprasītāki. Senioru sociālās, garīgās un fiziskās aktivitātes veicina visas sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanu. Arī šogad „Senioru skolas” lekcijas un praktiskās nodarbības notiek Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā katru ceturtdienu plkst.15.00.

Tatjana Azamatova



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde