sestdiena, 27. aprīlis, 2024Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
crest1 crest2

Sirdslieta

Pievienots: 19.06.2017

Jau daudzus gadus Krāslavas bērnu un jauniešu centrā strādā fotopulciņš „Kadrs”, kurā audzēkņi apgūst fotografēšanas procesu un fotogrāfijas pamatus fotomākslinieka Anatola Kauškaļa vadībā. Kas aizrauj jauniešus? Piedāvājam nelielu rakstu ciklu par šo tēmu.

Krāslavas pamatskolas 9. klases skolniece Faustina Podjava fotoaparātu pirmoreiz paņēma rokās aptuveni pirms trīs gadiem un sāka ar ģimenes svētku fotografēšanu. Fotopulciņu „Kadrs” meitene apmeklē tikai kopš 2016. gada rudens. Mācīties fotografēšanu viņu mudināja mamma, kura izteicās, ka lielajā ģimenē jābūt vienam, kurš iemācītos labi fotografēt un prastu iegūt skaistus kadrus, nevis tikai spaidītu pogas, lai bildes ģimenes albumā varētu skatīties ar baudu. Faustinai ir divi brāļi un piecas māsas, visi prot kaut ko nobildēt, bet fotografēšana par sirdslietu kļuvusi tieši viņai. Turklāt viņai tas nemaz netraucē mācībām – vidēja balle ir 9.

„Es agrāk zināju, ka Krāslavas BJC paspārnē darbojas fotopulciņš, bet nevarēju noskaņoties un atrast tam laiku,” turpina Faustina. „Pirmajā pusgadā pulciņu apmeklēju reti, jo mūzikas skolā mācījos klavierspēli, un šogad bija jāgatavojas noslēguma eksāmeniem. Mūzikas skolu esmu veiksmīgi absolvējusi, atliks vairāk laika fotogrāfijai. Šeit, pulciņā, mēs esam dažādu vecumu, no dažādām skolām, un tas ir lieliski, jo esam atšķirīgi un viens otru papildinām. Es fotografēju ar „Canon” spoguļkameru, kuru vēl tikai apgūstu. Pagaidām šī kamera mani apmierina, nākotnē gan sev gribētu profesionālāku aparātu.

Man patīk apmeklēt nodarbības, jo mūsu pulciņa skolotājs ir ne tikai ļoti talantīgs fotogrāfs, bet viņš māk interesantā veidā nodot savas zināšanas citiem. Viņš pastāsta ne tikai teoriju, bet sasaista ar reāliem notikumiem no dzīves un savas pieredzes. Vēl viņam ir plašs redzesloks. Protams, tādi cilvēki aizrauj. Pulciņā „Kadrs” ļoti patīk fotogrāfiju apspriešanas process, kas tiek organizēts pēc praktiskajām nodarbībām. Fotogrāfijas rāda uz lielā ekrāna, katrs komentē savu veikumu un kopīgi apspriež, kas izdevies, kas – nē, kādas kļūdas pieļautas, ko var paveikt labāk.”

Pulciņa dalībnieki aktīvi dalās savā pieredzē, un meitenei tas patīk, jo, viņasprāt, tā var labāk uzzināt otru cilvēku. Starp citu, prasme aizstāvēt savu viedokli lieti noder skolā, jo dažreiz arī mācību stundās ir diskusijas, kurās jāmāk aizstāvēt savu pozīciju. Faustina labprātāk un biežāk fotografē tieši cilvēkus, pamatā savas ģimenes locekļus - māsas, brāļus, vecākus, jo ir vieglāk strādāt ar tiem, kurus tu pazīsti. Jaunākās māsas labprāt piedalās fotosesijās kā modeles. Maziņā māsiņa ātri aug un ļoti mainās - ir interesanti sekot tam līdzi caur fotoaparāta aci. Jaunietei jau ir tapušas dažas bildes, kas pašai patīk, bet vēl nav nevienas, kas derētu fotopulciņa „Kadrs” tradicionālajai izstādei, bet tā noteikti būs ar cilvēkiem.

„Es nepaļaujas tikai uz nodarbībām,” uzsver Faustina. „Anatols man iedeva grāmatu par portretu fotogrāfiju - es to regulāri palasu. Dažreiz internetā atrodu interesantu bildi, atzīmēju to sev un mēģinu radīt kaut ko līdzīgu. Jāmācās ir daudz. Ziemā bildējām pie tilta pār Daugavu. Skolotāja uzdevums bija nobildēt sniega kaudzi tā, lai tā pārvēršas par kalnu. Nācās pielikt lielas pūles, fantazēt un tas bija ļoti aizraujoši, interesanti, bet pats galvenais, ka man izdevās izpildīt šo uzdevumu!”

Jauniete vēl nezina, ko darīs tālākā nākotnē, ar ko nodarbosies, bet ļoti alkst iemācīties fotografēt tā, lai ar šīm prasmēm varētu pelnīt. Vai to dzīvē vajadzēs, tas jau cits jautājums. Vasarā viņa plāno ne tikai atpūsties, bet atvēlēs gana daudz laika fotografēšanai. Viņas paziņu lokā ir krustmātes draugs no Polijas, profesionāls fotogrāfs, kurš Faustinu iedvesmoja pievērsties fotogrāfijai.

„Tieši viņš man vēl bērnībā parādīja, ka fotogrāfija ir ļoti liela māksla, un tamdēļ ir daudz jāmācās,” turpina skolniece. „Lai taptu interesanta bilde, nepietiek ar to, ka māki nospiest fotoaparāta slēdzi. Man ļoti patīk viņa fotogrāfijas, nākotnē gribētu būt tikpat profesionāla.”

Juris Roga
Foto no Faustinas personīgā arhīva

 

 



Jauna aptauja

Jūnijs - 2017
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29
30
 
pirmdiena, 05.06.2017
ceturtdiena, 08.06.2017

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde