otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Ziemeļvalstu literatūras nedēļa

Pievienots: 13.11.2020

Ziemeļvalstu literatūras nedēļas ietvaros rīta lasījumi notika pirmsskolas vecuma audzēkņiem Krāslavas izglītības iestādēs „Pīlādzītis” un „Pienenīte”.

Ziemeļvalstu literatūras projekts Latvijā norisinās  jau 22. reizi. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Šogad Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas tēma ir Ziemeļvalstis un pasaule.

Gada vistumšākajā laikā vairākos tūkstošos publiskajās un skolu bibliotēkās Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs vienlaikus tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata.  Nedēļa notiek no 9. līdz 15. novembrim, un pirmdien, 9. novembrī, bija lielā lasīšanas diena,  kad vienu grāmatu vienlaikus lasīja dažādās valodās vairāk nekā 2000 bibliotēkās, skolās, pirmsskolas izglītības iestādēs un ģimenēs.

Ziemeļvalstu literatūras  nedēļai ir trīs kopējie lasījumi - Rīta stunda pašiem mazākajiem lasītājiem, Krēslas stunda pieaugušajiem – fragmenti no islandiešu rakstnieces Oidiras Avas Olafsdotiras romāna „Viesnīca Klusums”, kā arī  lasījums pusaudžiem – zviedru rakstnieka Jākoba Vegēliusa aizraujošā romāna „Kapteiņa pērtiķis” fragmentu lasījumi.

Pašiem mazākajiem lasītājiem kopīgai lasīšanai šogad izvēlēta grāmata, kas sarakstīta pilnīgi jaunā žanrā. Tā ir mudžgrāmata, kur viss mudž, dzīvo un skaitās – skaitļi, cilvēki, lappuses un stāsti. „Visi skaitās” ir inovatīva skaitāma un skatāma grāmata, kuru gan uzrakstījusi, gan ilustrējusi norvēģu autore Kristina Rūšifte.  Grāmatas nosaukumam ir dubulta nozīme - tā ir gan skaitāmgrāmata, gan grāmata, kas parāda, ka ikviens cilvēks ir svarīgs un vērtīgs.

Citāts no grāmatas: „Septiņi miljardi astoņsimt miljoni cilvēku uz vienas planētas. Ikvienam no viņiem ir pašam savs, unikāls dzīvesstāsts. Visi skaitās. Viens no viņiem esi tu!”

 Šķirstot grāmatas lappuses uz priekšu, stilizētās ilustrācijas un krāsainie tēli parādās arvien vairāk. Šī nav parasta skaitāmgrāmata, ar kuras palīdzību bērni var mācīties skaitīt, tā ir grāmata, kas rada arī telpu sarunām par sarežģītām tēmām. Katram cilvēkam ir savs dzīvesstāsts grāmatā radītajā cilvēku tīklojumā. Tikai lasot, tas kļūst skaidrs un atšķetināms. Pasaulē, kurā dzīvojam, pastāv cilvēku un stāstu bagātīga daudzveidība. Ikvienam ir sava iekšējā un ārējā pasaule, kas nenovēršami cilvēkus savieno, taču arī rada atšķirības, tādējādi ikviens ir individualitāte. Rūšiftes radītā grāmata rada prieku par cilvēku unikalitāti un pasauli, kuras daļa esam mēs visi.

Bērniem tika piedāvāts uzzīmēt „Visi skaitās” mākslas darbu, kur apkārt sev varētu būt uzzīmēti  ģimenes locekļi, draugi, radinieki vai citi cilvēki, kurus ikdienā redzi un satiec. Jāzīmē, kamēr visa lapa būs aizpildīta ar cilvēkiem. 

Daudz lielu un mazu noslēpumu šeit gaida katru, kam piemīt zinātkāre un ass skatiens.

Informāciju sagatavoja Viktorija Urbanoviča,
KNCB BLN vadītāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde