otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Apgūst jaunāko šujamtehniku

Pievienots: 22.03.2018

Jau ziņojām, ka no 15. līdz 17. martam Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) Krāslavas teritoriālajā struktūrvienībā notika kvalifikācijas paaugstināšanas seminārs par dizaina pamatiem dekoratīvajā apdarē Latgales reģiona vispārizglītojošo skolu mājturības skolotājiem un profesionālo skolu skolotājiem. Seminārā piedalījās 20 dalībnieki no 12 izglītības iestādēm - pārstāvētas Dagdas, Daugavpils, Asūnes, Robežnieku, Bebrenes, Andzeļu, Indras, Līvānu, Balvu, Ikšķiles, kā arī Krāslavas pilsētas skolas.

RVT struktūrvienības dizaina pasniedzēja Ilona Stepiņa pastāstīja, ka izglītības iestāžu pedagogi noklausījās lekcijas par dizaina pamatiem dekoratīvajā apdarē, praktiski darbojoties, apguva svarīgākās tēmas, kas ir saistītas ar dizaina veidošanu šuvumiem un izšuvumiem, izmantojot vektoru programmu CorelDraw, kā arī pēc savām izveidotajām skicēm izgatavoja šuvumu paraudziņu, strādājot ar profesionālajām šujmašīnām.

RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības pasniedzēja Ruta Zambare pastāstīja, ka kvalifikācijas paaugstināšanas semināra dalībnieces iepazinās ar šūšanas fabriku, interesējās par uzņēmuma rīcībā esošajām jaunākajām iekārtām rūpnieciskajai ražošanai un piedalījās nodarbībās RVT filiāles mācību klasē, kur ir gan jaunākas, gan vecākas šujmašīnas, bet akcents tika likts uz ko citu.

Ruta Zambare: „Plašāk iepazina tieši mazo mehanizāciju – tās ir detaļas, kas ir pieskrūvējamas pie šujmašīnas un var ātri un kvalitatīvi veikt diezgan darbietilpīgas operācijas. Visiem apmācāmajiem tas bija patīkams pārsteigums, visiem gribējās pamēģināt darboties, bija daudz jautājumu par citiem pielietošanas veidiem un iegādes iespējām.”

RVT struktūrvienības telpās semināra dalībnieces mācījās darboties ar vektoru programmu CorelDraw un programmējamām šujmašīnām. Savos iespaidos par semināru padalījās viena no semināra dalībniecēm, Krāslavas Mākslas skolas pedagoģe Maija Šulga: „Mani ļoti interesē viss jaunais, un šīs zināšanas apgūstu pirmām kārtām sev. Mākslas skolā es mācu bērniem tekstilu un, domāju, ka perspektīvā mūsu skolai veidosies laba sadarbība ar RVT Krāslavas teritoriālo struktūrvienību. Vektoru programmas CorelDraw pamatus skolā noteikti apgūsim ar 4.-6. klases bērniem. Saprotu, ka mākslas skolai nebūs iespējams iegādāties programmējamās šujmašīnas, kaut gan – laiks nestāv uz vietas, notiek pārmaiņas, un varbūt kādreiz arī mūsu skola varēs atļauties pāris šujmašīnas skolēnu radošai attīstībai. “

Krāslava nav sveša Balvu Profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas skolotājai Aigai Jansonei, kura savulaik Rīgas Tehniskajā universitātē studēja apģērba dizainu un tehnoloģijas. RTU studentu modes skatē Ķīpsalā viņas kolekciju pamanīja SIA „Nemo” īpašniece Inga Zemdega-Grāpe, bet sadarbība toreiz neizdevās. Pēc kāda laika Aigai tomēr tika izteikts piedāvājums pastrādāt par apģērbu dizaineri Krāslavā, un šoreiz viss izdevās. Pēc Aigas izstrādāta dizaina tika ražoti mēteļi ar viņas parakstu zem „Nemo” logo.

Aiga: „Balvu Profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā nav pieredzes darbā ar vektoru programmu CorelDraw, bet mums ir plāni, ka turpmāk šī programma būtu jāizmanto dizaina veidošanā. Šajā ziņā mācības Krāslavā man bija ļoti noderīgas. Mēs savā skolā pazīstam Šveices šujamtehnikas koncerna „Bernina” iekārtas, bet tās, kuras redzēju Krāslavā, ir citādākas un ļoti interesantas.”

RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības vadītājs Aivars Andžāns: „Semināra dalībnieki saņems apliecības par apmācībām un savas zināšanas nodos tālāk izglītības iestādēs, no kurām viņi nāk un kurās ir mūsu potenciālie studenti. Krāslavas teritoriālā struktūrvienība vēlas tapt par reģionālo apmācību centru, un, pateicoties Latvijas-Lietuvas programmas projektam "Darba tirgus bez robežām", mēs jau piedāvājam apmācības metālapstrādē, kokapstrādē un šūšanā. Viens no jaunākajiem mūsu pirkumiem ir firmas „Bernina” izšūšanas mašīnas 10000 eiro vērtībā.”

Ar „Bernina” šujamtehniku, tostarp 2018. gada modeļiem, kurus iegādājusies tehnikuma Krāslavas filiāle, semināra dalībnieces iepazīstināja šūšanas un rokdarbu skolas „Burda Rīga” pedagoģe Ilze Balode, kura pastāstīja, ka pasaulē pazīstamais zīmols „Bernina” kopš 2006. gada ienācis Latvijā. „Bernina” šujmašīnas ir inovatīvas, daudziem patentiem bagātas, un tās savā rīcībā ieguvušas jau vairākas izglītības iestādes mūsu valstī. Mašīnas ir viegli apgūstamas mācību procesā, jo, sākot no 5. sērijas, tām ir skārienjūtīgs ekrāns, uz kura vizuāli attēlota visa informācija, kas nepieciešama darbā ar to. Savukārt profesionālajām šuvējām šīs mašīnas ne tikai atvieglo darbu, bet padara to baudāmāku, ātrāku un kvalitatīvāku.

Taču semināra dalībniecēm bija iespēja iepazīties ar vēl vienas firmas šujamtehniku – rūpniecisko vienadatas universālo šujmašīnu „JUKI DDL-9000C” un ļoti modernu „JUKI” overloku. Šo tehniku seminārā demonstrēja kompānijas oficiālais pārstāvis Latvijā Genādijs Lopuha (SIA „Godex”).

Pēc viņa vārdiem, „JUKI 9000C” jaunākās sērijas šujmašīnas ir pilnībā digitālas. Nav tradicionālās mehāniskās regulēšanas, visus tās pamatmezglus kontrolē dators. Tai ir daudzas automātiskās funkcijas, piemēram, diega automātiskā nogriešana un automātiskā nostiprināšana, dators kontrolē auduma biezumu, ja šuves ceļā ir sabiezinājums, dators pats saprot, ka diegs jānostiepj stiprāk, pēda jāpiespiež stiprāk, ja vajag, arī zobiņi izbīdīsies vairāk, bet, līdzko sabiezinājums beidzas, viss atgriežas standarta režīmā. Starp firmas vienadatas universālajām šujmašīnām konkrētā šujmašīna ir pašā virsotnē un šādā komplektācijā maksā turpat 2000 eiro. Programmatūra, ar kuru aprīkota šujmašīna, palīdz ne tikai viegli apgūt iekārtu, bet arī dod iespēju uzzināt visu par šujmašīnas „veselību”. Starp citu, šo šujmašīnu var lietot cilvēki ar invaliditāti, piemēram, to iespējams vadīt tikai ar rokām.  Genādijs izstāstīja piemēru, kad kāds invalīds šo mašīnu vadīja ar elpu – pūta gaisu caurulītē un speciāls sensors lika mašīnai saprast, kad ir jāšuj, kad jāapstājas...

Tas bija neliels ieskats tajā, ar kāda līmeņa šujamtehniku iepazinās semināra dalībnieki. Struktūrvienības vadītājs Aivars Andžāns sacīja: „Mēs paplašinām savu redzesloku un cenšamies piedāvāt visjaunākās zināšanas. Ja būs iespēja, noteikti iegādāsimies arī šāda līmeņa šujamtehniku. Aprīļa beigās mūsu filiālē noritēs Karjeras nedēļa, kurā varēs redzēt daudz citu interesantu lietu. Garlaicīgi nebūs, aicinu mācību iestādes savlaicīgi pieteikties un braukt ciemos.”

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde