trešdiena, 22. maijs, 2024Vārda diena: Emīlija
crest1 crest2

Apsprieda grants ceļu atjaunošanu

Pievienots: 12.10.2015

Šī gada 9. oktobrī Krāslavas novada domē notika apspriede ar Krāslavas novada lauksaimniekiem un citiem lauku uzņēmējiem par pašvaldības grants ceļu infrastruktūras atjaunošanu novada lauku teritorijā. Uz tikšanos ar pašvaldību ieradās aptuveni divdesmit vietējie novada uzņēmēji, kā arī pagastu pārvalžu vadītāji un lauku konsultanti, lai vienotos par pašvaldības lauku ceļiem, kurus Krāslavas novada dome iekļaus prioritāri pārbūvei virzāmo ceļu sarakstā Lauku attīstības programmas pasākuma „Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos” ietvaros.

Pirms sākās darbs, klātesošos uzrunāja novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kurš uzsvēra, ka šī ir programma, kurā nauda tie dalīta pēc kvotu sistēmas, un nauda tiek piešķirta visam novadam. Finansējumu noteica Zemkopības ministrija, ņemot vērā: kopējo grants ceļu garumu (40%); kopējo dzīvnieku skaitu (30%) un kopējās laukaugu platības (30%).

G. Upenieks: “Aptuveni esam aprēķinājuši ceļu būvdarbu izmaksas, bet tiks rīkoti konkursi un cena var mainīties. Šie ir tā saucamie ceļi ar grants segumu, bet pie vienas reizes aicinu kontekstā padomāt arī par darbavietu radīšanas programmu, pie kuras strādājam paralēli, un kura dod iespēju tikt pie asfaltētiem ceļiem. Tās var būt kādas dzirnavas, graudu kalte, kokzāģētava un tamlīdzīgi objekti, kas dod darbavietas laukos. Idejas labprāt uzklausīsim, tās nav jāatklāj publiski, bet iezīmēt vajag. Mēs mēģinātu palīdzēt ar ceļu sakārtošanu līdz ražošanas objektiem, grūtāk gan ir ar elektrību, ūdensvada izbūvi un tamlīdzīgām lietam, bet ceļš daudziem ir ļoti svarīga kategorija.”

Tikšanās laikā tika sniegta vispārīga informācija par minēto jaunā plānošanas perioda programmu un tās nosacījumiem. Pasākuma „Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos” ietvaros ir iespēja saņemt Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējumu pašvaldību projektu īstenošanai ar mērķi atbalstīt investīcijas publiskās ceļu infrastruktūras kvalitātes uzlabošanai lauku teritorijās, lai veicinātu uzņēmējdarbību un saglabātu apdzīvotību. Kopējais Krāslavas novadam pieejamais ELFLA finansējums pasākuma ietvaros līdz 2020. gadam ir 2,43 miljoni eiro; kopējais budžets ar domes 10% līdzfinansējumu – 2,7 miljoni eiro. Ir plānots daļu (600 tūkstošus eiro) no šī finansējuma virzīt stratēģiskam novada līmeņa ceļa posmam Ūdrīšu pagastā. Finansējuma sadalījums pagastu ietvaros ir apstiprināts Krāslavas novada domes 24. septembra sēdē, ņemot vērā grantēto ceļu garumu, lopu skaitu un lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību, tomēr finansējums robežās no 100 līdz 300 tūkstošiem eiro ir plānots katrā pagastā. Pagasts, kas ir novada līderis visu trīs rādītāju ziņā, ir Robežnieku pagasts.

Apspriedes laikā tika prezentēti konkrēti lauku ceļu posmi katrā pagastā, kuriem varētu tikt piešķirts ELFLA finansējumu pēc noteiktajiem ceļu atlases kritērijiem. Klātesošie izteica viedokļus par prioritārajiem ceļiem uzņēmējdarbības attīstībai, ceļu stāvokli, nepieciešamību ierīkot nobrauktuves un caurtekas, diskutēja par piedāvātajām alternatīvām. Uzņēmēji, kas nepiedalījās apspriedē, pamatotus priekšlikumus var iesniegt domes Attīstības nodaļā līdz šī gada 15. oktobrim.

Ir paredzams, ka ceļu saraksts ar konkrētiem ceļu posmiem tiks precizēts un apstiprināts tuvākajā domes sēdē, lai varētu gatavot nepieciešamos dokumentus projektu iesniegšanai un daļu no ceļu posmiem virzīt pārbūvei jau nākamgad.

Krāslavas novada domes Attīstības nodaļa



Jauna aptauja

Maijs - 2024
P O T C P S S
  01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
23 24 25 26
27 28 29 30 31  
trešdiena, 08.05.2024
otrdiena, 14.05.2024

Dienas foto

  • Muzeju nakts 2024 Krāslavas novada muzejā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde