otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Brīvdabas izstāde „Krāslavas stāsti laiku lokos”

Pievienots: 31.07.2020

No 2020. gada 29. jūlija Krāslavas pils kompleksa apmeklētājus priecē jauninājums – Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja speciālistu izveidotā brīvdabas izstāde „Krāslavas stāsti laiku lokos”, kura izvietota pils kompleksa teritorijā pie muzeja ēkas. Divpadsmit stendos skatāmas Krāslavas vēsturiski nozīmīgākās vietas un personības. Estētiski pievilcīgs dizains, senie fotoattēli un īss izsmeļošs informatīvais materiāls piesaista apmeklētāju uzmanību, mudina pētīt publiski pieejamo izzinošo un izglītojošo materiālu, rosina interesi un vēlmi vienlaikus iegriezties muzejā un klātienē apskatīt muzeja ekspozīcijas, kā arī vairo vēlēšanos apmeklēt noteiktas ar kultūrvēsturisko mantojumu saistītas apskates vietas un baudīt īpašo Krāslavas pilsētas senatnes elpu. Šī izstāde dod iespēju Krāslavas novada iedzīvotājiem un pilsētas viesiem iepazīties ar dažām Krāslavas vēstures lappusēm ārpus muzeja darba laika. 

2019. gada Krāslavas pilsētas svētku ietvaros Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar Krāslavas novada Tūrisma informācijas centru un Krāslavas novada domi izgatavoja banerus veloekskursijai „Krāslavas vēsture pilsētas ielu garumā”, lai iepazīstinātu veloekskursijas dalībniekus ar Krāslavas ievērojamākajiem notikumiem, rādot un stāstot par pilsētas vēsturiskajām vietām. Ieinteresētība bija ļoti liela, tāpēc tika nolemts novietot izgatavotos stendus pils pagalmā pie muzeja ēkas, izveidojot brīvdabas izstādi, kas veicināja lielāku muzeja atpazīstamību un palielināja muzeja apmeklētāju skaitu.

Pateicoties Latgales reģiona attīstības aģentūras „Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Latgales kultūras programmas 2020” finansiālajam atbalstam, realizējām projektu „Ceļojošās izstādes „Krāslavas stāsti laiku lokos” baneru un statīvu izgatavošana”, kas bija turpinājums 2019. gadā iesāktajam darbam. Baneri ir pārvietojami un izvietojami katrā pieturvietā, vadot ekskursiju pa pilsētas vēsturiskajām vietām. Ievērojot Covid-19 pandēmijas ierobežojumus, šogad plānotā veloekskursija nenotika, tāpēc tika izveidota brīvdabas izstāde, kura sniegs tūristiem iespēju izzināt Krāslavas vēsturi jebkurā laikā gan individuāli, gan arī nelielās grupās gida pavadībā.

Izstāde iepazīstina ar eventuālās veloekskursijas 12 pieturvietām: Krāslavas pilskalns un dabas parks Daugavas loki; Augusta akmens; Karņicka kalns un Austriņa akmens; Krāslavas gurķi un zivju mazuļu audzētava; Piemineklis holokausta upuriem; Teātra kalns; Šokolādes kalns, Prinosino sādža, Sēravots; Tēlnieks Naums Āronsons; Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera A. Aparnieka ūdensdzirnavas, kalēja Repinska smēde; Priedaine, prāmnieki un pārcēlāji; Skolotājs, novadpētnieks Ādolfs Pildegovičs un ģeogrāfs Jurijs Novoselovs; Kaplavas pagasta mežabrāļu grupas darbība 1944.-1945. g.

Aicinām novadniekus un Krāslavas viesus doties ceļojumā pa Krāslavas vēstures līkločiem cauri gadsimtiem, ielūkojoties pilsētas vēstures mazāk zināmajās, bet svarīgajās vēstures lappusēs, apmeklējot brīvdabas izstādi, kā arī muzeja ekspozīcijas un izstādes.

Marija Gulbe,
Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja
krājuma glabātāja



Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde