pirmdiena, 29. aprīlis, 2024Vārda diena: Laine, Raimonds, Vilnis
crest1 crest2

Ģimnāzistu projekts par kibermobingu

Pievienots: 10.04.2024

Lai realizētu vidējās izglītības standartā noteiktās darbības un īstenotu katrai caurviju grupai raksturīgās prasmes, beidzot 12. klasi ir patstāvīgi jāizstrādā projektu darbs.

Tas ir apjomīgs mācību uzdevums vidējās izglītības pakāpes noslēgumā, kurā skolēns nostiprina un demonstrē lietpratību kompleksās situācijās, tai skaitā caurviju prasmes, kā arī zināšanas, izpratni, ieradumus un to kombinācijas augstākajā mācību satura apguves līmenī saistībā ar vienu vai vairākiem skolēna izvēlētajiem padziļinātajiem kursiem.

Pilsoniskās iniciatīvas ietvaros Krāslavas ģimnāzijas 12. klases skolnieces Ženija Nikolaičenko un Adriāna Šuminska 2023. gada 25. septembrī izveidoja anketu „Kibermobings sociālajos tīklos”. Tās mērķi bija saprast problēmas aktualitāti, kāda ir kibermobinga biežākā izpausme un to, vai respondenti izprot, kas ir kibermobings. Skolnieces pārliecinājās, ka šī problēma ir aktuāla pusaudžu vidū, tādēļ realizēja pasākumu „Es un sociālie tīkli” sadarbībā ar droša interneta vēstnesēm – skolotājām Jeļenu Japiņu (Krāslavas ģimnāzija), Mariannu Rukmani (Krāslavas Varavīksnes vidusskola) un Zoju Andžāni (J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija).

Pasākumi tika realizēti trīs skolās – 18. martā un 21. martā Krāslavas ģimnāzijā 5. un 7. klases skolēniem, 25. martā Krāslavas Varavīksnes vidusskolā 10. klases skolēniem un 27. martā J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā 4. klases skolēniem. To mērķis bija informēt bērnus un pusaudžus par sociālo tīklu negatīvo ietekmi un iespējamām sekām. Lai informācija būtu uztveramāka un interesantāka, Ženija un Adriāna izdomāja pasniegt lietderīgu informāciju caur spēlēm. Rezultātā tika izveidotas trīs spēles - „Sociālo tīklu Twisters”, „Krustiņi & Nullītes” un „Sociālie tīkli - draugs vai ienaidnieks?”. Spēle „Sociālo tīklu Twisters” spēlētājiem ļauj neērtā pozīcijā iepazīt dažādas sociālo tīklu emblēmas, un to, kādam mērķim izmanto noteiktu sociālo tīklu. Spēle „Krustiņi & Nullītes” palīdz izprast dalībniekiem dažādu jēdzienu nozīmi, piemēram, kibermobings, taču spēle „Sociālie tīkli - draugs vai ienaidnieks?” dod iespēju izteikt katra dalībnieka pamatotu viedokli par reālām situācijām, kas saistītas ar emocionālo pazemošanu internetā.

Saņemot atsauksmes no katra pasākuma, 12. klases skolnieces uzzināja, ka iecienītākā spēle ir ar nosaukumu „Sociālo tīklu Twisters” un „Sociālie tīkli - draugs vai ienaidnieks?”, taču kopumā pasākums bērniem šķitis izzinošs un jautrs. Jaunietes atzīst, ka pasākumā viņām paticis sadarboties un sniegt jaunas zināšanas skolēniem, kā arī to, ka pasākuma gatavošana un vadīšana lika saskarties ar maziem izaicinājumiem, kas ļāva pilnveidot un attīstīt jaunas prasmes.

Pasākuma vadītājas – skolotāja Jeļena Japiņa, Adriāna un Ženija – apgalvoja, ka pasākums bijis lietderīgs, informatīvs un aktīvs gan pasākuma vadītājiem, gan dalībniekiem. Skolnieces turpmāk ar prieku vēlas vadīt šāda veida pasākumus, lai izglītotu vai atgādinātu bērniem par to, ka digitālā drošība ir viņu rokās, un viņi ir tie, kas darbojas internetā.

Ženija Nikolaičenko un Adriāna Šuminska,
Krāslavas ģimnāzijas 12. klases skolnieces
Jeļenas Japiņas foto



Jauna aptauja

Decembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde