piektdiena, 26. aprīlis, 2024Vārda diena: Alīna, Rūsiņš, Sandris
crest1 crest2

Krāslava godam pārstāvēta III Starptautiskajā mitoloģijas festivālā

Pievienots: 24.08.2016

21. augustā Baltkrievijas Republikas Ļepeļas pilsētā notika III Starptautiskais mitoloģijas festivāls („У госці да Лепельскага Цмока”), kurā piedalījās arī Krāslavas novada pārstāvji.

Kas ir Ļepeļas Cmoks? Baltkrievu mitoloģijā Cmokam (Pūķim) ir īpaša nozīmē. Šī būtne ir Baltkrievijas galvenās bagātības – saldūdens - glabātāja, kas regulē zemes un debesu ūdeņu līdzsvaru. Bet sadzīviskajā plāksnē šis pūķis ir ģimenes vērtību aizbildnis. Baltkrievijā vienīgā Cmoka skulptūra atrodas Vitebskas apgabalā, Ļepeļas ezera krastā, tas ir gan festivāla, gan visa Ļepeļas rajona tūrisma zīmols.

Festivāla ietvaros muzikālajā Olimpā tika pārstāvēti kolektīvi no 6 valstīm - festivāla dalībniecēm: Baltkrievijas, Latvijas, Ķīnas, Japānas, Indijas un Krievijas. Līdz vēlam vakaram koncerta laukumā skanēja vokālās variācijas un muzikālās etnokompozīcijas.

Latviju šajā pasākumā prezentēja Krāslavas novada vokālais ansamblis „Noktirne” Ritas Andrejevas vadībā, kā arī Krāslavas Mūzikas skolas pedagoga Anatolija Livčas audzēknis, akordeonists Artēmijs Kozačuks. Kolektīvs „Noktirne” stundu garas programmas ietvaros izpildīja 14 dziesmas latviešu, latgaliešu, krievu un baltkrievu valodā, bet Artēmijs Kozačuks izpildīja popuriju (10 dziesmas) un vēl dažas senlaiku dziesmas. Mums ir prieks, ka gan ansambļa „Noktirne” dalībnieces, gan Artēmijs iekaroja pateicīgu klausītāju – Ļepeļas iedzīvotājus un viesu - sirdis. Krāslaviešu priekšnesumi izcēlās ar profesionalitāti, dziesmu repertuāra piemērotību tieši Baltkrievijas publikai, kā arī (kas nav mazsvarīgi) ar sirsnību un siltumu.

Festivāla ietvaros tika prezentēti kulinārijas šedevri, nacionālās virtuves ēdieni, notika meistarklases, ko organizēja Baltkrievijas agrosaimniecības, lauku sētas un profesionālie kulināri, kā arī atsevišķas saimnieces.

Savukārt Latgales kulināro mantojumu godam pārstāvēja Olga Birke (z/s „Bagātības”), Sergejs Zakrevskis (saimniecība „Zariņi”), Lonija un Vladislavs Jakoveļi (uzņēmums „Vuorpeņa”), Terēze Brazeviča (z/s „Brieži”), Anna Krumpāne (viesu māja „Mežābeles”) un biedrības „Latgolys golds” pārstāvji - Līga un Dairis Gaveika.

Baltkrievijas internetportālā tika atzīmēts, ka vislielāko cilvēku pūli varēja novērot pie Latgales kulinārā mantojuma teltīm, kur apmeklētājiem tika piedāvāta Latgales maize, īsts kvass, pelēko zirņu biezputra, rudzu pankūkas un daudz kas cits, bet, lai izvēlētos piemērotāko pirkumu, visu produkciju varēja nodegustēt.

Gribas uzsvērt, kas mūs visus patīkami pārsteidza bērnu atrakciju daudzveidība. Ikviens varēja izvēlēties un izmēģināt kaut ko interesantu!

Starp citu, alkoholisko dzērienu pārdošana festivālu rīkošanas laikā Baltkrievijas Republikā ir aizliegta, līdz ar to mēs nesastapām nevienu cilvēku reibuma stāvoklī, par ko bijām ļoti gandarīti.

Liels paldies vokālajam ansamblim „Noktirne” un tā vadītājai Ritai Andrejevai, Artēmijam Kozačukam, kā arī visiem Latgales kulinārā mantojuma pārstāvjiem par aktīvu dalību festivālā un Krāslavas novada un Latgales reģiona popularizēšanu. Sadarbībai nav robežu!

Visu festivāla dalībnieku vārdā izsaku lielu pateicību Krāslavas novada domei par sniegtajiem transporta pakalpojumiem un vispusīgu atbalstu, nodrošinot novada pārstāvju dalību festivālā.

Tatjana Kozačuka, Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja, novada kolektīvu koordinatore festivālā



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde