otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas novada senioriem par garīgo veselību

Pievienots: 26.03.2019

Jau ceturto gadu biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi” strādā ar mērķauditoriju, ko veido galvenokārt pensijas vecuma cilvēki – seniori. Neformālās izglītības kurss „Senioru skola” kļūst arvien populārāks, šajā laikā skolas dalībnieku skaits ir divkāršojies.

Lai veicinātu veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanos, vecākā gadagājuma cilvēki ir jāiepazīstina ar iespējamiem garīgās veselības traucējumiem, jo no tiem neviens nav pasargāts. Tāpēc tika nolemts, ka ir jāsniedz izvērsta kvalitatīva informācija par dažāda veida saslimšanām, to cēloņiem, pazīmēm un izpausmēm, kā arī par to ārstēšanas veidiem un profilaksi.

Sākot ar 2018. gada septembri, biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi” sadarbībā ar Krāslavas novada domi īsteno aktivitātes ESF projekta Nr. 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros. Garīgo veselību un veselīgu dzīvesveidu veicinošu profilaktisko pasākumu cikla gados veciem cilvēkiem Krāslavā nosaukums ir „Senioru skola. Garīgā veselība senioriem”. Kopš aktivitātes īstenošanas sākuma notika jau 10 nodarbības, katrā no tām vidējais apmeklētāju skaits - 14 cilvēki. Atšķirībā no iepriekšējā projekta sezonas, kad visas nodarbības notika Krāslavas pilsētā, daudzas aktivitātes pagājušā gada rudenī un šī gada ziemā notika arī lauku teritorijās.

Lielāko lekciju daļu sagatavoja un novadīja viens no biedrības „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi” dibinātājiem - psihologs un psihoterapeits Raimonds Lazda. Profilaktisko pasākumu cikla lekcijās tika apskatīti jautājumi, kas ir saistīti ar emociju atpazīšanu, to kontroles un regulācijas mehānismiem vecumdienās. Senioriem tika stāstīts par stresu, depresiju, demenci un miega traucējumiem. Lekciju gaitā senioriem tika parādīti un kopīgi veikti dažādi profilaktiski vingrinājumi psihiskā līdzsvara iegūšanai un nostiprināšanai.

 „Senioru skola. Garīgā veselība senioriem” cikla ietvaros darbojās arī vieslektori. Septembrī lekciju un praktiskās nodarbības „Ergoterapijas loma veselības veicināšanā” novadīja Sabīne Mikulāne, ergoterapeite, kura strādā kūrorta rehabilitācijas centrā „Jaunķemeri”. Lekcijas laikā viņa aktualizēja dažādas tēmas: muskuļu saspringuma un noguruma sajūtas mazināšana; pašmasāžas tehnikas aspekti u.c. Praktiskajā nodarbības daļā tika izmantots atbilstošs aprīkojums – mazās masāžas bumbas, espanderi, līdzsvara spilvens muguras muskulatūras stiprināšanai u.c. Nodarbības beigās visi pasākuma dalībnieki jūtās pilni apņēmības praktizēt iemācītos vingrinājumus mājās, veicot ikdienas darbus.

Par svarīgu tēmu „Ēšanas ieradumi senioru veselības uzlabošanai” stāstīja gastroenteroloģe, ģimenes ārste Jeļena Ogorelova. Lekcijas gaitā, atsaucoties uz dažādu jaunāko pētījumu rezultātiem, viņa uzskatāmi demonstrēja nepareizu uztura lietošanas ieradumu kaitīgo ietekmi uz cilvēka fizisko un garīgo veselību. Lektore ieteica senioriem piekopt un praktizēt jaunus veselīgus uztura ieradumus, kuri ļauj ilgāk saglabāt augstu dzīves kvalitāti vecumdienās.

Šī gada janvārī par emocijām un to nozīmi katra cilvēka dzīvē lekcijas novadīja Tatjana Uzole, senioriem jau labi pazīstama un pozitīvas atsauksmes izpelnījusies Daugavpils Universitātes pasniedzēja ar doktora grādu psiholoģijā. Ar nodarbību „Relaksējies, aktīvs, vesels seniors” pirmo reizi pasākumu ciklā „Senioru skola. Garīgā veselība senioriem” piedalījās sertificēta fizioterapeite Ilga Onzule. Lektore atgādināja, ka regulāras fiziskās aktivitātes palīdz uzlabot vispārējo fizisko stāvokli un samazina daudzu hronisku slimību risku. Tāpat lektore palīdzēja senioriem apgūt dažādus ķermeņa relaksācijas paņēmienus, demonstrēja koordinācijas vingrinājumus.

Svarīgs secinājums pēc novadītajām lekcijām: lai saglabātu garīgo veselību vecumdienās, visas dzīves garumā ir regulāri jānodarbina smadzenes un ķermenis, veicot dažādus sarežģītus uzdevumus. Pasivitāte un sociālā izolētība mazina smadzeņu darbības aktivitāti, līdz ar to var attīstīties dažādi psihiski traucējumi.

Starp psihisko un fizisko veselību pastāv cieša saikne. Lai popularizētu senioriem pieejamu sporta veidu – nūjošanu, aprīlī notiks sešas nodarbības sertificēta instruktora Aleksandra Lahtionova vadībā. Sekojiet projekta norišu aktivitātēm sludinājumos „Esi vesels Krāslavas novadā!” lapā sociālajā tīklā „facebook”!

 Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” pateicas Krāslavas novada domei par sadarbību. Garīgās veselības veicināšana ir nepieciešama un svarīga gan katra cilvēka dzīves kvalitātei, gan valsts ilgtspējīgai attīstībai.

 Tatjana Azamatova

 Krāslavas novada domes īstenotais projekts Nr. 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā”, projekta radošais nosaukums - „Esi vesels Krāslavas novadā!”. 

 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde