piektdiena, 24. maijs, 2024Vārda diena: Ilvija, Marlēna, Ziedone
crest1 crest2

Latgaliskais seminārs jauniešiem “Atzolys” šovasar notiks Dagdā

Pievienots: 13.05.2024

Latgaliešu kultūras kustība “Volūda” aicina jauniešus piedalīties latgaliskajā seminārā “Atzolys”, kas no 6. līdz 9. augustam notiks Dagdā. Tajā varēs piedalīties jaunieši vecumā no 16 līdz 21 gadam, lai mācītos latgaliešu rakstu valodu, iepazītos ar mūsdienu Latgales personībām un procesiem, izzinātu reģiona kultūrvēsturi un šī brīža iespējas jauniešiem.

Jauniešu seminārs “Atzolys” paredzēts no 2024. gada 6. līdz 9. augustam Krāslavas novada Dagdā. Seminārā piedalīties varēs ajunieši no 16 līdz 21 gadu vecumam ar interesi mācīties latgaliešu rakstu valodu, runāt latgaliski, iepazīt latgalisko kultūru un vērtības, lai stiprinātu savu identitāti, būtu zinoši par procesiem, notikumiem un personībām Latgalē un latgaliskajā kultūrā, turpmāk paši vairāk iesaistītos pilsoniskās sabiedrības veidošanā, kā arī socializētos, veidotu jaunus kontaktus, saturīgi pavadītu laiku, iedvesmotos no Latgalē aktīvajiem cilvēkiem un vairāk izzinātu Dagdu, tās apkārtni un aktīvos darītājus.

Pirmo reizi seminārs “Atzolys” notika 2004. gadā Ludzas novada Kārsavā, iepriekšējais – 2022. gadā – bija Balvu novada Rekovā, bet šogad jauniešu satikšanās būs Dagdā. “Atzolys” savulaik ir bijis kā atspēriena punkts arī daudziem šobrīd latgaliskajā kultūrtelpā zināmiem aktīvistiem vairāk izzināt un iesaistīties kultūras un sabiedriskajos procesos.

“Pēc Rekovā notikušā semināra no jauniešiem saņēmām ļoti labas atsauksmes un iedvesmu, kā arī vēl arvien ar daudziem no viņiem satiekamies pasākumos, jaunieši iesaistās “Volūdas” un citās latgaliskajās aktivitātēs, atbalsta pasākumus. Vairākiem jauniešiem seminārs bija motivācija vispār sāt vai ikdienā vairāk runāt latgaliski, par ko esam ļoti, ļoti priecīgi. Jācer, ka tā izdosies arī pēc satikšanās Dagdā,” saka latgaliešu kultūras kustības “Volūda” vadītāja Edeite Laime.

Ar jauniešiem vasaras seminārā strādās: latgaliešu rakstu valodas nodarbības vadīs latgaliešu rakstu valodas speciāliste Māra Mortuzāne-Muravska, improvizācijas nodarbības vadīs pasākumu vadītājs un improvizators Kozmens (Mārtiņš Kozlovskis), par Latgali un latgalisko mārketingā stāstīs uzņēmējs un zīmola “Latgalactica” radītājs Raimonds Platacis, raidierakstu veidošanas praktisko darbnīcu vadīs jauniešu raidījuma “Pīci breinumi” komanda, par Latgales informatīvo telpu runās raidījumu veidotāja Vladislava Romanova, ar latgaliešu valodas lietošanu un vajadzību digitālajos rīkos iepazīstinās projekta “Bolsu tolka” pārstāve Kristīne Pokratniece, radošās darbnīcas vadīs dizainere Liāna Merņaka-Ņikitina, tāpat seminārā viesosies arī citi lektori, aktīvisti un latgaliešu kultūras personības.

Visas seminārā paredzētās aktivitātes, ēdināšana un nakšņošana būs bezmaksas, dalībniekiem pašiem vien jānodrošina tikšana uz un no semināra. Lai piedalītos seminārā, jauniešiem līdz 10. jūnijam jāaizpilda pieteikuma anketa te: https://ej.uz/Atzolys2024. Apstiprinājumu par piedalīšanos seminārā rīkotāji nosūtīs līdz 14. jūnijam, ņemot vērā dalībnieku piedalīšanās motivāciju.

Semināra norisi finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, kā arī Latgales kultūras programma, kuru īsteno Latgales reģiona attīstības aģentūra ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” atbalstu. Semināra rīkotājs ir latgaliešu kultūras kustība “Volūda” (biedrība “LgSC”).

Videoklips-seminārā radītā dziesma no iepriekšējās reizes semināra “Atzolys”: apvienība “Atzolīši” pied. Ūga – “Zalts sudobra vītā” https://www.youtube.com/watch?v=KmHCtHra9uc

Edeite Laime,
Latgalīšu kulturys kusteiba “Volūda” (biedrība “LgSC”)

Raksts latgaliešu valodā lasāms šeit.


Jauna aptauja

Februāris - 2024
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
 
svētdiena, 04.02.2024
pirmdiena, 05.02.2024

Dienas foto

  • Muzeju nakts 2024 Krāslavas novada muzejā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde