otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Nodarbību cikls „Vitāls seniors” ir noslēgts

Pievienots: 05.08.2022

Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” jau vairākus gadus veiksmīgi strādā ar vecāka gadagājuma cilvēkiem - senioriem. 2020. gada septembrī biedrība plānoja sākt īstenot kārtējo nodarbību ciklu - „Garīgās veselības veicināšanas un veselīga dzīvesveida popularizēšanas pasākumi senioriem „Vitāls seniors”. Bet 2020.gadā projektā paredzētās aktivitātes nenotika valdības noteikto ar Covid-19 pandēmijas saistīto pulcēšanās ierobežojumu dēļ. Tos varēja sākt īstenot tikai 2021. gada septembrī. Pirmajā īstenošanas posmā, 2021. gada rudenī, dalībnieku tikšanās notika attalināti - „Zoom” platformā, izmantojot interneta pieslēguma metodi, bet samazinoties ar Covid-19 saistītajiem ierobežojumiem, nodarbības notika arī klātienē, Krāslavas novada centrālās bibliotēkas telpās.

Projekta ietvaros tika veikti garīgo veselību veicinošie pasākumi divu kategoriju сilvēkiem. Viena no tām - Krāslavas novada iedzīvotāji vecumā virs 60 gadiem, kuri regulāri apmeklē neformālās izglītības kursa „Senioru skola” nodarbības. Bet nozīmīga pasākumu daļa tika sagatavota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestāžu klientiem (veco ļaužu pansionātu iemītniekiem). Pasākumu cikla galvenais uzdevums – veselīga dzīvesveida popularizēšana, senioru dzīves kvalitātes uzlabošana.

Pagājušā gada novembrī Krāslavas ģimnāzijas psihologa Veltas Daņiļevičas piecas lekcijas notika attālināti. Katru ceturtdienu tiešsaistes nodarbības platformā „Zoom” piedalījās vidēji 16 cilvēki. Seniori bija priecīgi saņemt psiholoģes vērtīgos padomus, apspriest svarīgus jautājumus par to, kā efektīvi komunicēt ar ģimenes locekļiem, kā var samazināt stresu un uzlabot psiholoģisko labklājību, kādas ir laimes „tehnikas”, kuras var īstenot ikdienā u.c.. Lektores sirsnīgums un atvērtība iekaroja klausītājus, tāpēc viņi izteica vēlmi tikties ne reizi vien.

Vienā no Veltas Daņiļevičas lekcijām notika projekta īstenošanas kvalitātes pārbaude, „Zoom” online nodarbībā viesojās Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti. Galvenie vērtētāju secinājumi: nodarbības vadītāja (lektore) spēj aktīvi iesaistīt dalībniekus nodarbības norisē; dalībnieki ir aktīvi, ir redzams, ka dalībnieki nodarbībās piedalās regulāri; ņemot vērā mērķauditorijas specifiku, sarežģītāka terminoloģija tika skaidrota dzimtajā valodā (krievu), bet tas netraucēja pasākuma kopējai norisei; nodarbības laikā sniegtā informācija veicina paradumu maiņu, tādējādi veicinot sasniegtā rezultāta ilgtspēju un uzturēšanu; nodarbību var norādīt kā labās prakses piemēru. Pasākumu cikla „Vitāls seniors” organizatori ļoti gandarīti ar augsto ekspertu novērtējumu!

Turpinoties nodarbību cikla īstenošanas gaitai, martā un aprīlī, izvērtējot epidemioloģisko situāciju un ņemot vērā senioru biežākās veselības problēmas, vēl nebija iespējams novadīt lekcijas klātienē. Vieslektore, veselības psiholoģe Ludmila Vasiļjeva nolasīja četras lekcijas attālināti, izmantojot interneta pieslēguma metodi. Tika aplūkotas dažādas tēmas: atkarības problēmas, izdegšanas sindroma un psihosomatisko traucējumu psiholoģiskie aspekti, iezīmētas kognitīvo procesu īpatnības senioru vecumā. Klausītāji atzinīgi vērtēja daudzpusīgo lekciju programmu un bija pateicīgi lektorei par emocionālu materiāla pasniegšanu.

Tālākā programma jau tika īstenota senioriem ierastā vietā - Krāslavas novada centrālās bibliotēkas telpās. Divās tikšanās reizēs ģimenes ārste Jeļena Ogorelova izstāstīja, kā ar ēšanas paradumu korekcijām var uzlabot veselību un pašsajūtu senioru vecumā. Lai ikviens no senioriem varētu tikt uz nodarbībām, ģimenes ārste Marina Procevska uzstājās divas reizes ar tēmu „Dzīvo no visa sirds!”. Ar lekciju „Par aktuālo situāciju Latvijā un Latgales reģionā” viesojās Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latgales reģionālā nodaļas vecākā epidemioloģe Nonna Vološčuka. Ekspertes uzrunas laikā seniori uzzināja daudz noderīgas informācijas par dažādu slimību izplatību, kā arī par profilakses un aizsardzības veidiem. Savukārt, ārste, klīnikas „Panacea Premium” vadītāja Ludmila Stavro–Freiberga iepazīstināja seniorus ar jaunu ārstniecisko paradigmu ilgmūžībai, ko sauc par „Preventīvo medicīnu”. Lekcijā tika apskatītas šādas tēmas: veselības nemedikamentozās atjaunošanas  tehnoloģijas, lai paaugstinātu cilvēka dzīves kvalitāti; psihohigiēna kā preventīvās medicīnas sastāvdaļa u.c.

Vairāk kā puse no nodarbībām ciklā „Vitāls seniors” bija paredzētas cilvēkiem, kuri dzīvo veco ļaužu pansionātos, tāpēc ilgstoši atrodas telpās un nevar saņemt pietiekami daudz iespaidu un informācijas par to, kas notiek ārpasaulē. Tāda veida daļēja veco cilvēku izolācija var palēnināt domāšanas procesus, pasliktināt atmiņu un veselības stāvokli kopumā. Lai samazinātu pansionātu iemītnieku kognitīvo spēju negatīvās izmaiņas, tajos notika regulāras nodarbības, kas veicināja senioru veselības saglabāšanu un psihisko saslimšanu profilaksi. Laika posmā no 2021. gada septembra līdz 2022. gada maijam projektā ieplānotās aktivitātes notika divās Krāslavas novada iestādēs – veco ļaužu pansionātā „Priedes” un  sociālās aprūpes centrā „Skuķi”. Katrā pansionātā ir novadītas 12 nodarbības, kuru vidējais apmeklētāju skaits bija 10 cilvēki.

Katras nodarbības laikā bija pielietotas dažādas darba metodikas, lai uzlabotu vecākā gadagājuma cilvēku mentālo veselību. Sākumā tikа apspriesta kāda konkrēta tēma, kura skar svarīgus sabiedrības un senioru personīgās dzīves notikumus. Katra tēma tika speciāli sagatavota un bija atbilstoša projekta mērķim, tēmas izklāsta laikā visi dalībnieki tika aicināti aktīvi piedalīties apspriešanā, tādā veidā veicinot emocionālu iesaisti grupas darbā un rosinot individuālas atmiņas. Vienlaikus ar tēmas apspriešanu, katrā nodarbībā jebkurš seniors varēja izvēlēties atbilstošu zīmējumu nodarbību tēmai un izkrāsot to ar krāsainiem zīmuļiem. Pasākumu cikla „Vitāls seniors” īstenošana deva labāku izpratni par iepriekš aprakstīto pakalpojumu nepieciešamību ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestāžu iemītniekiem. Ar pateicību un gandarījumu jāatzīmē pansionātu vadības un personāla atbalsts, aktīvi iesaistoties aktivitāšu īstenošanā.

Garīgās veselības veicināšanas un veselīga dzīvesveida popularizēšanas pasākumi senioriem „Vitāls seniors” ir noslēgušies. Kopš pasākumu cikla īstenošanas sākuma notika 39 nodarbības, katrā no tām vidējais apmeklētāju skaits 12 cilvēki.

Tatjana Azamatova
Biedrības „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” valdes locekle
Autores foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde