pirmdiena, 29. aprīlis, 2024Vārda diena: Laine, Raimonds, Vilnis
crest1 crest2

Skatuves runa un aktiermeistarība – skolēnu pašapliecināšanās teātra mākslā

Pievienots: 10.04.2024

Lai veicinātu bērnu un jauniešu pilsoniskās līdzdalības, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā lietpratību, kā arī iekļaušanos Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā, attīstot un pilnveidojot bērnu un jauniešu skatuves runas kultūru un aktiermeistarību, kā pavasarī ierasts, Krāslavas Bērnu un jauniešu centrā pulcējās vairāk par 30 skatuves runas konkursa un teātra pulciņu parādes dalībnieku no novada 6 izglītības iestādēm.

Skatuves runas dalībnieku vidū 1.-11. klases skolēni, katrs runāja vienu prozas un vienu dzejas darbu. Vairāki izvēlējās Māras Cielēnas, Maijas Laukmanes, Petera Brūvera, Ineses Valteres un īpaši Imanta Ziedoņa daiļdarbus. Kā allaž neiztika bez Ontona Kūkoja un Ilzes Spergas stāsta.

Vērtēšanas komisijas sastāvā šogad bijām priecīgi redzēt bijušo skatuves runas konkursu dalībnieci un laureāti skolas gados (mācoties Krāslavas pamatskolā, vēlāk ģimnāzijā), bet šobrīd pazīstamu teātra un kino aktrisi Alisi Dzeni (Danovsku), teātra mākslas pedagogu, režisoru Andreju Jakubovski un latviešu valodas un literatūras skolotāju Zinaidu Konošonoku.

Skolēnu priekšnesumi tika vērtēti piecās vecuma grupās, izvirzot 9 dalībniekus ar augstāko punktu skaitu dalībai 2. kārtas konkursā, kas notiks 17. aprīlī Rēzeknē ARPC „Zeimuļs”. Latgalē Krāslavas novadu 1. klases grupā pārstāvēs Armīns Kūla no Dagdas vidusskolas, 2.-3. klašu grupā: Akvelīna Rimšāne no Krāslavas ģimnāzijas un Roberts Stankevičs no Dagdas vidusskolas, 4.-6. klašu grupā: Viktorija Hmeļnicka no Krāslavas ģimnāzijas un Hugo Zeiliņš no Ezernieku pamatskolas, 7.-9. klašu grupā: Līga Jakovele un Anna Umbraško no Krāslavas ģimnāzijas, 10.-12. klašu grupā: Undīne Goligina un Raivis Bartušs no Dagdas vidusskolas. Skolēnus dalībai konkursā iedrošināja un atbalstīja pedagogi: Lidija Kartenko, Ināra Krute, Rita Vaišļa, Ināra Mukāne, Žanna Rapša, Aija Jakovele, Inta Japiņa un Rita Orole.

Visus klātesošos 27. martā, Teātra dienā, uzrunāja divi skolu teātru priekšnesumi: Hermaņa Paukša izrāde „Labrīt, Raganas jaunkundz!”, Indras pamatskolas pulciņa „Skatuve” vadītājas Vija Sjadro iestudējumā un Baibas Juknevičas skečs „Svešā valoda”, ko piedāvāja Ezernieku pamatskolas pulciņš „Iedvesma”, vadītāja Žanna Rapša.

Kolektīviem ir iespēja līdz 12. aprīlim savus video priekšnesumus pieteikt VI Latvijas skolu jaunatnes teātru festivālam - parādei „2x2 IR PIECI”, kas notiks 2024. gada 6. un 7. jūnijā Jūrmalā.

Savukārt uzaicinājumu uz XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivālu „...un es iešu un iešu!”, kas tradicionāli ik gadu notiek aprīļa 2. pusē Valmieras Viestura vidusskolā, jau ir saņēmuši un dosies Indras pamatskolas pulciņš „Skatuve”.

Piedaloties interešu izglītības teātra mākslas jomas konkursos un festivālos, arī mūsu novadā tiek nodrošināta skolēnu teātra spēles tradīcijas saglabāšana, sekmējot katra teātra pulciņa māksliniecisko izaugsmi un snieguma kvalitāti, veicinot pieredzes apmaiņu un labās prakses piemēru popularizēšanu. Stāstu par to gaidīsim no pašiem dalībniekiem pēc atgriešanās no festivāliem.

Sanita Kumpiņa,
Krāslavas Bērnu un jauniešu centra metodiķe
Autores foto



Jauna aptauja

Novembris - 2019
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30  
ceturtdiena, 21.11.2019
piektdiena, 22.11.2019
trešdiena, 27.11.2019

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde