pirmdiena, 29. aprīlis, 2024Vārda diena: Laine, Raimonds, Vilnis
crest1 crest2

Kā ziņot par zāļu blaknēm?

Pievienots: 15.04.2024

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) vienkāršojusi un padarījusi ērtāku ziņošanu par zāļu blaknēm. Ziņojumu par zāļu blaknēm iedzīvotāji turpmāk var iesniegt ZVA, noskenējot QR kodu un aizpildot ziņojumu elektroniski.

Lai iesniegtu ziņojumu par zāļu blakni, pietiek vien ar pacienta aizdomām, ka lietotās zāles izraisījušas šo blakni. Ziņojot par blaknēm, sabiedrība pi­edalās zāļu drošuma uzraudzībā. Ziņošana ļauj ātrāk atklāt jaunas un retas blaknes, un no tām turpmāk pasargāt citus cilvēkus.

Ikviens iedzīvotājs var ziņot par jebkuru novērotu nevēlamu reakciju, par ko ir aizdomas, ka tā ir zāļu blakne. Ziņot iespējams, skenējot QR kodu, kurš pieejams aptiekās vai ZVA tīmekļvietnē. QR kods aizvedīs uz iedzīvotājiem paredzētu blakņu ziņošanas veidlapu. Tādējādi ziņot turpmāk kļūs vēl ātrāk un vienkāršāk. Ziņot par zāļu blaknēm var arī ZVA tīmekļvietnes www.zva.gov.lv sadaļā „Pacientiem un sabiedrībai”, pēc tam izvēloties sadaļu „Zāles” un „Ziņot par blakusparādībām”. Visus saņemtos ziņojumus ZVA izvērtēs un ievadīs starptautiskā ES datubāzē, kurā apkopoti un izvērtēti ziņojumi no visas Eiropas un pasaules.

Ja ir bažas, ka zāles izraisījušas blakni, vispirms jāsazinās ar ārstu vai farmaceitu, lai saņemtu medicīnisku padomu par nepieciešamo rīcību, piemēram, zāļu lietošanas pārtraukšanu, devas samazināšanu vai aizvietošanu ar cita veida zālēm. Ļoti svarīgi par šiem veselības traucējumiem, par kuriem ir aizdomas, ka tie varētu būt zāļu blakne, paziņot ZVA.

Lai iedrošinātu sabiedrību un veicinātu zāļu blakņu ziņošanas kultūru Latvijā, ZVA uzsākusi sabiedrības informēšanas kampaņu „Lieto zāles? Novēro blaknes? Ziņo!”. Kampaņas mērķis ir palielināt iedzīvotāju informētību un izpratni par zāļu blaknēm un veicināt iedzīvotāju ziņošanu ZVA.

Plašāka informācija par kampaņu un informatīvajiem materiāliem pieejama ZVA tīmekļvietnē.

Tanita Tamme-Zvejniece,
Sabiedrisko attiecību nodaļa,
sabiedrisko attiecību speciāliste



Jauna aptauja

Novembris - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde