otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Palielinājies Krāslavas Sporta skolas noslogojums

Pievienots: 16.09.2020

Krāslavas Sporta skola realizē profesionālās ievirzes programmas sešos sporta veidos, tie ir vieglatlētika, basketbols, futbols, distanču slēpošana, brīvā cīņa un ložu šaušana Varavīksnes vidusskolas 50 metru šautuvē. Par izglītības iestādes darbu un plāniem jaunajā mācību gadā lasiet intervijā ar sporta skolas direktoru Arti Upenieku.

- Kā sākāt kārtējo mācību gadu?

- Ar jaunākajām aktualitātēm par koronavīrusa izraisīto slimību COVID-19. Iepazīstam citu sporta skolu pieredzi, pētām, vai ir droši doties uz sacensībām, vai tai reģionā nav kāds saslimušais, strādājam ar normatīviem aktiem un vadlīnijām, kas visiem jāpilda. Kopā ar Krāslavas Valsts ģimnāzijas vadību risinām problēmas, kas saistītas ar zāles izmantošanu un nodarbības laiku nepārklāšanos. Šobrīd ir vienošanās, ka līdz plkst. 14.10 sporta zāle ir ģimnāzijas rīcībā sporta stundu organizēšanai, pēc tam zāli izmantos sporta skolas treneri un viņu audzēkņi treniņprocesam licenzētajos sporta veidos līdz pat plkst. 22.00 vakarā. Zāles noslogojums šajā mācību gadā viennozīmīgi ir lielāks, jo ģimnāzija pārcēlās uz pamatskolas ēku, līdz ar to arī sporta stundu ir vairāk. Ja iepriekš sporta skolas audzēkņi varēja tikt zālē stundu ātrāk, tad tagad tā vairs nesanāk. Meklējam kompromisus, pagaidām viss izdodas.

Sporta skolā šobrīd turpinās grupu komplektācija, jaunas grupas būs basketbolā sešgadīgiem un septiņgadīgiem bērniem. Protams, var pieteikties arī esošajās grupās. Lai pieteiktos, jāsazinās ar mani pa tālruni 25900775 vai ar konkrētā sporta veida treneri.

- Vai ir kādi būtiski jauninājumi, kas ieviesti COVID-19 pandēmijas sakarā?

- Visiem apmeklētājiem, kas nav sporta skolas audzēkņi, ir jāpierakstās reģistrācijas žurnālā, lai saslimstības gadījumā varētu ātri un precīzi noteikt kontaktpersonas. Principā tas attiecas uz vecākiem, kuri nāk pēc saviem bērniem, lai nogādātu mājup pēc treniņiem. Ministru kabineta noteikumi neatļauj vērot treniņus, bet dažos gadījumos pieļaujami izņēmumi ar speciālu direktora atļauju. Atklātus treniņus mēs rīkojam sporta nedēļas laikā, kad ikvienam interesentam ir iespēja tos vērot.

Vecākam ir jāpaseko, lai viņa bērns ierodas uz sporta skolu ne ātrāk kā 15 minūtes pirms treniņa, lai nav ilgstoši jāgaida. Ja bērns šurp atnāks stundu-divas iepriekš, viņš nevarēs piedalīties treniņā. Protams, jābūt maiņas apaviem, ģērbtuvē jāuzturas ne ilgāk par 10-15 minūtēm, jāievēro distancēšanās, jāveic roku mazgāšana un citi piesardzības pasākumi, par kuriem visi ir informēti. Pie ieejas mums ir ierīkoti roku dezinfektori, kā visās izglītības iestādēs.

- Kādi būs tuvākie lielākie pasākumi?

- 18. septembrī Krāslavas Sporta skolas zālē notiks Latvijas basketbola kausa izcīņas turnīra atklāšanas spēle. Mūsu komandas BK „Krāslava”/Sporta skola pretinieki būs BK „Cēsis”/Cēsu Sporta skola. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem spēli klātienē varēs noskatīties 50 skatītāju.

Jau šo piektdien – 18. septembrī – notiks „Olimpiskās dienas 2020” pasākums visu skolu 7.-12. klases skolēniem. Tiesa, būs daži ierobežojumi, jo jānodrošina 2 metru distance un nevaram uzņemt vairāk cilvēkus par to skaitu, kas ir iespējams stadionā, pils parkā un pie sporta skolas.

Latvijas Sporta federāciju padome atbalstīja mūsu projektu un piešķīra 1500 eiro Eiropas Sporta nedēļas rīkošanai no 23. līdz 30. septembrim. Aptversim bērnus un pieaugušos, ceram iesaistīt Krāslavas novada domes darbiniekus, ar Krāslavas peldbaseina administrāciju vienojāmies par peldēšanas nodarbībām senioriem Sporta nedēļā. Krāslavas Bērnu sociālās rehabilitācijas centra bērniem „Mūsmājas” būs speciāli sporta pasākumi, Krāslavas māmiņu klubam - vingrošanas nodarbības. Eiropas Sporta nedēļas noslēguma pasākums būs 30. septembrī, kad sporta skolā notiks Atvērto durvju diena. Interesenti varēs iepazīties ar sporta skolu un treneriem, vērot atklātus treniņprocesus utt.

26. un 27. septembrī Krāslavā sabrauks mazie basketbolisti līdz 12 gadu vecumam no Gulbenes, Madonas, Rēzeknes, Jēkabpils un Rugājiem un sacentīsies turnīrā.

- Dažiem krāslaviešiem ir iebildumi pret stadiona darba laiku. Tas tiks koriģēts?

- Šobrīd rīta stundas atvēlētas skolām, pēc tam nāk jaunākie bērni, kas trenējas no plkst. 14.00, darba dienas nobeigumā uz treniņiem ierodas vecāko klašu skolēni un tos var savietot ar iedzīvotājiem. Šī kārtība labi darbojas, stadiona darba laiku nemainīsim. Esam ierīkojuši jaunas informatīvas zīmes ar stadiona lietošanas noteikumiem. Arī agrāk šie noteikumi bija, taču nebija vizualizēti, tāpēc iedzīvotāji īsti nezināja, ka stadionā nedrīkst nūjot, braukt ar velosipēdu, nākt šurp ar mājdzīvniekiem, smēķēt utt. Ikreiz bija jāskaidrojas, tagad tas viss izlasāms un atliek tikai izpildīt.

- Ir iebildumi arī par trenažieru zāles nepieejamību?

- Trenažieri pieder mums, bet izglītības iestādēs sācies mācību process, un sporta skolas noslodze ir līdz vēlam vakaram. Tamdēļ nevaram atrast brīvu laiku pilsētas iedzīvotājiem. Būtisku sarežģījumu rada nepieciešamība dezinficēt inventāru. Pirms pandēmijas pēc iepriekšējas vienošanās mēs atļāvām pilsētniekiem izmantot trenažierus, bet tagad nekā. Izstrādājām pat pakalpojuma cenrādi, kuru plānojām iesniegt apstiprināšanai domē. Tiesa jau tad mums bija skaidrs, ka nepieciešams jauns darbinieks, lai visu nodrošinātu.  Tagad vispār neredzam iespēju ielaist trenažieru zālē pilsētniekus. Ja situācija ar Covid-19 pandēmiju krasi mainīsies uz labo pusi, tad pie šī jautājuma noteikti atgriezīsimies.

- Vai sporta skolai pietiek inventāra?

- Vienmēr kaut ko vajag. Apgūstam projektu naudu, sporta skolai iegādājamies šo to paliekošu. Basketbolistiem būs jaunas formas gan mazajiem, gan lielajiem.

- Jums vajag vai nevajag jaunus trenerus?

- Ja sporta skola turpinās attīstīties, vajadzēs trenerus futbolā un vieglatlētikā. Bet pagaidām tie ir ļoti tāli plāni, daudz lielākas bažas rada tas, ka Izglītības un zinātnes ministrija izstrādā jaunus noteikumus par audzēkņu uzņemšanu un pārcelšanu nākamajā grupā. Jo pieļauju, ka būs krietni stingrākas prasības un normatīvi pārcelšanai no vienas treniņu grupas uz nākamo. Lai iedzīvotājiem vieglāk saprast, līdzīgi kā vispārizglītojošajā skolā bērns tiek pārcelts no klases uz klasi, pamatojoties uz konkrētiem kritērijiem, tā arī sporta skolā audzēknim ir jāizpilda konkrēti kritēriji, lai viņš tiktu pārcelts nākamajā grupā. Jaunāka vecuma grupās varbūt nebūs problēmu, bet problēmas varētu rasties ar tām, kas ir sporta meistarības pilnveidošanas grupas un kuras apmeklē gados vecāki bērni. Ja runājam par audzēkņu skaitu, ar to mums nevajadzētu būt problēmu.

- Sporta skolas treneriem ir nācies strādāt attālinātā režīmā. Kā tas bija?

- Esam izstrādājuši treniņprogrammas attālinātam darba režīmam un esam tās aprobējuši. Jēga tam bija, tomēr ir labāk, nekā neko nedarīt! Centīgākie skolēni centās izpildīt visu, ko no viņiem prasīja - trenējās, sūtīja trenerim video, konsultējās utt. Treneriem īstenībā tas bija milzīgs darba apjoma pieaugums, programmas būtībā bija jāizstrādā no jauna. Mums liels prieks par tiem audzēkņiem, kuri pēc šīm programmām centīgi trenējās patstāvīgi mājās. Kad atgriezāmies ierastajā režīmā, varēja labi redzēt, kurš bijis atbildīgs un kurš noslinkoja. Tomēr man jāatzīst, ka klātienē treniņprocess ir efektīvāks, jo treneris pieskata katru, gādā, lai vingrinājumi ir tehniski pareizi izpildīti, kā arī uzreiz veic nepieciešamās korekcijas. Tāpēc aicinu visiem kopā būt atbildīgiem, attiekties pret Covid-19 pandēmijas ierobežošanas pasākumiem nopietni, lai neviens nesaslimtu, treniņi varētu notikt klātienē un visi gribētāji varētu sportot.

- Paldies par interviju!

Juris Roga,
autora foto

 

 

 


Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde