svētdiena, 28. aprīlis, 2024Vārda diena: Gundega, Terēze
crest1 crest2

Projektu kopsavilkums Krāslavas novadā

Pievienots: 08.01.2024

Klāt ir jauns gads, ar jaunām iecerēm, plāniem un cerībām, tomēr, lai plānotu turpmākos darbus, atskatīsimies vēl uz pagājušā gada veikumu.

2023. gadā turpinājās daudzu Krāslavas novada pašvaldības projektu īstenošana, kā arī jaunu projektu gatavošana.

Ceļi un ražošanas zonas

  • Uzsākta tilta pār Jāņupīti un Pils ielas posma pārbūve Krāslavā, darbus plānots pabeigt 2024. gadā.
  • Uzņēmējdarbības atbalsta projekta ietvaros kā papildu aktivitāte veikta Daugavpils ielas Dagdā posma pārbūve no Narūtas upes tilta līdz pilsētas centram.
  • Indras ielas ražošanas teritorijas Krāslavā iedzīvināšanai nodota ekspluatācijā un iznomāta ražojošam uzņēmumam jauna ražošanas ēka.
  • Uzņēmējdarbības veicināšanai Kalniešu pagastā ir veikti ceļa „Spalvi-Trušeļi” pārbūves darbi 1,1 km garā posmā.
  • Pabeigti Rīgas ielas posma pārbūves darbi Krāslavā, tai skaitā izbūvēta apgaismota gājēju ietve līdz N.Rancāna ielai un stāvlaukums pie Krāslavas poliklīnikas.
  • Uzsākta ielu apgaismojuma modernizācijas projekta īstenošana Dagdas un Krāslavas pilsētās.

 
Sociālā joma

  • Lai nodrošinātu pašvaldībai noteikto minimālo sociālo pakalpojumu grozu, deinstitucionalizācijas projekta ietvaros attīstīti vairāki jauni sociālie pakalpojumi – ģimeniskai videi pietuvināts pakalpojums, dienas centrs un sociālās rehabilitācijas centrs bērniem ar funkcionālajiem traucējumiem, dienas aprūpes centrs pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem, uzsākta grupu dzīvokļu personām ar garīga rakstura traucējumiem būvniecība.
  • Pabeigti divi Eiropas sociālā fonda (ESF) projekti vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei. Septiņu gadu garumā dažādām mērķa grupām tika piedāvāti daudzveidīgi bezmaksas pasākumi (ap 700 tikai pēdējo trīs gadu laikā Krāslavas pusē, un septiņu gadu laikā - 1050 pasākumi Dagdas pusē), piemēram, nometnes bērniem, veselības dienas, fiziskās aktivitātes – vingrošana ūdenī, tenisa, nūjošanas, fitnesa un futbola nodarbības, nodarbības jaunajiem vecākiem, peldētapmācība un gada lielākais pasākums – veselības svētki. Tiek plānots projekta turpinājums.
  • 2023.gada nogalē noslēdzās arī ESF projekta „Proti un Dari!” aktivitātes. Septiņu gadu garumā uzrunāti vairāki desmiti jauniešu, bet savu individuālo pasākumu programmu, ar programmas vadītāja un mentora atbalstu, īstenoja 60 projekta dalībnieki, sasniedzot iecerēto un veiksmīgi iekļaujoties sabiedriskajā dzīvē, uzsākot mācības, iegūstot profesionālās prasmes un iemaņas, iekārtojoties darbā.
  • Veikta Dagdas, Andrupenes un Andzeļu kapsētu digitalizēšana, dati meklējami www.cemety.lv.
  • Uzsākts projekts vides pieejamības nodrošināšanai pašvaldības ēkai Daugavpils ielā 8, Dagdā.
  • Pateicoties iedzīvotāju priekšlikumiem un Krāslavas peldbaseina administrācijas iniciatīvai, iegādāts mobilais pacēlājs Krāslavas baseinā, kas atvieglo baseina pieejamību personām ar ierobežotu mobilitāti.
  • Tiek gatavots projekts mājokļu vides pieejamības uzlabošanai diviem novada cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

 
Publiskā ārtelpa

  • Par godu Krāslavas simtgadei Krāslavas parka nogāzē tika uzstādīti lielformāta burti KRĀSLAVA, kas rudenī laikapstākļu dēļ tika demontēti līdz pavasarim.
  • Labiekārtotas Krāslavas novada pludmales Priežmalē, Ezerniekos, Ūdrīšu pagastā un Dagdā.
  • Sadarbībā ar biedrībām „Krāslavas māmiņu klubs” un „Volejbola klubs „Krāslava”” turpinājās Zirga un Persteņa ezeru peldvietu labiekārtošana, tai skaitā pie Persteņa ezera uzstādīti 10 jauni soliņi un atkritumu urnas.
  • Pabeigti vairāki projekti Laimes muzeja Indrā teritorijas labiekārtošanai un vides pieejamības uzlabošanai – uzlabots bruģa segums, uzstādīti divi jauni vides objekti, laipa, soliņi, sēžambluķi un norādes, veikta apzaļumošana.
  • Noslēgušies Krāslavas peldbaseina ēkas energoefektivitātes uzlabošanas darbi.
  • Zivju resursu papildināšanai Sivera ezerā un Dagdas ezerā ielaisti zandarta mazuļi, bet Ežezerā – līdaku mazuļi; zivju resursu aizsardzības pasākumiem novadā ir iegādāta laiva.
  • Pēc iedzīvotāju ierosinājuma ar pašvaldības aģentūras „Labiekārtošana K” atbalstu atjaunots apgaismojums pie skeita laukuma Krāslavā.
  • Uzsākts projekts par dižkoku stāvokļa novērtēšanu un apsaimniekošanu Andzeļu, Andrupenes un Dagdas pagastā.
  • Iesniegts vērtēšanai projekts par publiskās ārtelpas attīstību Krāslavas pilsētā – teritorijas pie sociālā dienesta attīstībai un multifunkcionālās trases izveidei.

 
Citi attīstības pasākumi

  • Latgales plānošanas reģiona iniciētajā pārrobežu projektā „Crafts” iegādāts aprīkojums tradicionālo Latgales amatu prasmju saglabāšanai Krāslavas Amatniecības centram un Andrupenes lauku sētai, daudziem Krāslavas novada amatniekiem un mājražotājiem bija iespēja iesaistīties tirdziņos un pieredzes apmaiņas pasākumos, Latgales meistariem Krāslavā tika organizēta Amatnieku radošās darbības nedēļa.
  • Projekta „Sajūtu pilnas verstis Austrumlatvijā” ietvaros Krāslavas pils kompleksā 28. oktobrī tika organizēta krāsainiem pasākumiem bagāta Leģendu nakts, iegādāts gaismas projekcijas iekārtu komplekts pils pagalma izgaismošanai, notikušas vairākas mārketinga aktivitātes Alūksnes, Krāslavas, Preiļu, Lūznavas un Litenes muižās.
  • 2023. gadā īstenoti 34 pašvaldības projektu konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” projekti visā Krāslavas novada teritorijā, sakārtojot atpūtas vietas, rotaļu laukumus, sakrālos objektus utt. Paldies visiem čaklajiem darītājiem, bet jo īpaši šogad gribētos akcentēt vairākus projektus, kas bija veltīti Krāslavas simtgadei – Krāslavas Radošā kvartāla aktivitātes Mazajā Tirgus ielā Krāslavā, Varavīksnes vidusskolas aktīvistu uzstādītos soliņus un laternu veikala „Beta” tuvumā, mākslas telpas sakārtošanu Krāslavas mūzikas un mākslas skolā daudzveidīgāku kultūras aktivitāšu īstenošanai, ziedu pulksteni Dagdas jauniešu centra teritorijā.
  • Uzsākta jauna teritorijas plānojuma izstrāde Krāslavas novada teritorijai (Krāslavai, Dagdai un 24 pagastiem), iedzīvotāji savus priekšlikumus var iesniegt gan šobrīd, gan arī vēlāk, publiskās apspriešanas laikā.
  • Preču zīmei „Ražots Krāslavas novadā” pieteikušies 11 pretendentu, pieteikšanās ir atvērta.
  • 2023. gadā īstenoti divi pašvaldības jauniešu biznesa ideju projekti.
  • Apstiprināts reemigrācijas veicināšanas projekts, tiek izstrādāts projektu konkursa nolikums.
  • Projekta „Darbīgās kopienas Latgalē” ietvaros izveidoti Kopienu resursu centri Dagdā un Priežmalē; projekta ietvaros aktivitātes kopienu stiprināšanai īstenojušas arī vairākas Krāslavas novada biedrības.
  • Organizēts pateicības pasākums aktīvākajiem mazo projektu īstenotājiem, par godu ESF veselības veicināšanas projekta un „PROTI UN DARI” noslēgumam, kā arī pašvaldības konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” 15 gadu jubilejai.
  • Iesniegts projekta pieteikums Krāslavas simtgadei veltīta dzejas krājuma izdošanai.
  • Gatavojoties līdzdalības budžeta īstenošanai 2025. gadā un jaunajiem LEADER pieejas projektu konkursiem, kas varētu sākties jau 2024. gada pavasarī, tika izsludināts projekta ideju ģenerālmēģinājums, kurā saņemtas 5 projektu idejas.


***

Projektu īstenošanai piesaistīts nozīmīgs Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, Atveseļošanas un noturības mehānisma, Latvijas Vides aizsardzības fonda, Latvijas Mežu fonda, „British Council”, Daugavas savienības, pārrobežu programmu finansējums, valsts mērķdotāciju un pašvaldības budžeta finansējums. Sirsnīgs paldies visām biedrībām, iedzīvotāju grupām, kolēģiem daudzveidīgajās pašvaldības struktūrās, kas aktīvi ir iesaistījušies projektu īstenošanā, pasākumu organizēšanā vai atbalsta nodrošināšanā.

Darbs pie jaunu projekta pieteikumu izstrādes turpināsies ierobežota budžeta apstākļos, rūpīgāk izvērtējot katra projekta aktualitāti novadam un tā kopienām.

Novēlējums Jaunajā gadā

Gada beigās ierasti veicam inventarizāciju par to, kas izdarīts, kas nepaspēts, kas pateikts, kas noklusēts, kas iegūts un kas zaudēts, katru gadu no jauna pārliecinoties, ka pamatvērtības, laika ratam ritot, nemainās – tās ir katram sirdī, ģimenē, draugos…

Jaunajā Pūķa gadā visiem Krāslavas novadā novēlu nezaudēt ticību, drosmi un idejas. Lai ikkatram novada iedzīvotājam laba veselība un možs noskaņojums, sirdssiltums un mīlestība ģimenēs, atbalsts darba kolektīvos! Lai spēcinošs, veiksmīgs un laimīgs Jaunais gads!

Attīstības nodaļas komandas vārdā -
nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe


Jauna aptauja

Janvāris - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 
pirmdiena, 01.01.2024
pirmdiena, 08.01.2024
piektdiena, 19.01.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde