sestdiena, 27. aprīlis, 2024Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
crest1 crest2

Meistarklase Robežnieku pagasta bibliotēkā

Pievienots: 14.03.2024

Kad runa ir par desertiem, mēs iedomājamies kaut ko saldu, izsmalcinātu un gardu, ēdienu, kas var būt grezns svētku maltītes noslēgums vai arī atsevišķs elements, piemēram, kūka pie kafijas. Vārds „deserts” ir cēlies no senfranču valodas un tulkojumā nozīmē „notīrīt galdu”. Neko vairāk. Līdz ar to deserts ir jebkas, ko pasniedz pēc galvenā ēdiena - dzērieni, sieri, augļi. Tradīcija ēst saldumus pēc galvenajiem ēdieniem Eiropā plaši izplatījās tikai 19. gadsimtā, kad pieauga cukura ražošanas apjomi. Pirms tam privilēģija baudīt desertus bija pieejama tikai turīgiem cilvēkiem.

Mūsdienās deserts vairs nav tikai vienkāršs kūkas gabaliņš, bet gan gards un neparasts saldais ēdiens. Pat nelielā desertā var būt gan augļu, gan krēma un uzpūteņa tekstūras, gan arī, piemēram, biskvīta „zeme”. Deserti glāzītē ir iespēja nobaudīt kādu īpatnēju saldo ēdienu, nekaitējot savai figūrai.

Meistarklasi mūsu bibliotēkā apmeklēja dalībnieki, kuriem bija interesanti uzzināt, kas tas ir - deserti glāzītē, un kā tos pagatavot.

Mēs lūdzām dalīties ar savu pieredzi Solvitu Vārnasi, radošu cilvēku, kura ir mājražotāja konditore.

Solvita pastāstīja, ar ko sākās viņas ceļš, lai kļūtu par oficiālu mājražotāju konditori, kādas prasības viņai ir jāizpilda, lai ar to nodarbotos, pastāstīja, kādus konditorejas izstrādājumus viņa gatavo, ļoti atklāti, sirsnīgi un ar lielu prieku dalījās savu prasmju noslēpumos. Viņas vadībā mēs apguvām divu veidu desertu pagatavošanu glāzīte - vaniļas-zemeņu un „snikers”. Meistarklases dalībnieki iedziļinājās garšu un smaržu - šokolādes, biskvīta, augļu, riekstu, karameles - pasaulē.

Pēc Solvitas domām, šādi deserti izdodas vislabāk, kad sākas ogu sezona - zemenes, avenes, jo vietējās ogas mūs piepilda ar veselību. Un vēl Solvita iemācīja meistarklases dalībniekus, kā pareizi iepakot desertu.

Deserta gatavošanas process, kas šķita tik sarežģīts, sagādāja lielu prieku un noslēdzās ar brīnišķīgu rezultātu. Mēs varējām pārliecināties, ka ikvienam ir radošas spējas, par kurām cilvēki reizēm pat nenojauš.

Visi meistarklases dalībnieki saņēma „komplimentu” no Solvitas - „kartupeļus” šokolādē un pistāciju makarūnus.

Novēlam Solvitai arī turpmāk būt tikpat atvērtai, sirsnīgai un gūt daudz panākumu savā darbā.

Rita Kovaļevska,
Robežnieku pagasta bibliotēkas vadītāja
Autores un Solvitas Varnases foto



Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde