otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas un Aglonas novadu mājražotāji gūst idejas Zemgalē

Pievienots: 16.10.2018

Krāslavas un Aglonas novadu mājražotāju/uzņēmēju grupa 10. oktobrī devās pie Bauskas un Ķekavas novada mājražotājiem, lai gūtu jaunas idejas pārtikas produktu pārstrādei, mārketingam un kooperācijai.

Ceļa malā pie norādes „Code” mūs sagaidīja LLKC Dobeles nodaļas uzņēmējdarbības konsultante Raimonda Ribikauska, kura mūs pavadīja  pie izvēlētajām saimniecībām visas dienas garumā. Tikām laipni un viesmīlīgi uzņemti izvēlētā maršruta saimniecībās.

Codes pagastā apmeklējām vairākas saimniecības: zemnieku saimniecību „Celmi” un tās sierotavu. Mājas siera izstrādes procesā tiek pievienotas katram mājas sieram raksturīgās piedevas (saldās, sāļās vai pikantās), lai papildinātu tā uzturvērtību un izveidotu neatkārtojamu garšas buķeti ikvienam siera cienītājam. Garšu buķetes un kvalitāte no klientu puses tiek augstu vērtētas, kas ir būtiska atzinība saimniecei, lai saviem klientiem piedāvātu aizvien jaunus sieru veidus. Siers ir lielisks pamatēdiens ikdienā sviestmaižu pagatavošanai, sakņu vai gaļas sautējumos, zupās un dažādos sāļajos un saldajos salātos. „Tik plašu mājas sieru klāstu, ko piedāvā zemnieku saimniecība „Celmi”, nepiedāvā neviens cits ražotājs, tieši tāpēc tie ir pieprasīti lauku labumi ne tikai Codē, Bauskas apkaimē, bet arī Rīgā,” uzsver saimniece. Degustējām vismaz 12 siera šķirnes, un tās vēl nebija visas, ko saimniecība ražo un piedāvā patērētājam. Noklausījāmies Ingas Celmas vērtīgos ieteikumus mārketingā, sadarbībai ar klientu, produkta veiksmīgai pārdošanai.

Apmeklējām Dūmiņu vīna darītavu. Codes pagasta SIA Dūmiņu vīna darītava” saimniece Ieva Dūmiņa 40 gadus ir nostrādājusi SIA Kronis” par pārtikas tehnoloģi. Beidzot aktīvās darba gaitas, Ieva zināšanas un enerģiju iegulda savā uzņēmējdarbībā – dažādu augļu un ogu vīna darīšanā. Savulaik Ievas mamma bija vīna darītāja, tamdēļ arī Ieva izvēlējās turpināt un attīstīt ģimenes tradīciju. Dūmiņu vīna darītava ir pirmā ražotne vīna darīšanas nozarē Bauskas novadā. SIA Dūmiņu vīna darītava” ir viens no septiņiem mazajiem vīna darītājiem Latvijā, kas ražo līdz vienai tonnai vīna gadā. Šobrīd tiek ražotas dažādas vīna šķirnes, bet ir doma sašaurināt piedāvāto klāstu, izvēloties visatzītākās, visejošākās šķirnes. Saimniece piedāvāja degustācijai sešas vīna šķirnes. Starp ierastajiem ogu un augļu vīniem tiek ražots un garšas ziņā baudāms pieneņu sulas vīns.          

Tālāk mūsu ceļš aizvijās pie mājražotājas Dairas Jātnieces. Apskatījām nupat izveidoto un aprīkoto virtuvi LEADER projekta ietvaros, baudījām pusdienu maltīti un noklausījāmies Raimondas Ribikauskas stāstījumu par ieguldīto darbu mājražotāju kustības attīstībai Bauskas pusē, kā arī saimnieces Dairas stāstījumu par uzdrīkstēšanos reģistrēties mājražotāja statusā, iegūto pieredzi sadarbībai ar klientiem.

Viesojāmies arī pārtikas un dzērienu uzņēmumā SIA „Giline for life” Ķekavā. Iepazināmies ar piedāvāto produkcijas asortimentu: dažādiem sīrupiem, marmelādes konfektēm no dabīgajām sulām, kas sabiedrībā guvusi atpazīstamību kā konfelāde, džemiem. Katram dalībniekam bija iespēja pagatavot un atbilstoši iesaiņot savu konfelādes konfekti.

Atpakaļ ceļā brauciena dalībnieki dalījās savos iespaidos par redzēto un dzirdēto. Būtiski, ka apmeklētās saimniecības atrodas tuvu Rīgai, tām paveras labākas produktu realizācijas iespējas, mazākas transporta izmaksas. Prieks, ka piena pārstrādes uzņēmums jau 20 gadus ražo sieru, sieram piemērojot arvien jaunas garšas, noturot esošos un piesaistot jaunus pircējus. Iesācējiem grūti atrast savu nišas produktu. Neraugoties uz to, nācām pie secinājuma, ka piedāvātās ekskursijas saimniecībā, ar saražoto produktu degustācijām, tas ir ekonomiski izdevīgs risinājums. Visas apmeklētās saimniecības bija konkurētspējīgas ar savu produktu izcilo garšu, baudāmu vizuālo izskatu un pieņemamo cenu, bija skatāma vēlme un drosme dalīties savās atziņās ar atbraucējiem.

Īpaša pateicība Krāslavas novada domei par piedāvāto bez maksas transportu brauciena dalībniekiem. Sirsnīga pateicība Raimondai Ribikauskai par atvēlēto laiku Bauskas novada mājražotāju popularizēšanā. Brauciena dalībnieki bija priecīgi un pateicīgi par laipno uzņemšanu un interesanto maršrutu.

Terēze Brazeviča,
SIA LLKC Krāslavas konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde