piektdiena, 26. aprīlis, 2024Vārda diena: Alīna, Rūsiņš, Sandris
crest1 crest2

Šoreiz kausus izcīna smagā trasē

Pievienots: 25.10.2017

21. oktobrī Robežnieku pagasta Kazinovas ciemā Josifa Mančinska trasē beidzot notika ilgi gaidītās un lietavu dēļ pārceltās zirgu rikšošanas sacensības „Krāslavas novada kauss - 2017”.

Ja pirms gada rudenī līdzīgā pasākumā netrūka kuriozu, tad šogad organizatoriem viss ritēja pēc plāna un vienīgais, ko varēja vēlēties labāk, – vēl vairāk aktīvu skatītāju! Bet rudenīgi vēsais laiks ieviesa savas korekcijas… Toties tie, kuri saģērbās siltāk un atnāca uz tribīnēm vērot zirgu skriešanos, sacensību dienā varēja cienāties ar siltām pankūkām un karstu tēju, kā arī piedalīties bezmaksas loterijā. Šoreiz tajā nebija dzīvu radību, toties varēja vinnēt saimniecībā ļoti noderīgas lietas - gan sīkumus, gan lielākas mantas.

Rikšotāju sacensības norisinājās populārākajā jeb oriģinālajā distancē - zirdziņiem bija jānorikšo 1600 metri. Pasākuma vadīšana tika uzticēja Krāslavas amatierteātra aktierim Eduardam Danovskim un zirgu sporta azartiskajam līdzjutējam Anatolam Viškuram, kurš vienlaikus bija arī sacensību galvenais tiesnesis. Abi kungi laiku pa laikam atgādināja skatītājiem par drošības pasākumu ievērošanu, bet sacensību dalībniekiem - zirdziņiem ir jārikšo, nevis jāauļo. Sacensību gaitā, pateicoties vadītāju tandēmam, skatītāji uzzināja arī daudz jaunas un interesantas informācijas par zirgiem.

Kopumā zirgu rikšošanas sacensību programmā tika iekļauti deviņi braucieni, tostarp divi no tiem bija veltīti avīzes „Latgales Laiks” kausa izcīņai, bet noslēdzošais brauciens bija veltīts Krāslavas novada kausa izcīņai. Lielā dalībnieku skaita dēļ vairākos braucienos trasē devās četri rikšotāji vienlaikus, tāpēc startā kādam nācās iekārtoties otrajā rindā. Lai arī maksimālais trases platums paredzēts četriem rikšotājiem, laika apstākļu dēļ trasi nevarēja izmantot tās visā platumā.

Avīzes „Latgales Laiks” kausu savā īpašumā ieguva Marisela Jeromenoka no Robežniekiem un Tatjana Avdejonoka no Dagdas novada. Savukārt Krāslavas novada kausu izcīnīja braucēja Inese Berga no Gulbenes novada Līzumu pagasta, nākamās finišēja Sandra Soikāne no Ciblas novada un Tatjana Avdejonoka.

Īpašs bija sestais brauciens, kurā startēja Jekaterina Mančinska ar zirgu Business Traveler. 2003. gadā Zviedrijā dzimušajam tumši bēram amerikāņu rikšotājam šīs bija pēdējās sacensības. 14 gadu laikā rikšotājs piedalījies neskaitāmās sacensībās, kurās izcīnījis ne vienu vien balvu, tostarp divreiz pēc kārtas - 2013 un 2014. gadā - Latgales kausu. Tagad saimnieks Josifs Mančinskis nolēmis ļaut zirgam atpūsties.

Rikšotāju pazinēja un šī sporta veida cienītāja Anatola Viškura komentārs: „Šodien trasē ir liels notikums – rikšotāja pavadīšana pelnītā atpūtā! Mūspusē nav izplatīts gadījums, bet Lietuvas hipodromos īpaši sumina rikšotājus, kuri sasniedz 15 gadu vecumu, un šajā vecumā parasti pārtrauc savu sportisko karjeru. Kā cilvēks dodas pensijā, tā arī rikšotājs sasniedz pensijas vecumu, tikai krietni ātrāk par cilvēku. Nesen vienā no Lietuvas hipodromiem ar ovācijām, lauru vainagu un medaļām pavadīja pensijā slavenu rikšotāju, kurš savam braucējam regulāri izcīnīja Baltijas kausu! Tas ir skaists cilvēku pateicības mirklis uzticīgi kalpojušam dzīvniekam, arī Robežniekos pirmoreiz mēģinām iedibināt jaunu tradīciju!”

Šīsdienas trasē nebija rekordātrumu, rikšotāja labākais laiks - 2:16,50. Pēc sacensību tiesneša domām, šogad kausu izcīņa noritēja smagā trasē, kurā priekšrocības bija tieši pieredzei – gan rikšotāju, gan braucēju. No braucēja bija ļoti daudz atkarīgs, vietām rikšotājs bija jāpietur, citur - jāpalaiž ātrāk. Kuros posmos - tieši tas arī ir pieredzes jautājums. 

A. Viškurs: „Domāju, tādiem laika apstākļiem, ar kādiem pienācām līdz sacensību dienai un kādi tie ir šodien, kad skrejceļš vietām mitrs un vietām pat dubļains, rikšotāji un braucēji uzrādīja labus rezultātus. Pieredze jākrāj arī šādos apstākļos, jo vairāk sacensības notiek, jo biežāk brauc, jo pašiem braucējiem labāki rezultāti un zirdziņi ir labā noskaņojumā. Sporta zirgiem arī ir jāstrādā – jāskrien!”

Pasākuma sponsoru pulkā: SIA „GSK”, SIA „BestVersion”, SIA „Jubergs”, avīze „Latgales Laiks”, Krāslavas novada dome un Robežnieku pagasta pārvalde.

Juris Roga, autora foto

Fotogalerija

 

 


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde