otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Aulejas pagastā sakārtoti ciemu krucifiksi

Pievienots: 12.11.2019

Ar ideju par pagasta teritorijā esošo ceļu un ciemu krucifiksu sakārtošanu 2019. gada pavasarī Aulejas pagasta pārvadē vērsās Helēna Jakovele. Helēna ir cilvēks, kas daudzus gadus rūpējas par Aulejas baznīcu un bijusi klāt pie visu, kopumā trīspadsmit, krucifiksu iesvētīšanas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Viņas ideja tika uzklausīta. Lai novērtētu esošo krucifiksu stāvokli un darāmo darbu apjomu, pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Umbraško, Aulejas bibliotēkas vadītāja Zinaida Pikmane un Helēna Jakovele apbraukāja pagasta teritorijā esošos krucifiksus. Krucifiksi un to apkārtne tika nofotografēta, ieskicēti darāmie darbi pie katra no tiem.

Te uzreiz jāsaka liels paldies tiem pagasta iedzīvotājiem, kuru īpašumos vai dzīvesvietas tuvumā atrodas krucifiksi un ar kuru gādību krucifiksi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas arī tika atjaunoti un uzturēti. Tuvējo ciemu ļaudis šeit pulcējās maija vakaros, lai dziedātu slavas dziesmas Dievmātei un skaitītu lūgšanas; arī lai apspriestu notikumus politiskajā un saimnieciskajā dzīvē.

Iedzīvotāju skaitam samazinoties, vairākos ciemos, kur savulaik bija uzstādīti krucifiksi, ir apdzīvotas tikai pāris viensētas, nenotiek maija dziedājumi un lūgšanas, parūpēties par krucifiksiem vairs īsti nav kam. Tāpēc īpašs prieks par to, ka ar Krāslavas novada domes projekta “Iedzīvotāji veido savu vidi” finansiālu atbalstu bija iespēja veikt krucifiksu atjaunošanas un teritorijas labiekārtošanas darbus: izgatavoti un uzstādīti no jauna divi krucifiksi un seši soliņi, notīrītas dzelzs krucifiksu akmens pamatnes, atjaunots kā dzelzs, tā koka krustu, žogu un esošo soliņu krāsojums. Projekta gaitā pie visiem krucifiksiem sakopta apkārtne, esošie apstādījumi un iestādīts pa divām tūjām.

Pagasta iedzīvotāji pateicas darba grupai “Aktīvie aulejieši” par ieguldīto darbu un Krāslavas novada domei par piešķirto finansējumu, kā rezultātā bija iespēja sakārtot krucifiksus, kas arī turpmāk kalpos kā katoliskās ticības simboli.

Janīna Vanaga



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde