otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Nepiepildīts sapnis sniedz jaunas iespējas!

Pievienots: 11.11.2019

Septembra sākumā Krāslavas novada domes ārkārtas sēdē tika apstiprināts jaunais Krāslavas Sporta skolas direktors Artis Upenieks, kurš jaunajā amatā nupat piedzīvoja, var sacīt, pirmās lielās ugunskristības – veiksmīgi noritējušo sporta pasākumu ģimenēm.

Iepazīsimies, kas īsti ir jaunais Sporta skolas direktors?

- Esmu piedzimis Preiļos 1990. gada pavasarī. Skolas gaitas uzsāku Feimaņu pamatskolā, pēc tam turpināju izglītoties Maltas vidusskolā. Tēvs Ivars joprojām ir sporta skolotājs Feimaņos, šis fakts izskaidro arī manu pievēršanos sportam – šī saikne man ir veidojusies kopš agras bērnības, un visa turpmākā dzīve cieši saistīta ar sportu. Man abi vecāki ir pedagogi - mamma Ineta ir mājturības skolotāja un direktora vietniece mācību darbā. Arī viņas nopelns ir tajā, ka sports man kļuvis tuvs un mīļš. Liela loma tam, ka es pievērsos sportam augstākā līmenī, nekā vienkārši apmeklējot sporta stundas skolā, ir mammas brālim Kasparam, kurš ņēma līdzi uz distanču slēpošanas, riteņbraukšanas, triatlona sacensībām, visu man parādīja, pastāstīja, ar visu iepazīstināja. Tā dzima noturīga mīlestība pret sportu, tā auga augumā arī tāpēc, ka, biežāk un cītīgāk trenējoties, tika sasniegts vairāk un vairāk. Par lielāko tā laika panākumu uzskatu faktu, ka kļuvu Latvijas izlases kandidāts distanču slēpošanā junioru vecumā. Mani sapņi tolaik saistījās ar profesionālo sportu, par to domāju ļoti nopietni, bet tiem nebija lemts piepildīties.

- Kas traucēja kļūt par profesionālu sportistu?

- Diemžēl veselības problēmu dēļ nācās aizmirst par profesionālo sportu, bet pilnībā sportam muguru neuzgriezu, jo biju tam veltījis daudz gadu no savas dzīves. Veselības problēmas patiesībā pavēra durvis jaunām iespējām un tieši sporta izglītībā. Kā vienu no variantiem apsvēru mācības Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā. Tur apguvu distanču slēpošanas vecākā trenera un sporta skolotāja profesiju. Studiju gados piestrādāju par slēpošanas instruktoru, vadīju nodarbības tūristu grupām, kā arī individuāli. Jaunajā situācijā man bija ļoti svarīgi maksimāli attīstīt komunikācijas prasmes, un kā citādi to labāk paveikt, ja ne kontaktējoties ar dažādiem cilvēkiem.

- Kur uzsākāt patstāvīgas darba gaitas?

- Pēc augstskolas absolvēšanas mani uzrunāja Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas vadība par iespēju pārkvalificēties un trenēt pavisam citu sporta veidu – BMX riteņbraukšanu. Preiļos tika uzbūvēta BMX trase un vajadzēja treneri. Biju jauns, bez lielas dzīves pieredzes, bet ar lielām ambīcijām un piekritu šim izaicinājumam. Atkal nācās mācīties un apgūt BMX riteņbraukšanas trenerim nepieciešamās zināšanas. Šis sporta veids ļoti atšķiras no ierastajiem izturības sporta veidiem, kurus es apguvu agrāk, bet, tā kā zināšanas par riteņbraukšanu man bija labas no pieredzes, tad pārkvalificēties uz kaut ko līdzīgu grūtības nesagādāja. Papildus trenera pienākumiem strādāju Preiļos arī kā sporta pasākumu organizators, kas deva nopietnu pieredzi ne tikai dažādu pasākumu vadīšanā, bet arī sava darba laika plānošanā. Papildus tam strādāju arī izglītības iestādēs par sporta skolotāju.

- Acīmredzot ilgi tādu ritmu izturēt nevar…

- Jā, ir smagi apvienot četrus amatus, bet tāda bija dzīves nepieciešamība, lai nodrošinātu sev iztikas līdzekļus, jo nevienā darbā nebija pilna slodze. Tā tas turpinājās piecus gadus, līdz radās iespēja pieteikties dalībai konkursā uz Krāslavas Sporta skolas direktora amatu, kurā uzvarēju četru pretendentu konkurencē. Esmu pārliecināts, ka iepriekš iekrātā darba pieredze lieti noderēs, pildot jaunos pienākumus.

- Vai bija kāds cilvēks, kurš īpaši atbalstīja un kuram gribat pateikt paldies?

- Paldies sievai Laurai, kura atbalsta mani ikdienā. Viņa mudināja pieņemt šo svarīgo lēmumu piedalīties konkursā, palīdzēja sagatavoties, aicināja nebaidīties no pārmaiņām un jaunā darba. Mums ģimenē aug puika Regnārs. Drīzumā papildināsim krāslaviešu jauno ģimeņu pulku, jo plānojam trijatā pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Krāslavā.

- Kādu iespaidu atstāja Krāslava, kad pirmoreiz apmeklējāt šo pilsētu Daugavas lokos?

- Pirmoreiz Krāslavu apmeklēju šī gada maijā viena projekta sakarā. Visus semināra dalībniekus aizveda arī ekskursijā uz Krāslavas Sporta skolu. Tobrīd nodomāju, ka krāslaviešiem ļoti paveicies - sporta skola izskatās perfekti, viss jauns un krāšņs, visi kabineti un zāles labiekārtotas, stadions vienkārši izcils, turklāt uzzināju, ka pilsētā ir arī peldbaseins. Jebkurā gadījumā redzētais un dzirdētais patīkami pārsteidza un bija neviltots prieks, ka jums, tagad jāsaka - mums, ir tik plaši attīstīta sporta infrastruktūra.

- Tas bija skats no malas, bet kā ir, strādājot Krāslavā?

- Savas domas neesmu mainījis - Krāslavā sportot gribētājiem tiešām ir visas iespējas augt un attīstīties. Skolu audzēkņiem būtībā ir pieejams viss nepieciešamais sportošanai un radītas plašas iespējas savu sportisko talantu izkopšanai. Ir labi speciālisti, kas palīdzēs šos talantus izkopt. Sākot jau ar tradicionāliem sporta veidiem – futbols, basketbols, vieglatlētika, distanču slēpošana, līdz pat tādiem mazāk populāriem kā šaušana un brīvā cīņa. Tas ir pieejams sporta skolā, bet ir arī iespējas uzspēlēt tenisu, skvošu, apmeklēt baseinu un vēl daudz ko citu.

Pamazām iepazīstu Krāslavas jaunatni un varu secināt, ka vēlme sportot jauniešiem ir, bet vajag mācēt atrast savu vietu daudzveidīgajā sporta pasaulē un savu treneri. Tāpēc aicinu visus interesentus, arī bērnu un jauniešu vecākus, kas vēlas, lai viņu bērni nedaudz vairāk kustētos, nākt pie mums ciemos uz Sporta skolu, mēģināsim kopā atrast piemērotāko sporta veidu.

- Pastāstīsiet par nākotnes plāniem?

- Nākamajos gados Krāslavā plānojam veicināt tautas sporta aktivitātes, gan rīkojot ģimeņu sporta dienas, gan dažādus citus pasākumus sportot gribētājiem vakaros un brīvdienās. Mēs dosim iespējas gan sportistiem, gan vienkāršiem fizisko aktivitāšu cienītājiem. Mēģināsim uzrunāt vietējos uzņēmējus, valsts iestādes, lai sarīkotu, piemēram, Krāslavas uzņēmumu darbinieku sporta spēles vai kaut ko tamlīdzīgu. Šobrīd notiek plānošanas darbs, konkrētus pasākumus par agru saukt, bet varu apsolīt, ka daudzveidīgi sporta pasākumi Krāslavā būs!

- Paldies par interviju!

Juris Roga
Autora foto


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde