otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Dāvana Skaistas draudzei simtgadē

Pievienots: 09.09.2021

100 gadi baznīcas mūžā nav ilgs laiks, tomēr Skaistas svētā Antona baznīca šajā laikā ir piedzīvojusi tik daudz, gan skaistu un priecīgu, gan traģisku brīžu. Skaistas pirmais koka dievnams tika uzbūvēts 1778. gadā Skaistmuižā (toreiz Izabelinas muižā) pie Lenoka ezera, kur tagad palicis tikai krusts ar uzrakstu (par prāvesta Žebrovska līdzekļiem).  1913. gada nogalē dievnamu izjauca un pārveda uz 3 km attālumā esošo Geibu sādžu, kur to trīs mēnešu laikā baznīckunga Juškas vadībā uzbūvēja no jauna un 1914. gada 16. februārī iesvētīja.  Pārvešana tika veikta tāpēc, ka te bija vairāk katoļu nekā iepriekšējā vietā. Taču tā paša gada 6. jūnijā baznīca nodega. Tagadējo dievnamu nodegušās baznīcas vietā uzcēla 1920. - 1921. gadā prāvesta Vladislava Šiksneļa darbības laikā. Baznīcu iesvētīja 1921. gadā līdz ar to tika nodibināta Skaistas draudze.

Sākumā, kamēr Skaistas baznīca bija Krāslavas filiālbaznīca, to apkalpoja Krāslavas misionāri — lazaristi, bet vēlāk laicīgie priesteri. Laika posmā no1921. līdz 2021. Skaistas baznīcu apkalpoja 24 prāvesti, vikāri, dekāni. Daži kalpoja īsu laiku, daži daudz gadu. Draudzi no 2011. gada apkalpo Dagdas dekanāta dekāns Pāvels Odiņš. Esmu izveidojusi uzskates mapi par godu baznīcas simtgadei, kurā var apskatīt baznīcas vēsturi. Mape atrodas Skaistas Tautas namā.

Lai gan Skaistas baznīca nav no lielajām, tai ir laba akustika. Šogad nu jau piekto reizi baznīcā pulcējās liels skaits Skaistas pagasta iedzīvotāju un ciemiņu uz Dieva lūgšanu un garīgās mūzikas koncertu. Šos koncertus ar lielāko prieku veltīja Skaistas pagasta dziedātāji, bērni un Latvijas pazīstamais komponists, mūziķis un pianists Uldis Marhilevičs un viņa draugi.      

Skaistai vienmēr jābūt skaistai! Skaistas baznīcai arī! Tāpēc darba grupa „Harmonija”un draugi” šogad arī nolēma piedalīties projektu konkursā „Iedzīvotāji veido savu vidi” un kā dāvanu baznīcai simtgadē sakopt tās teritoriju. Apskatot baznīcas teritoriju un izvērtējot, kas tieši vajadzīgs, tika uzrakstīts un iesniegts projekts „Skaistas svētā Antona baznīcas teritorijas labiekārtošana”. Projekts tika atbalstīts. Sākās liela rosība pie baznīcas. Tika atvesta melnzeme, grants.  Izveidojām jaunu akmens puķu dobi, kurā iestādījām puķes un košumkrūmus. Baznīcas priekšā gar žogu iestādījām jaunas tūjas. Apgriezām kokiem nokaltušos zarus. Sakopām un nokrāsojām Stanislava Broča apbedīšanas vietu, kas atrodas baznīcas dārzā. Lielais krucifikss pie baznīcas desmit gadu laikā ir satrunējis, tāpēc, pateicoties Naurim Lipšānim un viņa komandai, kā arī pagasta atbalstam, tika uzstādīts un nokrāsots jauns balts krusts, apkārt sabērām granti un iestādījām tūjas. Šī gada 13. jūnijā svētā Antona baznīcas svētkos krusts tika iesvētīts. Nokrāsojām soliņus, tualeti. Tika izmazgāti baznīcai griesti, logi. Baznīcas mājai saremontēti pamati. Notīrīts sūnu apmetums no baznīcas dārza žoga.                                                                                                                    

Mūsu dzīvi veido mirkļi. Nav iespējams izmērīt un saskaitīt tos mirkļus, kad mēs darām labus un paliekošus darbus un ir liels prieks un dvēseles gandarījums, kad skan pateicības vārdi par izdarīto.                                                                                                                                     

Man liekas, ka tik skaista un sakopta baznīca ir priecīga uzņemt savas draudzes locekļus. Katram ir patīkami, ieejot baznīcas dārzā, sajust, ka ir ienācis svētvietā, kur jūtas omulīgi un rod mieru sirdij un dvēselei, un lūdz Dievu, lai sargā mūs, līdz mēs tiksimies, un palīdz pārvarēt visas grūtības.

Saku lielu paldies visiem, kas mūs atbalstīja.

Gunta Ļaksa-Timinska,
projekta koordinatore



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde