otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Ģimnāzisti Andrupenes lauku sētā

Pievienots: 02.06.2023

Maija beigās Krāslavas ģimnāzijas 1.a klases skolēni programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēja Andrupenes lauku sētu un piedalījās maizes cepšanas procesā.

Dizaina un tehnoloģiju stundās 1. klasē iekļauts temats „Maizes tapšanas ceļš”. Divu mēnešu garumā skolēni ar lielu interesi darbojās šajās stundās. Skolēni strādāja gan individuāli, gan grupās. Bērni skatījās filmas par maizes tapšanas procesu, atpazina dažādus maizes veidus, izmantojot maņas – garšu, ožu, tausti, iepazinās ar maizes tapšanas ceļu senatnē un mūsdienās, nosakot kopīgo un atšķirīgo, pētīja maizes etiķetes, nosakot maizes nosaukumu, ražotāju, iepazinās arī ar labības veidiem un veidoja savas maizes etiķetes.

Mācību stunda turpinājās Andrupenes lauku sētā, kur skolēni apskatīja senās ēkas, kurās strādāja un dzīvoja mūsu senči. Ar aizrautību katrs bērns mēģināja malt graudus dzirnakmeņos. Tomēr šis darbs nedevās viegli, jo vajadzīgs liels spēks, lai grieztu akmeņus. Skolēni atpazina kviešu un rudzu vārpas, sijāja miltus, vēroja, kā saimniece jauca un mīcīja mīklu un veidoja maizes kukulīšus. Izveidotos kukulīšus ielika cepties vecajā maizes krāsnī. Kad pēc stundas maizīte izcepās, tad smarža virmoja pa visu istabu. Pēc tam notika maizes degustācija. Visi atzina, ka maizīte ir ļoti garšīga. Skolēni atkārtoja arī dabaszinību stundās iegūtās zināšanas par dabas teritorijām, jo braucot vēroja mūsu novada skaisto dabu – mežus, pļavas, tīrumus un paugurus.

Skolēnu atsauksmes par ekskursiju:

Valērija: „Es uzzināju, kā gatavo mīklu un cep maizi. Patika no māla taisītas krūzītes un bļodiņas.”

Akvelīna: „Es daudz ko iemācījos par maizes cepšanu. Varēšu pati cept maizi. Es gribētu vēlreiz doties tādā ekskursijā.”

Agnese G.: „Man ļoti patika aplūkot veco māju, tāpēc, ka man patīk apskatīt dažādus muzejus. Es uzzināju, ka agrāk maizē nelika cukuru. Vēl patika degustēt maizi, kuru izcepām.”

Lolita: „Man patika maizes cepšana un visas mājas, ko mēs apskatījām – pirts, klēts.”

Marika: „Patika maizes cepšana, jo es nezināju, ka to dara krāsnī.”

Darja: „Man patika pagaršot izcepto maizi.”

Ināra Krute,
Krāslavas ģimnāzijas 1.a klases audzinātāja
Autores foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde