sestdiena, 27. aprīlis, 2024Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
crest1 crest2

Vokālās mūzikas konkurss „Balsis 2024” Krāslavas novadā

Pievienots: 27.02.2024

Katru gadu februārī aizsākas plašākie novada pasākumi interešu izglītībā -izstādes, skates, konkursi dažādās kultūrizglītības jomās - mūzikā, mākslā, teātrī, dejā.

Norišu 1. kārtas rīko Krāslavas Bērnu un jauniešu centrs, tāpēc skanīgs, bērnu un jauniešu balsīm piepildīts bija 22. februāra rīta cēliens. Attīstīt, kopt un pilnveidot vokālo ansambļu muzicēšanas tradīcijas, padziļināt zināšanas par latviešu tautas dziesmām un sekmēt jauna, mākslinieciski augstvērtīga un radoša vokālo ansambļu repertuāra apguvi un paplašināšanu, - tie ir daži no konkursa „Balsis” uzdevumiem.

Konkursā vokālajiem ansambļiem bija jāizpilda 3 dziesmas : viena a cappella latviešu vai latgaliešu tautasdziesmas/apdare, otrā - brīvas izvēles latviešu autora oriģināldziesma vai latviešu tautasdziesmas apdare, kurā izmantoti mūsdienīgi izteiksmes līdzekļi, un trešā dziesma - komponista Andra Sējāna oriģināldziesma ar latviešu tautasdziesmas vārdiem „Ai, tu, mana brāļa sēta” un klavieru pavadījumu. Tieši šādu repertuāru, atbilstoši savai vecuma un ansambļu dalījuma grupai, izpildīja 2 vokālie ansambļi: Dagdas vidusskolas vokālais ansamblis, vadītāja Olga Boboviča un Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skolas vokālais ansamblis „Krāslaviņa” Olgas Greckas vadībā. Iegūstot 1. pakāpes diplomus, abi kolektīvi tika izvirzīti dalībai 2. kārtas konkursā Latgales kultūrvēsturiskajā novadā.

Pateicības par muzicēšanas tradīcijas saglabāšanu, nodrošinot iespējas uzstāties un pilnveidot skatuvisko pieredzi, piedaloties ārpus konkursa saņēma: Krāslavas Varavīksnes vidusskolas ansambļi „Zvaigznītes”, vadītāja Nadežda Tadello un vokālais ansamblis „ONLINE”, vadītāja Rita Andrejeva, Indras pamatskolas vokālais ansamblis „Liesmiņas”, vadītāja Ruta Andrukoviča un Ezernieku pamatskolas vokālais ansamblis „Rasēni”, vadītāja Ilga Rižakova.

Vērtēšanas komisija mūzikas pedagogu Silvijas Stivriņas, Ilonas Aprupes un Annas Cingeles-Ivanovas sastāvā noklausījās visus pasākuma dalībniekus un noslēgumā uzteica dziedātājus, akcentēja veiksmīgākos un spilgtākos vokālo ansambļu priekšnesumus, kā arī norādīja uz vēl veicamiem uzlabojumiem mākslinieciskajā un tehniskajā sniegumā, vokālajā kultūrā, stila izjūtā un kopiespaidā. Noslēgumā skanēja vēlējumi: esiet atraktīvi, dziediet, lai pašiem prieks, gūstiet pieredzi!

Arī šogad kolektīvu vadītājas dalījās ar dziesmu nošu materiālu, tas nozīmē, ka dziedāšana bērnu un jauniešu vokālajos ansambļos neizsīkst, ir vēlme muzicēt, uzstāties, pilnveidot skatuvisko pieredzi un dalībnieku radošās spējas un akustiskās muzicēšanas prasmi.

Lai skanīgas balsis Dagdas vidusskolas vokālajam ansamblim un Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skolas vokālajam ansamblim „Krāslaviņa” 5. martā Līvānos!

Sanita Kumpiņa, Krāslavas Bērnu un jauniešu centra metodiķe
Ainas Gubas foto



Jauna aptauja

Maijs - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde