sestdiena, 27. aprīlis, 2024Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
crest1 crest2

Krāslavas uzņēmumi cieš zaudējumus elektrības padeves traucējumu dēļ

Pievienots: 07.10.2016

5. oktobrī Krāslavas novada domē notika civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā piedalījās AS „Sadales tīkls”, Valsts policijas, Zemessardzes, Krāslavas slimnīcas, Valsts robežsardzes, kā arī Dienvidlatgales mežniecības pārstāvji. Saruna bija par elektrības padeves traucējumiem Krāslavā.

Sēdi atklāja Krāslavas novada pašvaldības civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. Aprakstījis izveidojušos situāciju, viņš deva vārdu uzņēmējiem, kuri tika uzaicināti uz sēdi.

Irēna Voicehoviča („IV Plus”) pastāstīja komisijas locekļiem par to, ka vairākkārtēju elektrības padeves traucējumu dēļ šūšanas uzņēmumā no ierindas izgāja tehnoloģiskais aprīkojums. Bet 5. oktobrī, kad elektroenerģijas nebija 2 stundu garumā, uzņēmuma zaudējumi sasniedza 1000 eiro.

Par ražošanas dīkstāvi, ko izraisīja elektrības padeves traucējumi, ziņoja arī Jurijs Kaļiņins („NEMO”). Turklāt elektroenerģijas piegādes pārtraukuma dēļ uzņēmumā no ierindas ir izgājušas datorprogrammas, kas regulē tehnoloģisko procesu.

Jurijs Kaļiņins: „Uzņēmumam „Sadales tīkls” ir nepieciešams atrisināt jautājumu par kompensācijām, jo atbilstoši mūsu aprēķiniem zaudējumi sastāda 3108 eiro. Mēs piedāvājam kompensēt šos zaudējumus, pārrēķinot maksu par elektrības piegādes pakalpojumu.”

Par problēmām ar elektroenerģijas piegādi runāja arī Valentīns Semjonovs („Krāslavas nami”). Uzņēmumā diennakts laikā vairākkārt ir vērojams īslaicīgs sprieguma kritums. Bet 5. oktobra naktī, kad kārtējo reizi elektrības padeve tika pārtraukta, pilsētas centralizētajā apkures sistēmā izveidojās hidrauliskais trieciens, līdz ar to tika bojāta viena no maģistrālajām caurulēm.

Elektrības padeves traucējumu dēļ tika paralizēts arī Krāslavas slimnīcas katlu mājas, virtuves un ambulatorās nodaļas darbs.

„Slimnīcas nodaļās ir medikamenti un materiāli, kurus nepieciešams uzglabāt atbilstošos apstākļos, taču šodien mēs nevarējām to nodrošināt,” raksturoja situāciju slimnīcā Aleksandrs Jevtušoks. Uzņēmumam „Sadales tīkls” ir nepieciešams pārskatīt to iestāžu un objektu sarakstu, kurus nepieciešams nodrošināt ar elektroenerģiju pirmām kārtām.”

Uzklausījis visas pretenzijas, AS „Sadales tīkls” Austrumu reģiona ekspluatācijas daļas Krāslavas nodaļas vadītājs Vitālijs Aišpurs informēja klātesošos: „Izveidojusies situācija tika izanalizēta, un elektroenerģijas piegādes pārtraukuma cēlonis ir noskaidrots. Vasarnieku ielas rajonā spēcīgā vēja dēļ viens no elektrolīnijas vadiem pieskārās citam, izraisot īssavienojumu. Šī līnija tika uzbūvēta pirms 38 gadiem, un, protams, ir nolietojusies. Jau ir izstrādāts projekts ar mērķi nomainīt gaisa elektrolīniju pret zemē ieguldāmu kabeļlīniju.”

Vitālijs Aišpurs apgalvoja, kā galvenās problēmas Krāslavā sagādā gaisa elektrolīnijas. Piemēram, Daugavpilī, kur ir uzbūvētas pazemes elektropārvades kabeļlīnijas, stiprā vēja dēļ nekādu problēmu ar elektrības padevi nav.

Apkopojot sēdes laikā izteiktos viedokļus, komisijas priekšsēdētājs Gunārs Upenieks uzsvēra, ka grasās vērsties atbildīgajās ministrijās ar priekšlikumu paredzēt valsts budžetā 2017. gadam līdzekļus elektrolīniju modernizācijai un atjaunošanai Krāslavā, kā arī nodrošināt elektroenerģijas padevi valsts iestādēm, pašvaldības iestādēm un citiem svarīgiem objektiem, izmantojot divkāršu pieslēgumu. Turklāt ir jāvēršas ministrijās ar lūgumu atbalstīt Krāslavas uzņēmumus, kas cieta zaudējumus, un sadarbībā ar elektroenerģijas piegādātāju atrisināt jautājumus par kompensāciju.

Sakarā ar nesenajiem traģiskajiem notikumiem Siguldā, kur izcēlies plašs ugunsgrēks daudzdzīvokļu mājas ceturtajā stāvā, Gunārs Upenieks pievērsa komisijas locekļu uzmanību jautājumam, ko pašvaldība aktualizēja jau vairākkārt. Kad VUGD Latgales reģiona brigādes Krāslavas daļā būs atbilstošs aprīkojums, lai dzēstu ugunsgrēkus daudzdzīvokļu māju 4.-5.stāvos? Krāslavas daļas inspektors Andris Jakovelis, kas piedalījās sēdē, apliecināja, ka jau tuvākajā laikā Krāslavai tiks nodrošināts atbilstošs aprīkojums.

Elvīra Škutāne, autores foto



Jauna aptauja

Oktobris - 2016
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
 
trešdiena, 12.10.2016

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde