sestdiena, 27. aprīlis, 2024Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
crest1 crest2

Vai tiks uzlabota elektroapgāde?

Pievienots: 27.10.2016

Oktobra sākumā Krāslavā bija nopietni elektrības padeves traucējumi pilsētas centralizētajā apkures sistēmā, kuru dēļ tika bojāta uzņēmuma SIA „Krāslavas nami” maģistrālā caurule un radās zaudējumi, kā arī apstājās Krāslavas slimnīcas katlu mājas, virtuves un ambulatorās nodaļas darbs. Vai akciju sabiedrība „Sadales tīkls” plāno veikt kādus konkrētus pasākumus, lai šādi incidenti šajos svarīgajos objektos vairs neatkārtotos? Ja elektroapgādes uzlabošanas darbi tiek plānoti, kad tos paveiks?
Šos jautājumus informatīvais izdevums „Krāslavas Vēstis” uzdeva AS „Sadales tīkls”.
„KV” saņēma atbildi no uzņēmuma speciālistiem.
Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti AS „Sadales tīkls” regulāri veic elektroietaišu uzturēšanas, remonta un rekonstrukcijas darbus, tomēr elektrotīkls nevar būt pilnībā pasargāts no nelabvēlīgu laika apstākļu, neparedzamu nejaušu notikumu un trešo personu izraisītiem bojājumiem, kas rada elektroenerģijas piegādes pārtraukumus vai sprieguma traucējumus lietotājiem.
Rūpējoties par drošu, kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, AS „Sadales tīkls” Krāslavas novadā turpina atjaunot un uzlabot elektrotīklu, veikt vadu un balstu nomaiņu, kā arī veikt gan zemsprieguma, gan vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi kabeļu līnijās.
Lai uzlabotu elektroapgādi Krāslavas novada iedzīvotājiem, šogad novada teritorijā AS „Sadales tīkls” kopumā realizēs 7 projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 553 tūkst. eiro. Elektrotīkla rekonstrukcijas darbi noslēgušies Skaistas, Kombuļu, Indras, Aulejas pagastā, bet vēl turpinās Kalniešu un Robežnieku pagastā. Kopumā novada teritorijā AS „Sadales tīkls” šogad atjaunos vidējā sprieguma 20kV (kilovoltu) elektrolīnijas 28,4 km garumā, zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēs par kabeļu līnijām 2 km garumā un rekonstruēs vai izbūvēs jaunas 9 transformatoru apakšstacijas.
Viens no svarīgajiem elektroapgādes objektiem ir apakšstacijas, jo tās nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, kā arī to rekonstrukcija dod iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus. AS „Sadales tīkls” apakšstaciju rekonstrukciju veic plānveidīgi visā Latvijā, un, lai uzlabotu Krāslavas iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes drošumu, šogad ir noslēgusies 110kV apakšstacijas „Krāslava” rekonstrukcija. Rekonstrukcijas darbu laikā ir atjaunotas visas apakšstacijā esošās vidējā sprieguma elektroietaises, kas dos iespēju AS „Sadales tīkls” darbiniekiem turpmāk attālināti vadīt elektrotīklu, un pilsētas elektrotīkls ir atdalīts no lauku elektrotīkla, ievērojami paaugstinot pilsētas elektroapgādes drošumu, jo elektrotīkla bojājumi, kuri radušies lauku elektrotīklā, neradīs elektroapgādes traucējumus un sprieguma svārstības pilsētas elektrolīnijās.
Nozīmīgs elektrotīkla uzlabošanas projekts realizēts Indras pagastā, kur veikta sadales punkta „Berjozovka” izbūve, kas nepieciešamības gadījumā nodrošinās rezerves elektroapgādi Indras, Kalniešu, Piedrujas pagastam un robežkontroles punktam „Paternieki”. Šī projekta ietvaros veikta jaunas vidējā sprieguma 20kV kabeļu līnijas izbūve 0,5 km garumā, izbūvēta jauna transformatoru apakšstacija un vidējā sprieguma elektrotīklā izbūvēts attālināti vadāms jaudas slēdzis, kura ieguvums ir iespēja attālināti vadīt elektrotīklu un veikt pārslēgumus. Attālināti vadāmie jaudas slēdži nodrošina, ka bojājuma gadījumā atslēdzas tikai bojātais elektrolīnijas posms, bet ne visa elektrolīnija, līdz ar to elektrotīkla dispečeri nekavējoties attālināti var veikt elektrolīniju pārslēgšanu, tādējādi samazinot elektroapgādes pārtraukuma laiku klientiem.
Turpinot elektrotīkla pārbūvi un rekonstrukciju, 2017. gadā Krāslavas pilsētas un novada elektrotīkla attīstībā AS „Sadales tīkls” plāno ieguldīt vairāk nekā 1,2 miljonus eiro, un kopumā nākamgad plānots atjaunot vidējā sprieguma elektrolīnijas 22 km garumā, zemsprieguma elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 36 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 28 transformatoru apakšstacijas.
Elektrotīkla rekonstrukcijas darbi norisināsies Kalniešu, Skaistas, Robežnieku, Kaplavas un Indras pagastā, kā arī Krāslavas pilsētas teritorijā – Latgales, Podnieku un Indras ielā, kur AS „Sadales tīkls” veiks vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīniju pārbūvi par kabeļu līnijām 4,3 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēs par kabeļu līnijām 2,7 km garumā un rekonstruēs vai izbūvēs jaunas 7 transformatoru apakšstacijas. Pilsētas vidējā sprieguma elektrotīklā AS „Sadales tīkls” izbūvēs attālināti vadāmus jaudas slēdžus, kuri nākotnē ļaus attālināti vadīt elektrotīklu un veikt pārslēgumus. Elektrotīkls šķērso apdzīvotu un arī purvainu teritoriju, tādēļ tā pārbūve uzlabos ne vien sabiedrības un elektroapgādes drošību, bet arī bet ļaus AS „Sadales tīkls” darbiniekiem operatīvi un efektīvi veikt savu darbu elektrotīkla uzturēšanas darbu laikā vai novēršot elektrotīkla bojājumus.


Jauna aptauja

Oktobris - 2016
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
 
trešdiena, 12.10.2016

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde