svētdiena, 28. aprīlis, 2024Vārda diena: Gundega, Terēze
crest1 crest2

Svarīgi apzināties sevi kā nozīmīgu kopienas pārstāvi un aktīvi līdzdarboties

Pievienots: 05.12.2023

Noslēgusies vēl viena Izglītības iniciatīvu centra un „British Council” pārstāvniecības Latvijā projekta „Darbīgās kopienas” atbalstītā iniciatīva „Par stiprām kopienām Latgalē”. Ar šo pasākumu ciklu veiksmīgi turpinās triju kopienu – Indras biedrība „Skola ar nākotni”, Daugavpils Latviešu biedrība un Strūžānu „Dinamika PLUS” – sadarbība, kura aizsākās jau 2020. gadā ar kopprojektu „Enerģijas lādiņš darboties kopā”.

Projekta „Par stiprām kopienām Latgalē” mērķis bija veikt pētījumu triju kopienu vajadzību identificēšanai gan digitālā, gan papīra formātā un, izmantojot debašu metodi, apzināt svarīgākos risināmos jautājumus turpmākajā kopienas attīstības procesā, kā arī izveidot „ideju banku” kopienu pašiniciatīvu īstenošanai ilgtermiņā.

Kopš aprīļa ir notikušas tikšanās ZOOM platformā un organizēta aptauja par Latgales kopienās aktuālajām tēmām. Aptaujā tika apkopoti interesantākie pasākumi, starp kuriem tika minēti gan mūsu kopīgie projekti, gan talkas un saieti, gan katras kopienas īpašie notikumi. Iepriecināja tas, ka par kopienas līderiem tika minēti cilvēki, ar kuriem mēs jau esam pazīstami, sadarbojoties kopā. Būtiskākais iemesls, kas motivētu aptaujas dalībniekus palikt un aktīvi darboties kopienā, ir interesanti pasākumi, sadarbība un piederības sajūta.

Šī gada 16. septembrī kopienu aktīvisti tikās arī klātienes pasākumā viesu namā „Zaļā sala”. Papildus jau pazīstamajām trim biedrībām, „Zaļajā salā” pārstāvēto Latgales biedrību skaits palielinājās, jo pievienojās vēl arī biedrību „Sidrabrasa”, „Zaļais meridiāns”, „Lai sapņi piepildās”, „Ūdrīši” u.c. pārstāvji. Līdz ar to projekts „Par stiprām kopienām” veicināja daudz vairāku biedrību sadarbību. (Par to, ka sadarbība turpināsies, nav nekādu šaubu!)

Viesu nama „Zaļā sala” saimniece Rita Tērauda iepazīstināja klātesošos ar savu darbošanos biedrībā „Sidrabrasa”. Iedvesmojoši bija vērot, kā ciemiņus uzņēma šajā viesu namā – visa ģimene darbojās kā vienots organisms, radot māju sajūtu ikvienam, saimniecei pietika laika pateikt mīļus vārdus katram viesim!

Atraktīvās Marijas Dubickas vadībā tika gūta jauna debatēšanas pieredze. Kā jau līderiem pienākas, ik pa brīdim debatētāji iekarsa ne pa jokam. Debašu laikā tika apspriesti aptaujas rezultāti, izrunāta esošā situācija Latgalē un meklēti iespējamie risinājumi identificētajām problēmām.

Sabraukuma noslēgumā tika apspriesti iespējamie sadarbības varianti, tika radītas arī vairākas interesantas projektu idejas, kuras centīsimies īstenot.

Būtiskākais secinājums pēc šīs tikšanās – svarīgi, lai ikviens noteiktā teritorijā dzīvojošais apzinātos sevi kā nozīmīgu kopienas pārstāvi un aktīvi līdzdarbotos, lai ikdienu padarītu ērtu sev un līdzcilvēkiem. Kas gan cits, ja ne mēs paši!

Projekta ietvaros ir izveidotas „ideju bankas” katrā kopienā, kur katrs kopienas iedzīvotājs var atstāt savu ideju, kā uzlabot dzīvi Latgalē. Bez taustāmajām „ideju bankām”, kuras var atrast katras biedrības telpās, ir izveidota arī digitālā. Šajā vietnē ikviens var ierakstīt savu ideju ar iespējamo risinājuma variantu. Ceram, ka šis projekts rosinās katru kopienas iedzīvotāju apzināties sevi kā nozīmīgu tās aktīvistu un motivēs darboties savas kopienas labā.

Iniciatīvu atbalsta Izglītības Iniciatīvu centrs sadarbībā ar „British Council” pārstāvniecību Latvijā projekta „Darbīgas kopienas” ietvaros.

Vija Sjadro,
autores foto



Jauna aptauja

Decembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25 26
27
28
29
30 31
piektdiena, 08.12.2023
piektdiena, 22.12.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde