pirmdiena, 17. jūnijs, 2024Vārda diena: Artis, Artūrs
crest1 crest2

Krāslavas novada pašvaldība veiksmīgi iesaistījās jaunā projektā „Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās”

Pievienots: 24.05.2024

No 8. līdz 10. maijam Rēzeknes novada Griškānu pagastā, viesu namā „Zaļā sala” tika organizētas klātienes mācības darba ar jaunatni veicējiem „Latgale I” projekta „Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” ietvaros, kurā piedalījās starpnozaru profesionāļu komandas no Krāslavas, Ludzas, Preiļu, Augšdaugavas novada pašvaldībām un Rēzeknes valstspilsētas.

Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansētā projekta „Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” mērķis ir izveidot mūsdienīgu, elastīgu, ilgtspējīgu, uz jauniešu problēmu risinājumiem vērstu digitālā darba ar jaunatni sistēmu pašvaldībās. Projekta laikā katrai no 42 Latvijas pašvaldībām būs iespēja izstrādāt un realizēt savu individuālo plānu digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstībai pašvaldībā.

Projekta „Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” mērķgrupa ir jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem, t.sk. jaunieši ar ierobežotām iespējām.

Projektu īsteno Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra kopā ar sadarbības partneriem - pilsētu vai novadu pašvaldībām. Piedaloties projektā, Krāslavas novada pašvaldība apņemas attīstīt ilgtermiņa digitālā darba ar jaunatni sistēmu pašvaldībā, izstrādājot un īstenojot individuālo darba plānu, kļūstot par projekta sadarbības partneri.

Projekta īstenošanas termiņš ir no 2023. gada 1. janvāra līdz 2026. gada 30. aprīlim.

Digitālais darbs ar jaunatni nozīmē proaktīvi izmantot digitālos plašsaziņas līdzekļus un tehnoloģijas darbā ar jaunatni. „Digitālie procesi ir kā tilts uz jauniešu iekļaušanu un līdzdalību pašvaldības dzīvē,” uzsver Ieva Cunska, JSPA Nacionālās jaunatnes politikas atbalsta nodaļas vadītāja.

Projekta laikā Krāslavas novada pašvaldība iegūs ne tikai zināšanas un prasmes digitālā darba ar jaunatni ieviešanai un attīstīšanai pašvaldībā - klātienes un tiešsaistes mācībās kompetenču un prasmju celšanai 6 – 8 darba ar jaunatni veicējiem pašvaldībā, kā arī metodoloģisko atbalstu pašvaldības individuālā plāna digitālā darba ar jaunatni izstrādei un ieviešanai projekta laikā, saņemot praktiskas vadlīnijas un mentora atbalstu 20 stundu apmērā un daļēju finansējumu individuālā plāna ieviešanai. Krāslavas novada pašvaldībai šī projekta īstenošanai tiks piešķirti aptuveni 30 000 eiro, plānā noteiktos mērķus ilgtermiņā būs jāsasniedz pašvaldības budžeta ietvaros.

Projekta „Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” mācības notiek arī Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales reģionā, ievērojot neformālās izglītības metodes.

Pateicoties mācību vadītājiem - Oļesjai Teivānei un Sergejam Andrejevam, kā arī JSPA koordinatoram Ingmāram Zvirgzdiņam - šogad no 8. līdz 10. Maijam 3 dienu klātienes mācībās Rēzeknes novadā katrai pašvaldības komandai ir:

❖     veicināta izpratne par digitālo darbu ar jaunatni;

❖     paaugstināts vispārējais digitālās kompetences līmenis un veicināta izpratne par tā nozīmību darbā ar jaunatni;

❖     veicināta izpratne par digitālo rīku un tehnoloģiju izmantošanu un pielietošanu neformālās izglītības procesā;

❖     gūta informācija un saņemts praktisks pieejamo digitālo rīku apskats, par aktuālo digitālo rīku izmantošanu darbā ar jaunatni;

❖     veicināta izpratne par ētiku un drošību digitālajā vidē, kā arī veicināta izpratne par digitālo labbūtību.

❖     sekmēta starpnozaru sadarbības izpratne jaunatnes sasniegšanai un piedāvājuma paplašināšanai.

Visas komandas no Krāslavas, Ludzas, Preiļu, Augšdaugavas novada un Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībām aktīvi iesaistījās mācībās, prezentēja savas idejas un dalījās pieredzē ar citiem, notika ideju apmaiņa un Digitālais tirgus. Mācību process ietvēra arī esošās situācijas digitālajā darbā ar jaunatni izvērtēšanu, bija iespēja mācīties un gūt pieredzi vienam no otra. 

Iedvesmojoties no mācībām, Krāslavas novada pašvaldības komanda saliedējās, intensīvā darbā ģenerēja idejas, apzināja situācijas stiprās, vājās puses, iespējas un draudus, lai, balstoties uz tām, vēlāk izstrādātu un realizētu pašvaldības individuālo plānu digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstībai pašvaldībā.

Darbs turpināsies 6.-7. jūnijā, Krāslavas novada pašvaldības komandai atskaitoties par izpildītajiem mājas darbiem un mācoties tiešsaistē.  No šī gada jūnijs līdz oktobrim plānots izstrādāt Krāslavas novada pašvaldības individuālo plānu. Darba grupa ir atvērta, izveidotā komanda aicina uz sadarbību interesentus un darba ar jaunatni veicējus.

Komandas vārdā,
Ilona Cabule,
Krāslavas novada pašvaldības komandas dalībniece,
Krāslavas novada bibliotēkas sistēmas administratore



Jauna aptauja

Oktobris - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Dienas foto

  • 14. jūnijs – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde