trešdiena, 29. maijs, 2024Vārda diena: Maksis, Raivis, Raivo
crest1 crest2

Lai izdodas!

Pievienots: 09.02.2017

Trešdienas rītā laika apstākļi Krāslavā bija lidojumam labvēlīgi, tālab alternatīvā pacelšanās vieta Dagdā bija lieka, un gaisa kuģotājs Gunārs Dukšte jaunu rekordu uzstādīšanas lidojumu uzsāka, ka plānots - no Krāslavas.

Rosība Dīķu ielas pļavā sākās darbadienas rītā. Gaisa balona „BizbizMārīte” apkalpojošā komanda izkrāva grozu, balonu un visu citu lidojumā nepieciešamo inventāru no autopiekabes, un sākās sagatavošanās darbi, kas ilga aptuveni stundu. Faktiski gaisa balona komplekts sastāv no apvalka, lidgroza, degļiem un propāna tilpnēm. Gaisa balons lido, pateicoties tam, ka silts gaiss ir vieglāks par aukstu un tas ceļas augšup. Atkarībā no temperatūru starpības un siltā gaisa apjoma balons var pacelt ievērojamu smagumu.

Pēc izmēra gaisa baloni var būtiski atšķirties, gaisa balons „BizbizMārīte” iekļaujas populārāko izmēru kategorijā - tā augstums ir 23 metri, diametrs pa ekvatoru 20,5 metri. Rekorda uzstādīšanas lidojumā devās tikai gaisa kuģotājs Gunārs Dukšte, bet parastā izklaides lidojumā ar šo balonu varētu pacelties debesīs līdz piecas personas.

Sagatavošanās process sākās ar darbiem pie lidgroza, pēc tam no iepakojuma izņēma un pļavā izritināja balonu, sagāza grozu uz sāniem, abus savienoja kopā, blakus novietoja ventilatora tipa gaisa pūtēju un piepildīja balonu ar gaisu. Protams, netika aizmirstas arī kartes, navigācijas instrumenti, un pirms pašas izlidošanas pilots skaļā balsī vēlreiz pārliecinājās, ka cimdi ir paņemti.

No malas raugoties, viss sagatavošanās process šķita salīdzinoši vienkāršs, bet patiesībā šiem darbiem nepieciešamas labas zināšanas, jo no šo darbu kvalitātes atkarīga lidojuma drošība. Arī gaisa balonu pilotiem jābūt atbilstoši apmācītiem, savas zināšanas jāapliecina eksāmenos, un tikai tad var saņemt licenci, kas dod tiesības pilotēt balonus. Starp citu, uz gaisa baloniem attiecas visi aviācijas likumi un gaisa telpas izmantošanas un satiksmes noteikumi.

Pacelšanās bija skaista un vienmērīga. Gaisa balons lēnītēm nozuda tālēs zilajās, lai viena lidojuma laikā pabūtu virs visiem Latvijas novadiem – Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Kurzemes - un sasniegtu jaunus rekordus.

Juris Roga

P.S. Lidojums sākās Krāslavā drīz pēc saullēkta un noslēdzās Aizdzirē, netālu no Kandavas. 8 stundās 14 minūtēs tika nolidoti 305 kilometri. Tie ir jauni pilota un Latvijas rekordi kategorijās lidojuma ilgums un distance. Latvijas pieredzējušākais gaisa balonu pilots Gunārs Dukšte kopš 1992. gada jau veicis vairāk  kā 3000 lidojumus un šogad atzīmēs gaisa kuģotāja karjeras 25 gadu jubileju.

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/gaisa-balons-bizbizmarite-dodas-cela.html

http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/kraslavas-skati-no-gaisa-balona-bizbizmarite.html

https://www.facebook.com/gunars.dukste/posts/10208558279534913?pnref=story


Jauna aptauja

Februāris - 2017
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
 
sestdiena, 11.02.2017

Dienas foto

  • Iepazīšanās tūre pa Krāslavas novada tūrisma objektiem

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde