svētdiena, 28. aprīlis, 2024Vārda diena: Gundega, Terēze
crest1 crest2

„Demokrātija 2084” Krāslavas ģimnāzijā

Pievienots: 18.01.2024

Tā tiešām nav kļūda, jo Latvijas Pilsoniskā alianse sadarbībā ar „British Council” pārstāvniecību Latvijā izstrādājusi izlaušanās istabas koncepta spēli „Demokrātija 2084”, ar mērķi stiprināt iedzīvotāju izpratni par demokrātijas vērtībām un demokrātiskiem procesiem. Tās pamatā ir distopiska vīzija par kādas demokrātiskas valsts sabrukumu, lai spēlētājiem parādītu, ko nozīmētu dzīve bez demokrātiskām vērtībām, un ar kādām grūtībām būtu jāsaskaras tad, ja demokrātiskās sistēmas vairs neeksistētu.

10. janvārī Krāslavas ģimnāzijas 10. un 11. klašu skolēni kopā ar nodarbības vadītāju Jāni Dzimto pārbaudīja savu komandas garu un izpratni par demokrātijas procesiem. Klase tika sadalīta 3 komandās un katra saņēma savu slepeno somu - ādas portfeli, demokrātijas čemodānu un mugursomu.

10. klase par nodarbību pat izveidoja video savai klases audzinātājai Ilgai Stikutei.

Piedāvāju izlasīt 10. klases puišu un meiteņu vērtējumus par šo nodarbību.

- Šī nodarbība mani pārsteidza no labākās puses, jo apvieno gan izlaušanās spēli, kas, manuprāt, mūsu vecumam ir ļoti aktuāla un piemērota, un arī interesantu nodarbību ar faktiem par demokrātiju, kurus agrāk nebiju zinājis un dzirdējis. Ir milzīgs prieks, ka arvien biežāk nodarbības tiek pasniegtas ar nestandarta pieeju un, manuprāt, šī nodarbība bija tā labākais piemērs. Ceru, ka tādas nodarbības būs arvien vairāk. (Rihards S.)

- „Demokrātija 2084” bija iedvesmojoša nodarbība, kurā apspriedām nākotnes demokrātijas izaicinājumus un iespējas. Ar uzdevumiem mēs veidojām dziļāku izpratni par demokrātijas attīstību un tās pielāgošanu mainīgajā pasaulē. Kvestā bija jāatklāj demokrātijas vērtības un komandā atrisināt jautājumu par demokrātijas saglabāšanu nākotnē. Tas stiprināja domāšanu, darbu grupās un sapratni par demokrātijas vērtībām. (Renārs P.)

- Interesanta nodarbība, jo tajā bija jāatrisina mīklas, lai turpinātu spēli. Piedalīties grupas darbā bija lieliska pieredze, jo mēs dalījāmies ar idejām, lai veiksmīgi risinātu uzdevumus. Īpaši aizraujošs bija uzdevums ar daudzām lietām, ar kuru palīdzību mēs varējām salikt kodu, lai atvērtu kasti un turpinātu spēli. Nodarbība atstāja pozitīvu iespaidu, jo uzdevumi bija izaicinoši, un lai tos atrisinātu, bija jāvelta laiks. (Rihards L.)

- Man patika šī neordinārā nodarbība „Demokrātija 2084”, jo bija iespēja padarboties praktiski. Mēs centāmies atrisināt dažādus uzdevumus ar atjautību un asprātību. Bija aizraujoši minēt slēdzeņu kodus, pirmkārt, jo mēs sacentāmies ar klases biedriem, otrkārt, lai atminētu ciparus, bija jāsaliek visu grupas biedru prātus kopā, lai saprastu kodētos šifrus. Vēlreiz atkārtojām par demokrātijas pamatprincipiem un to kā strādā šī pārvaldes sistēma. (Gregors P.)

- „Demokrātija 2084” bija neaizmirstama pieredze, kurā praktiski risinājām uzdevumus, minējām slēdzeņu kodus un stiprinājām demokrātijas izpratni. Grupas darbs un sacensība ar klases biedriem piešķīra nodarbībai dinamiku, veicinot asprātību un sadarbību. Aizraujošais uzdevums ar kodiem sniedza izaicinājumu, papildinot demokrātijas pamatprincipu atkārtošanu. Nodarbība apvienoja izklaidi un mācības, atstājot pozitīvu iespaidu un veicinot dziļāku izpratni par demokrātiju un sadarbību grupā. (Mārtiņš Severīns V.)

- Mums personīgi ļoti patika. Vadītājs bija izpalīdzīgs, un tajā pašā laikā ļāva mums pašiem tikt galā ar uzdevumiem. Sagatavoja interesantus un aizraujošus uzdevumus, kā arī piedāvāja mūsdienīgus materiālus(Laura P. un Katrīna S.)

- Šajā nodarbībā/ spēlē, manuprāt, katra grupa uzzināja kaut ko jaunu par demokrātiju. Konkrēti manai grupai spēja komunicēt, pieņemt lēmumus un ātri risināt dažāda veida uzdevumus palīdzēja pirmajiem pabeigt šo spēli „Demokrātija 2084”. Fantastiski, jo katrs spēles solis atklāja mums kaut ko jaunu, tā varējām nonākt tuvāk un tuvāk spēles noslēgumam. Katra spēles daļa bija pārdomāta un tikai visi kopā mēs spējām atrast pareizo atslēgu nākamā uzdevuma durvīm. (Evija R.)

- Šī nodarbība, apvienojot mīklas un demokrātijas pamatprincipus, piedāvāja gan spēles elementus, gan dziļas pārdomas. Tajā savijās spēle, mācīšanās un kopīgs ceļojums, atklājot ne tikai slēdzeņu kodu, bet arī demokrātijas būtību. Enerģija un aizraušanās nodarbībā vēl ilgi paliks atmiņā. (Bernadetta P.)

Varu piekrist Bernadettai, ka aizraujošie uzdevumi un grupas dinamika deva iespēju attīstīt radošumu un sadarbību. Novēlam Latvijas Pilsoniskajai aliansei daudz radošu ideju, lai turpinātu sadarbību ar Latvijas skolām.

Dzintra Rateniece,
Krāslavas ģimnāzijas vēstures un sociālo zinību skolotāja
Autora foto



Jauna aptauja

Janvāris - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 
pirmdiena, 01.01.2024
pirmdiena, 08.01.2024
piektdiena, 19.01.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde