otrdiena, 30. aprīlis, 2024Vārda diena: Liāna, Lilija
crest1 crest2

AS „Sadales tīkls” paaugstina elektroapgādes drošumu Krāslavas novadā

Pievienots: 16.11.2016

 Lai Krāslavas novada iedzīvotājiem nodrošinātu kvalitatīvu, nepārtrauktu un drošu elektroenerģijas piegādi, AS „Sadales tīkls” šogad novada teritorijā realizē 7 investīciju projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 553 tūkst. eiro. Paaugstinot teju 9 000 klientu elektroapgādes drošumu un kvalitāti, šogad noslēgusies apakšstacijas „Krāslava” rekonstrukcija, bet, lai atjaunotu savu laiku nokalpojušās elektrolīnijas, novada teritorijā šogad kopumā plānots rekonstruēt vidējā sprieguma elektrolīnijas 28 km garumā, zemsprieguma elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 2 km garumā un izbūvēt 9 jaunas transformatoru apakšstacijas.

 Rūpējoties par drošu, kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, AS „Sadales tīkls” Krāslavas novadā regulāri veic elektroietaišu uzturēšanas, remontu un rekonstrukcijas darbus, turpina atjaunot un uzlabot elektrotīklu, veikt elektrolīniju vadu un balstu nomaiņu, kā arī zemsprieguma un vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi kabeļu līnijās. Lai elektrotīkls būtu drošs, efektīvs un ikviens klients saņemtu kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, elektrotīkls kā jebkura inženiertehniska iekārta ir nepārtraukti jāuztur, jāpārbauda un savlaicīgi jāatjauno, kā arī tajā jāievieš modernas un ilgtspējīgas iekārtas. Elektrotīkla elementi kalpo vidēji 40 - 50 gadus, tādēļ to savlaicīga atjaunošana ir galvenais nosacījums, lai nodrošinātu kvalitatīvu elektroenerģiju iedzīvotājiem un samazinātu dažādu ārējo risku ietekmi uz elektroapgādes nepārtrauktību.

 Lai uzlabotu elektroapgādi Krāslavas novada iedzīvotājiem, šogad novada teritorijā AS „Sadales tīkls” kopumā realizēs 7 projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 553 tūkst. eiro. Elektrotīkla rekonstrukcijas darbi noslēgušies Skaistas, Kombuļu, Indras, Aulejas pagastā, bet vēl turpinās Kalniešu un Robežnieku pagastā. Nozīmīgs elektrotīkla uzlabošanas projekts realizēts Indras pagastā, kur veikta sadales punkta „Berjozovka” izbūve, kas nepieciešamības gadījumā nodrošinās rezerves elektroapgādi Indras, Kalniešu, Piedrujas pagastam un robežkontroles punktam „Paternieki”. Šī projekta ietvaros veikta jaunas vidējā sprieguma 20kV (kilovoltu) kabeļu līnijas izbūve 0,5 km garumā, izbūvēta jauna transformatoru apakšstacija un vidējā sprieguma elektrotīklā izbūvēts attālināti vadāms jaudas slēdzis, kura ieguvums ir iespēja attālināti vadīt elektrotīklu un veikt pārslēgumus. Attālināti vadāmie jaudas slēdži nodrošina, ka bojājuma gadījumā atslēdzas tikai bojātais elektrolīnijas posms, bet ne visa elektrolīnija, līdz ar to elektrotīkla dispečeri nekavējoties attālināti var veikt elektrolīniju pārslēgšanu, tādējādi samazinot elektroapgādes pārtraukuma laiku klientiem.

 Lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti Aulejas pagasta iedzīvotājiem, šogad pagasta teritorijā ir atjaunota vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija 4,3 km garumā, izbūvētas 2 jaunas transformatoru apakšstacijas un veikta zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūve par kabeļu līniju 0,7 km garumā, savukārt Kombuļu un Skaistas pagastu teritorijā papildus jaunas transformatoru apakšstacijas izbūvei AS „Sadales tīkls” atjaunoja vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnijas 11,4 km garumā. Gaisvadu elektrolīnijas šķērso mežainus apvidus, kas ir galvenais cēlonis neplānotiem elektroapgādes pārtraukumiem, ko rada stipra vēja ietekmē lūzis koks vai gaisvadu elektrolīnijā ieķēries zars, tādēļ šo rekonstrukcijas darbu laikā elektrolīnijas 3,2 km garumā pārbūvētas izolētu vadu izpildījumā, kas daudz labāk iztur situācijas, kad gaisvadu līnijai pieskaras koku zari, kā arī, neuzmanīgi veicot saimnieciskos darbus, lauksaimniecības un mežistrādes tehnika. Apjomīga elektrotīkla pārbūve vēl turpinās Kalniešu un Robežnieku pagastā, kur šogad kopumā tiks atjaunotas vidējā sprieguma elektrolīnijas 12,2 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas tiks pārbūvētas 1 km garumā un veikta 5 jaunu transformatoru apakšstaciju izbūve, uzlabojot elektroapgādes drošumu un kvalitāti gan Kalniešu, gan Robežnieku pagastu iedzīvotājiem.

 Viens no svarīgajiem elektroapgādes objektiem ir apakšstacijas, jo tās nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, kā arī to rekonstrukcija dod iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus. AS „Sadales tīkls” apakšstaciju rekonstrukciju veic plānveidīgi visā Latvijā, un, lai uzlabotu Krāslavas iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes drošumu, šogad ir noslēgusies 2014. gadā uzsāktā 110/20 kV apakšstacijas „Krāslava” rekonstrukcija. Rekonstrukcijas darbu laikā ir atjaunotas visas apakšstacijā esošās vidējā sprieguma 20 kV elektroietaises, kas turpmāk nodrošinās iespēju AS „Sadales tīkls” darbiniekiem ātrāk un efektīvāk vadīt elektrotīklu attālināti, kā arī pēc apakšstacijas rekonstrukcijas pilsētas elektrotīkls ir atdalīts no lauku elektrotīkla, ievērojami paaugstinot Krāslavas elektroapgādes drošumu. Elektrotīkla bojājumi, kuri radušies lauku elektrotīklā, neradīs elektroapgādes traucējumus un sprieguma svārstības elektrolīnijās, kas nodrošina elektroapgādi klientiem pilsētā. Apakšstacija „Krāslava” nodrošina ar elektroapgādi 471 km vidējā sprieguma elektrolīnijas un 8 757 klientus, un tās rekonstrukcijā AS „Sadales tīkls” kopumā ieguldīja 800 tūkst. eiro.

 Krāslavas novada elektrotīkla rekonstrukciju un modernizāciju AS „Sadales tīkls” turpinās veikt arī 2017. gadā. Elektrotīkla attīstībā ieguldot 1,6 milj. eiro, kopumā nākamgad novada teritorijā plānots realizēt 14 projektus, kuru laikā paredzēts atjaunot vidējā sprieguma elektrolīnijas 22 km garumā, zemsprieguma elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 36 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 28 transformatoru apakšstacijas. Elektrotīkla rekonstrukcija norisināsies Kalniešu, Skaistas, Robežnieku, Kaplavas un Indras pagastā, kā arī Krāslavas pilsētas teritorijā – Latgales, Podnieku un Indras ielā, kur AS „Sadales tīkls” veiks vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīniju pārbūvi par kabeļu līnijām 4,3 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēs par kabeļu līnijām 2,7 km garumā un rekonstruēs vai izbūvēs jaunas 7 transformatoru apakšstacijas. Pilsētas vidējā sprieguma elektrotīklā AS „Sadales tīkls” izbūvēs attālināti vadāmus jaudas slēdžus, kuri nākotnē ļaus attālināti vadīt elektrotīklu un veikt pārslēgumus. Elektrotīkls šķērso apdzīvotu un arī purvainu teritoriju, tādēļ tā pārbūve uzlabos ne vien sabiedrības un elektroapgādes drošību, bet arī bet ļaus AS „Sadales tīkls” darbiniekiem operatīvi un efektīvi veikt savu darbu elektrotīkla uzturēšanas darbu laikā vai, novēršot elektrotīkla bojājumus.

 Lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu elektroenerģijas piegādi iedzīvotājiem visā Latvijā, šogad AS „Sadales tīkls” kopumā plāno atjaunot 950 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, tajā skaitā vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi par kabeļu līnijām plānots veikt 201 km garumā, atjaunot zemsprieguma elektrolīnijas 651 km garumā, kā arī rekonstruēt vai no jauna izbūvēt 505 transformatoru apakšstacijas..

Tatjana Smirnova,
AS „Sadales tīkls” preses sekretāre


Jauna aptauja

Novembris - 2016
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
 
otrdiena, 08.11.2016
trešdiena, 09.11.2016
trešdiena, 23.11.2016

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde