otrdiena, 30. aprīlis, 2024Vārda diena: Liāna, Lilija
crest1 crest2

„SKOLA AR NĀKOTNI” īstenoja savas radošās idejas

Pievienots: 24.11.2016

Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs š.g. 2. jūnijā izsludināja „Latgales NVO projektu programmu 2016”, kuras mērķis ir veicināt pilsoniskās sabiedrības iniciatīvas, iedzīvotāju līdzdalību un starpkultūru dialogu, tai skaitā mazākumtautību darbu Latgales plānošanas reģionā.

Biedrība „SKOLA AR NĀKOTNI” šajā programmā startēja divās atbalsta jomās: „Pilsoniskās sabiedrības iniciatīvu atbalsta projekti” un „Starpkultūru dialoga atbalsta projekti”.  Abās šajās jomās mūsu projekti tika atbalstīti, līdz ar to projektam “Biedrību darbības ietekme un ieguldījums pilsoniskās līdzdalības veicināšanā” tika piešķirti 878 EUR, projektam „Pūralādes dārgumi” – 2600, 50 EUR.

Projekta „Biedrību darbības ietekme un ieguldījums pilsoniskās līdzdalības veicināšanā” mērķis bija veicināt pilsoniskās sabiedrības iniciatīvu un novada iedzīvotāju līdzdalību, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, tādējādi stiprinot dažādu tautību un vecumu cilvēku piederības izjūtu savai valstij. Galvenie uzdevumi, kurus tika plānots īstenot šī projekta ietvaros, bija mudināt vietējo sabiedrību veidot dažādu virzienu biedrības un veicināt sadarbību un ideju ģenerēšanu, tādā veidā uzlabojot dzīves kvalitāti lauku apvidū, gūt izpratni par brīvprātīgo darbu un veicināt tā attīstību novadā, izveidot vides objektu, veltītu Latvijas simtgadei.

Projekta gaitā ar šiem uzdevumiem veiksmīgi arī tikām galā. Seminārā piedalījās gan vietējie iedzīvotāji, gan arī biedrību pārstāvji no Dagdas novada. Spriežot pēc atsauksmēm, katrs guva papildzināšanas tajos jautājumos, kuri iepriekš bija sagādājuši grūtības. Semināra vadītāja Marija Dubicka - biedrības „Zaļais meridiāns” valdes locekle, biedrības „Latvijas patērētāju interešu aizstāvības asociācija” padomes locekle, „Sorosa fonda Latvija” finansēto projektu vadītāja, starptautisku projektu dalībniece, mācību līdzekļu līdzautore, sniedza ieskatu biedrību lietvedībā, iepazīstināja ar brīvprātīgo darbu, kā arī palīdzēja organizēt pieredzes apmaiņas braucienu uz Rēzeknes novada biedrībām „Zaļais meridiāns” un „Pasaule ­ mūsu mājas”.

Vēl projekta ietvaros Indras pamatskolas skolotāja Ērika Urbanoviča kopā ar aušanas pulciņa dalībniekiem izveidoja vides objektu „Latvijai – 100”, uz kura līdz 2018. gada 18. novembrim tiks izvietoti desmit pagastu ievērojamāko dzimtu stāsti. 5. klases skolniece Milana Šemele kopā ar māmiņu Ināru un vecmāmiņu Helēnu Lociku jau ir apkopojuši materiālu par septiņām savas dzimtas paaudzēm.

Projekta „Pūralādes dārgumi” mērķis bija izglītot iedzīvotājus, t.sk. bērnus un jauniešus, par dažādu tautu kultūrām un tradīcijām, līdzīgo un atšķirīgo tajās, tā sekmējot starpkultūru dialoga attīstību, saglabājot katras tautas nacionālo identitāti un kultūras mantojumu, vienlaikus sekmējot pilsonisko līdzdalību un piederību Latvijai. Tā ietvaros tika īstenotas šādas aktivitātes: pētniecisko darbu konkurss „Manas dzimtas pūralādes dārgumi” un pasākumu cikls „Roku dvielis pūralādē”.

„Mamma uz vecmammas vecās mājas logu aizvirtņiem ir izkārusi rakstainas segas, strīpainus tautiskos brunčus, jostu, baltus, garus dvieļus, galdautus. Brīnos par šo izstādi, bet mamma paskaidro, lai kodes nesaēdot, ir jāizvēdina, jāizkarsē saulē. Kad jautāju, kam pieder visa bagātība, mamma atsmaida, ka būšot man no vecmammām un vecvecmammām,” tā savā darbā raksta Madara Suveizda, Špoģu vidusskolas 5.a klases skolniece.  Savukārt Lauru Dzalbi no Krāslavas pamatskolas 6. a klases šis konkurss mudināja „pabūt ar vecmāmiņām, aprunāties un uzzināt daudzas lietas, ko es nezināju. Ļoti žēl, ka manu vecvecmāmiņu vairs nav un es daudzas lietas vairs nevarēšu no viņām uzzināt. Es lepojos ar savas dzimtas pūra lādi, kas veidota paaudžu paaudzēs ar čaklām rokām, dāsnu sirdi, jo kā gan citādi tā būtu nonākusi manās mājās.”

Kopumā mēs saņēmām vairākus desmitus savas dzimtas pūralādes pētnieku darbus. Visi tika aicināti uz noslēguma pasākumu Indras pamatskolā. Lūk, konkursa godalgoto vietu ieguvēji:

  1. vieta - Ieva Boļšakova (Riebiņu vidusskola, sk. Ruta Vjakse), Laura Dzalbe (Krāslavas pamatskola, sk. Inta Japiņa), Madara Suveizda (Špoģu vidusskola, sk. Valentīna Ivanova);
  2. vieta - Anna Jacina (Krāslavas Varavīksnes vidusskola, sk. Agita Gureviča), Lolita Buko (Robežnieku pamatskolas, sk. Aina Kudiņa), Milana Šemele (Indras pamatskola);
  3. vieta - Laura Mežiņa (Sauleskalna sākumskola, sk. Solvita Mežiņa), Jurģis Jākobsons (Indras pamatskola), Agnesa Grodja (Varavīksnes vidusskola), Jeļizaveta Abrosimova (Indras pamatskola), Darja Lune (Indras pamatskola).

Pasākumu cikls „Roku dvielis pūralādē” aizsākās jau 19. oktobrī Daugavpils Poļu namā, kad tika novadīts pirmais pasākums „Roku dvieļi poļu pūra lādē” (vairāk par pasākumu https://www.youtube.com/watch?v=WmXG1wzsap0).

Otrais pasākums notika 29. oktobrī Rēzeknes teātrī-studijā „Joriks” (http://rezekne.today/ukrainu-biedriba-pasakums/?lang=lv), kur savu sniegumu rādīja ukraiņu biedrība „Vodograj”.

Uz noslēguma pasākumu Indrā 16. novembrī ieradās visi projekta sadarbības partneri: burjatu biedrība „Badarhāns”, Latvijas Poļu biedrības Daugavpils nodaļa „Promień”, Latvijas Poļu biedrības Krāslavas nodaļa „Strumeņ”, Rēzeknes ukraiņu biedrība „Vodograj”. Draudzīgā gaisotnē biedrības apskatīja dvieļu izstādi, mācījās amata prasmes radošajās darbnīcās un iepazīstināja ar savas tautas tradīcijām kopīgajā koncertā.

Projekta idejas autore, biedrības „Sadarbības platforma” valdes priekšsēdētāja Lauma Celma pasākuma laikā klātesošos iepazīstināja ar brošūru „Roku dvieļi”, kurā apkopota projekta darbības laikā savāktā informācija, iekļaujot aprakstus un vizuālos materiālus (fotogrāfijas). Šī brošūra būs kā informatīvs materiāls iedzīvotājiem, skolām, uzskatāmi parādot starpkultūru dialogu – iespējams blakus redzēt dažādu tautu kultūras mantojuma daļu, līdzīgo un atšķirīgo katrā.

Jāpiebilst, ka abi projekti tika īstenoti ar Latvijas kultūras vēstnieku programmas dalībnieku atbalstu. Noteikti sadarbība turpināsies arī turpmāk un tiks īstenotas vēl daudzas interesantas un radošas idejas.

Vija Sjadro,
Biedrības „SKOLA AR NĀKOTNI” valdes locekle,
projektu koordinatore

 

 



Jauna aptauja

Novembris - 2016
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
 
otrdiena, 08.11.2016
trešdiena, 09.11.2016
trešdiena, 23.11.2016

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde