ceturtdiena, 23. maijs, 2024Vārda diena: Leokādija, Leontīne, Ligija, Lonija
crest1 crest2

Izstāde „No pūra lādes” Krāslavas Kultūras namā

Pievienots: 14.11.2023

Pirms 20 gadiem, sagaidot Latvijas Republikas proklamēšanas 85. gadadienu, Krāslavas Kultūras namā tika sarīkota rajona audēju segu izstāde „Krāslavas novada rakstu gaismā”. Tajā bija eksponētas ap 200 segu. Pateicoties ilggadējai Krāslavas novada kultūras dzīves vadītājai Ritai Barčai, tika piesaistīti Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja speciālisti un Rīgas tautas lietišķās mākslas studiju vadītāji, un pēc izstādes segas tika nofotografētas un aprakstītas, tika pierakstītas ziņas par audējām. Nākamajā gadā Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs rīkoja izstādi „Latgales segas”, kurā dalību ņēma arī Krāslavas rajona audējas. Muzejs savā īpašumā iegādājās 28 Krāslavas novada segas.

Arī šoruden, no 11. novembra līdz 10. decembrim, Krāslavas Kultūras namā skatāma izstāde „No pūra lādes”, jo mums vēl aizvien istabas rotā vai arī skapjos un lādēs glabājas izcili rokdarbi – mājās austās koldrys, guņkis, deči, deķi, segas. Ar mīlestību un pacietību darinātas, rūpīgi glabātas un godā celtas.

Izstādē redzamas tradicionālās Krāslavas novadā austās segas.

Svītrainajās segās parasti dominē vienas krāsas pamattoņa un košu krāsu joslu salikums, ir ieaustas vai arī ielasītas pīnītes. Šīs segas austas retinātajā vienkārtnī, kuram raksturīga velku diegu „vadziņa”.

Ļoti iecienītas Latgalē un arī Krāslavas novadā ir dreļļa tehnikā darinātās segas, kuras pie mums sauc par dymkām. Rakstu veidošanai izmantots košu krāsu kontrasts – parasti melna kokvilna pamatā un krāšņa vilnas dzija sarkanā, zaļā, dzeltenā krāsā.

Īpašas ir gultas segas, ko sauc par skalu segām jeb segas, kas austas ar skalu palīdzību (arī skalu deķi, šņoru deķi, ielasītās, lasītās, austas šņūrkūs, skalos austas, audekli šņoros). Īpašas ar to, ka katru raksta rūtiņu ielasa ar skala palīdzību. Segu pamats parasti melnā krāsā, raksts - košā krāsā. Segās izmantoti daudzveidīgi un sarežģīti ģeometriski raksti, iecienīti ir augu un ziedu motīvi.

Dekoratīvas un daudzkrāsainas ir segas ar ielasījumu jeb kilims – daudzkrāsaini, koši raksti tiek ielocīti tikai raksta vietās. Rakstos visbiežāk ir dažādas puķes, lapas, zvaigznes.

Izstādē redzamas:

  • Audēju Valentīnas Onzules un Ingas Onzules (Izvalta) austās segas;
  • Zentas Gaveikas (Izvalta) ģimenē glabātās segas;
  • Nellijas Osipovas (Konstantinova) ģimenē glabātās segas;
  • Lūcijas Nikitinas (Konstantinova) ģimenē glabātās segas;
  • Ingas Goldbergas (Krāslava) ģimenē glabātās segas;
  • Dagdas Folkloras centra krājuma segas;
  • Svariņu Tautas nama krājuma segas;
  • aušanas darbnīcas „Indra” krājuma segas.

 
Olga Jokste, aušanas darbnīca „Indra”
Anatola Kauškaļa foto



Jauna aptauja

Novembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
 
trešdiena, 15.11.2023
ceturtdiena, 16.11.2023
trešdiena, 29.11.2023

Dienas foto

  • Muzeju nakts 2024 Krāslavas novada muzejā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde