otrdiena, 21. maijs, 2024Vārda diena: Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs
crest1 crest2

Jubilejas JAK izdevies!

Pievienots: 30.12.2016

Krāslavas Kultūras namā 28. decembrī notika Krāslavas Varavīksnes vidusskolas Jaungada Jautro un atjautīgo kluba (JAK) spēle. Šis pasākums jau ir kļuvis par tradīciju, un šogad bija jubilejas spēle.

Jubilejas spēli pārpildītajā kultūras nama zālē vadīja Varavīksnes vidusskolas JAK pamatlicējs Andrejs Jakubovskis, kurš atzina, ka 20 gadi pagājuši kaut kā neierasti ātri. Līdz ar to šī spēle komandām ir īpaši atbildīga, un to zināja ikviens, kurš šajā vakarā kāpa uz skatuves. Jaungada JAK spēlē skatītāju vērtējumam savus jokus piedāvāja trīs komandas - Varavīksnes vidusskolas vecāko klašu skolēni, vidējās mācību iestādes beidzēji un skolas vecāku komanda. Kopā 35 cilvēki, kuri uzstājās kā viena liela komanda, jo žūrija Jaungada JAK spēlē ir formāla. Pag, pag, bet dāvanas taču viņi dala!

Kā jau jubilejas pasākumam pienākas, tas bija atšķirīgs no iepriekšējiem – proti, tas bija daudzveidīgs, kopumā trīs konkursi - sasveicināšanās, studentu miniatūras un brīvā stila priekšnesumi. Joku bija vairāk, un laika ziņā pasākums bija ilgāks, bet diez vai šo pēdējo faktu zālē sēdošie vispār pamanīja. Subjektīvi šķita, ka viss beidzās negaidīti ātri, bet neskaitāmie aplausi un smiekli apliecināja – jubilejas pasākums izdevies godam, pozitīvas emocijas nākamajam gadam uzkrātas. Arī žūrijas locekļi atzina, ka jubilejas JAK izdevās!

- Andrej, kā viss sākās?

- 1996. gadā saņēmām uzaicinājumu no Daugavpils Krievu liceja piedalīties JAK spēlē, kurp aizbraucām ar savu komandu un sapratām, ka JAK varam spēlēt arī savā skolā. Pirmie gadi bija zvaigžņoti: jau 1997. gadā kļuvām par Daugavpils līgas JAK uzvarētājiem, 1998. gadā - par Latvijas Skolu līgas čempioniem un spēlējām Rīgā. Tajā gadā bija vairākas izbraukuma spēles.

Tas, ko redz skatītājs, mums visiem patiesībā ir prasījis daudz asaru un milzīgu darbu. Es netiktu galā viens, ja nebūtu atsaucīgu palīgu. Visus vārdā nevaru nosaukt, bet, pirmkārt, gribu minēt cilvēku pie skaņas pults – tas ir mūsu sporta skolotājs Ivans Lukša. Starp citu, kādreiz JAK spēlēja arī skolotāji, bet viņus nomainīja skolēnu vecāku komanda. Ja mani neatbalstītu kolēģi, kuri reizēm kaut ko piedod bērniem, kas aizņemti šeit, protams, nekas neizdotos. Kopš JAK pirmsākumiem rakstīja scenārijus un žūrijā strādā Anžela Semjonova, viņa ir neapšaubāma speciāliste šajā jomā. Protams, arī paši JAK komandu dalībnieki iegulda lielu darbu, un tieši viņi priecē skatītājus.

- Kāpēc Jaungada JAK spēli žūrija nevērtē?

- Kad ir uzvarētāji un zaudētāji, ir negatīvas emocijas, un mēs jau sen esam pret to, lai žūrija vērtē gadumijas JAK spēli. Bet šis fakts neietekmē sacensību garu, vienalga katra komanda grib izskatīties labāk par saviem konkurentiem, un iekšējā sacensība pastāv. Es zinu, ka pēc pasākuma viņi kopīgi apspriedīs un mēģinās paši izanalizēt, kurš numurs bija labāks, kurš - vājāks, bet uzvarētāji ir visi.

- Kas ir Jaungada JAK skatītāji?

- Publika ir dažāda. Vienmēr atnāk skolēnu vecāki, draugi, kaimiņi, citi cilvēki, bet galvenais skatītājs laikam tomēr ir jaunatne. Ne tikai no Krāslavas, jaunieši cenšas atbraukt arī no citām vietām, jo ir pazīstami savā starpā. Varavīksnes vidusskolas JAK periodiski spēlē arī ģimnāzijas skolēni un Rīgas Valsts tehnikuma studenti. Jau 20 gadus Varavīksnes vidusskolas JAK komandas kāpj uz skatuves tieši pirms gadumijas, sākumā pietika vietas skolas aktu zālē, bet gribētāju redzēt pasākumu kļuva vairāk un vairāk, līdz visiem vietas nepietika. Pēdējos 12 gadus Jaungada JAK norisinās kultūras namā, un arī šī zāle ikreiz ir pilna.

- Laikam jau daudzi grib piedalīties tieši Jaungada JAK? Kādi ir atlases kritēriji?

- Mūsu skolā ir JAK spēles 9.-10. klasēm un 11.-12. klasēm. Jaungada JAK komandu veido 12. klašu jaunieši, kuri paši izlemj, aicināt kādu no citām klasēm vai tikt galā pašu spēkiem. Šodien skolas komandā uz skatuves kāpa arī divi 11. klašu audzēkņi. Savukārt vecāku komanda ir izveidojusies sen.

Juris Roga, autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/jaungada-jak-kulturas-nama.html



Jauna aptauja

Decembris - 2016
P O T C P S S
 
01
02
03 04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde