pirmdiena, 29. aprīlis, 2024Vārda diena: Laine, Raimonds, Vilnis
crest1 crest2

Krāslavas ģimnāzija Latvijas kultūras kanona konkursā

Pievienots: 24.03.2022

11. martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) organizētā Latvijas kultūras kanona konkursa „Kultūras kanona desmitgade. Ainavas paplašināšana: daba, kultūra un es” fināls, kurā 14 skolu komandas no visas Latvijas prezentēja konkursa ietvaros tapušos tūrisma maršrutus. 

LKA rektore Rūta Muktupāvela savā svētku uzrunā uzsvēra, ka „ne tikai atmiņas veido nacionālo kultūru – tikpat svarīga ir tagadne un nākotne, ko veidot aicināts ir ikviens, un jo īpaši jaunā paaudze.”

Šajā gadā konkursa organizatori aicināja skolēnus veidot tūrisma maršrutus, kas tika izstrādāti, apzinot Latvijas kultūras kanonā iekļautās kultūras un dabas vērtības, kā arī identificējot savas pilsētas dabas un kultūrainavas.

Arī Krāslavas ģimnāzijas komanda jau desmito gadu piedalījās Kultūras kanona konkursā.

Mācību gada sākumā 11. klašu skolēni, Laura Dzalbe, Jeļizaveta Abrosimova un Daniels Vagalis, pieņēma izaicinājumu veikt 1.kārtas uzdevumu - izveidot ideju kopumu par jaunu, oriģinālu tūrisma maršrutu Krāslavā. Papildus nosacījumi - jāatklāj komandas idejas saistība ar kādu Latvijas Kultūras kanonā esošu vērtību, jāiekļauj ainaviskums kā vērtība. Uzdevums nebija no vieglajiem. Par pamatu komanda izvēlējās Kultūras kanona vērtību – Daugavas ainavu, kuru sasaistīja ar Krāslavas pazīstamiem objektiem un jau aizmirstiem objektiem.

Latgales  reģiona kārtā komanda atklāja ideju, kuras pamatā iekļāva kopsakarību - Grāfu Plāteru pils - Svētā Ludviga Romas katoļu baznīca - bijušā pontona tilta vieta -Karņicka kalns. Kā visu maršrutu vienojošais elements ir Daugava, jo Krāslava ir pilsēta pie Daugavas. Tas izdevās veiksmīgi, tika iegūta iespēja papildināt savas zināšanas 2. kārtā un piedalīties Kultūras kanona konkursa finālā Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Komanda  pozitīvi novērtēja iespēju 2.kārtas radošajā seminārā no pieredzējušiem gidiem, tūrisma maršrutu veidotājiem mācīties par tūrisma maršruta, pastaigu takas veidošanas principiem, nosacījumiem, arī vēstījuma  dramaturģiju. Vislielākais pārbaudījums komandai bija izveidotā tūrisma maršruta vērtēšana klātienē. 9. martā žūrija – Anda Laķe, Patrīcija Kolāte, Laura Ozoliņa - kopā ar komandu izgāja izveidoto maršrutu Krāslavā. Tā bija jauna pieredze jauniešiem, jo bija vajadzīgas ne tikai dziļas zināšanas, bet prasme komunicēt, aizraujoši pasniegt informāciju par objektu un atbildēt uz jautājumiem. Neskatoties uz auksto laiku, žūrija bija apmierināta ar izveidoto maršrutu un iespēju iepazīt Krāslavu.

 Konkursa finālā dalībniekus vērtēja kompetenta žūrija: Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta „Kultūras kanons” koordinatore Anita Smeltere, Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta eksperte Lolita Rūsiņa, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Komunikāciju un informācijas sektora vadītāja Beāte Lielmane, režisore, teātra pedagoģe, projekta „Skola 2030” vecākā eksperte Inga Krišāne, kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” vadītāja Aija Tūna, Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra pētniece Ieva Vītola, Latvijas Kultūras akadēmijas students un vairāku Kultūras kanona konkursu dalībnieks Didzis Ruicēns.

Ģimnāzijas komanda ir gandarīta par iespēju piedalīties finālā, par, mūsuprāt, interesanti izveidoto maršrutu. Protams, ir jāpiestrādā, lai siltākā laikā maršrutu varētu izmantot ikviens gribētājs.

Krāslavas ģimnāzijas komanda:
Jeļizaveta Abrosimova
Laura Dzalbe
Daniels Vagalis
Vēstures skolotāja Inga Skerškāne

 

 



Jauna aptauja

Marts - 2022
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
 
ceturtdiena, 03.03.2022
ceturtdiena, 17.03.2022
piektdiena, 18.03.2022

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde