pirmdiena, 29. aprīlis, 2024Vārda diena: Laine, Raimonds, Vilnis
crest1 crest2

Kultūrizglītības programmai „Latvijas skolas soma” 5 gadu jubileja

Pievienots: 01.11.2023

Programma „Latvijas skolas soma” skolās ienāca 2018. gada rudenī kā dāvana bērniem un jauniešiem Latvijas simtgadē. Sākotnēji tā bija kā iniciatīva, bet nu jau kļuvusi par programmu un ir uz palikšanu.

Šogad ar vērienīgu pasākumu tika nosvinēta programmas piecu gadu jubileja. 2023. gada 4. oktobrī kinoteātrī „Splendid Palace”, Rīgā, notika konference „Kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” pirmie pieci gadi”, kurā Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras un mākslu institūta pētnieki iepazīstināja ar programmas darbības izvērtējuma rezultātiem, savukārt kultūras un citu nozaru eksperti dalījās ar pieredzes stāstiem par kultūras, izglītības un citu dzīves jomu sastapšanos. Kopīgi tika runāts par programmas aktualitātēm un turpmāk ejamo ceļu.

Konferences norises vieta netika izraudzīta nejauši. Kinoteātris „Splendid Palace” ir viens no krāšņākajiem un senākajiem Eiropas kinoteātriem, kas šogad svin 100. dzimšanas dienu. Tā noslēpumainā aura, miers un patīkamā atmosfēra ietvēra katru konferences dalībnieku.

Jāatzīst, ka pasākums bija pārsteigumiem pilns, sākot jau ar reģistrēšanos, jo katrs dalībnieks saņēma dāvanu. Tad - gardās uzkodas un rīta kafija, sarunas un satikšanās prieks. Konferences „odziņa” – tās vadītāja – Latvijas Televīzijas raidījumu vadītāja Ilze Dobele.

Konferencē klātesošos uzrunāja Latvijas Republikas kultūras ministre Agnese Logina, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure. Attālināti sveicienus sūtīja Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Norvēģijas aģentūras „Kultūras skolas soma” ģenerāldirektors Matiass Hilmars Iversens. No dažādiem aspektiem uz kultūru konferencē palūkojās režisore, radošā direktore un publiciste Una Rozenbauma. 14. Saeimas deputāte, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre meklēja atbildes uz jautājumu, kāpēc izglītībai vajag kultūru. Latvijas Kultūras akadēmijas profesore un Kultūras un mākslu institūta vadītāja Anda Laķe prezentēja kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” piecu gadu darbības izvērtējuma rezultātus. Vairāku kultūras nozaru pārstāvji iezīmēja dažādu kultūras izpausmju lomu cilvēka personības attīstībā un dzīvē kopumā – bērnu grāmatu rakstniece Luīze Pastore runāja par lasītprieku, vizuālā māksliniece Eva Vēvere vēstīja par mākslas saikni ar cilvēka labbūtību, savukārt mūzikas apskatnieks, Liepājas koncertzāles „Lielais dzintars” mākslinieciskais vadītājs un Latvijas Radio 3 programmu „Klasika” vadītājs Orests Silabriedis atklāja mūzikas klausīšanās pieredzes nianses. Kā dažādās kultūras izpausmes iekļaut skolēniem domātajās kultūras norisēs un kā skolotājiem izvēlēties atbilstošāko un kvalitatīvāko norisi – par to stāstīja kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” vadītāja Aija Tūna.

Uz kultūras un izglītības lomu un mijiedarbību plašākā kontekstā palūkojās Rīgas Stradiņa universitātes profesors Jānis Vētra un reklāmas aģentūras „EnterCreative” radošais direktors Renārs Liepiņš.

Konferences noslēgumā vēl viena dāvana – orķestra „Rīga” muzikāls sveiciens „Mīlestība, kas nekad nebeidzas” un pārsteigums – loterija, kurā starp vinnētājiem biju arī es, saņemot no Latvijas Nacionālā kultūras centra dāvanu komplektu.

Brīnišķīgs, iedvesmojošs pasākums, kas motivē turpmākam darbam, jaunām idejām un vēlmei mūsu jaunajai paaudzei palīdzēt iepazīt un iemīlēt mūsu valsts kultūru.

Regīna Pauliņa,
Kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma”
koordinatore Krāslavas novadā
Autores foto
Info: latvijasskolassoma.lv



Jauna aptauja

Novembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
 
trešdiena, 15.11.2023
ceturtdiena, 16.11.2023
trešdiena, 29.11.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde