pirmdiena, 29. aprīlis, 2024Vārda diena: Laine, Raimonds, Vilnis
crest1 crest2

Priecēt ar savu deju un dziesmu draugus Visaginā

Pievienots: 22.11.2023

„Draudzība, tāpat kā tēja, laba tad, ja tā ir stipra un ne pārāk salda.”
/F. Gladkovs/

Kopš 2020. gada Krāslavas Varavīksnes vidusskola draudzējas ar Visaginas Gerosios Vilties proģimnāziju (Lietuva). Notiek savstarpējās pedagogu pieredzes apmaiņas semināri, atklāto mācību stundu vadīšana, neklātienes konkursi skolēniem, festivāli. Novembrī skola aicināja piedalīties Lietuvas Republikas mazākumtautību departamenta finansētā projekta noslēguma pasākumā „Satiksimies dziesmā”.

Pasākumā piedalījās arī projekta partneri no Ukmerges vidusskolas. Gerosios Vilties proģimnāzijā mācās dažādu tautību skolēni. Par to, protams, nav jābrīnās, jo šī pilsēta tika celta kā mūsdienīga Ignalinas AES darbinieku pilsēta. Uz tās celtniecību ieradās dažādu tautību cilvēki. Lai arī Ignalinas AES 2009. gadā tika slēgta, Geigera skaitītājs, kas novietots pretī pašvaldības ēkai, reāli darbojas. Vecākās paaudzes cilvēki šo pilsētu pazīst kā Sņečkus. 1992. gadā tā tika pārdēvēta par Visaginu. Šis nosaukums pārņemts no blakus esošā ezera un ciema, kas kādreiz atradās mūsdienu pilsētas centra vietā. Stella ar pilsētas simbolu – lidojošu dzērvi – ir novietota pretī pilsētas pārvaldes ēkai. Simts metru attālumā no tās – memoriālais akmens, kas norāda tieši uz to vietu, kur sākās pilsēta. Visaginas pilsētas raksturīgākā ainava – daudzstāvu daudzdzīvokļu nami, plašs ceļu tīkls, alejas.

Pasākuma laikā kultūras centrā „Draugyste” skanēja tatāru dziesmas, krievu, ukraiņu, lietuviešu dejas. Mūsu skolēni sagatavoja un prezentēja latviešu tautas dejas „Cimdu polka”, „Visi ciema suņi rēja”. Ar azartu klātesošie iesaistījās mūsu organizētajā dejā „Kas dārzā?”. Skanēja dziesmas vokālā ansambļa izpildījumā: „Rūžeņa” un „Ai jel manu vieglu prātu”. 8.b klases skolēns Stefans Gorns iepazīstināja klātesošos ar latviešu valodu un prezentēja mūsu pilsētu Krāslavu un skolu. Visi iesaistījās jestrajās lietuviešu dejās. Dienas otrajā pusē notika meistardarbnīcas skolā, kur gatavojām grāmatzīmes, izmantojot dabas materiālus un iepazīšanās ar skolu.

Patīkams pārsteigums sagaidīja ikvienu no mums, jo bijām ielūgti uz Visaginas pašvaldību uz tikšanos ar vicemēri Aleksandru Grigieni. Pašvaldības sēžu zālē mēs klausījamies vicemēres stāstījumu par pilsētu, attīstību un turpmākās sadarbības iespējām ar Krāslavu. Pašā dienas noslēgumā bija radošā darbnīca Zarasu muzejā, kur gide iepazīstināja mūs ar ārstniecības tēju vēsturi un ļāva pašiem tās izsmaržot. Tad visi kopā apmeklējām muzeja zāles, apskatījām ekspozīcijās iemūžināto novada vēsturi, senos dokumentus, zvejas un medību rīkus un trofejas, baznīcas literatūru, apģērbus, sakrālās skulptūras, novadam raksturīgo seno audumu un gultas pārklāju paraugus.

Marija Micķeviča, Varavīksnes vidusskolas direktore
Jolantas Bartkunienes foto



Jauna aptauja

Novembris - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
 
trešdiena, 15.11.2023
ceturtdiena, 16.11.2023
trešdiena, 29.11.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde