piektdiena, 17. maijs, 2024Vārda diena: Dailis, Herberts, Umberts
crest1 crest2

Starts jaunām iespējām

Pievienots: 11.01.2017

Jau izskanējušas svētku salūta zalves un laba vēlējumi pie svētku galda. Ir sācies jauns, iecerēm bagāts gads! Kā jau ierasts, gadumijā pārdomājam paveikto un kaļam jaunus plānus nākotnei.

 2016.gads ir bijis visai neparasts gads Krāslavas novadam. Daudzi notikumi paliks prātā arī vēlākam laikam, stāstot bērniem un mazbērniem: „Tas bija tajā gadā, kad pilsētas centrā nojauca veco sporta skolu” vai „Tas bija togad, kad uzsāka celt jauno baseinu!”

 Attīstības projektu jomā pagājušais gads bija zīmīgs ar to, ka pēc ilgstošāka projektu dokumentācijas sagatavošanas laika beidzot tika uzsākti vairāki jaunā Eiropas Savienības finansējuma perioda projekti.

 Viena no pirmajām startēja tā saucamā LAD Pamatpakalpojumu programma, kuras ietvaros ir paredzēti ievērojami ieguldījumi prioritāro pašvaldības grants ceļu uzlabošanai novada lauku teritorijās, kas nepieciešami lauku saimniecībām uzņēmējdarbības attīstībai. Plānotais ELFLA finansējums Krāslavas novadam laika periodā līdz 2020. gadam ir 2,43 miljoni eiro. 2016. gadā jau tika veikta Robežnieku pagasta ceļa „Skuķi – Blusi” un Skaistas pagasta ceļa „Traptišķi – Lūņi – Traptišķi” pārbūve. 2017. – 2018. gados šī pasākuma ietvaros tiek paredzēts veikt ceļa „Kalvīši - L.Gengeri - Mazie Suveizdi - Izvalta” pārbūvi Izvaltas pagastā, ceļa „Kalte - Krasnoļenka” posma pārbūvi Krāslavas pagastā, ceļa „Kombuļi - L.Zīmaiši” pārbūvi Kombuļu pagastā, ceļa „Meža Doski – Žaunerāni” pārbūvi Aulejas pagastā, ceļa „Vaivodi - Rusakova - Indra” pārbūvi Indras pagastā, ceļa „Kalnieši - Pakuliški” pārbūvi Kalniešu pagastā, ceļa „Vecborne - Kaplava” pārbūvi Kaplavas pagastā, ceļa „Stremki - Lupandi” pārbūvi Piedrujas pagastā, ceļa „Pleiku apbraucamais ceļš” pārbūvi Robežnieku pagastā un stratēģiskā ceļa „St. Krāslava – Vilmaņi” posma pārbūvi Ūdrīšu pagastā.

 2016. gadā ir uzsākta Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta „Ceļu un citas nepieciešamās infrastruktūras nodrošināšana darbavietu radīšanai un privāto investīciju piesaistei Krāslavas novadā” īstenošana ar mērķi sakārtot komercdarbībai  nepieciešamo transporta infrastruktūru privāto investīciju apjoma pieaugumam un uzņēmējdarbības attīstībai, balstoties uz komersantu vajadzībām. Ar Eiropas Savienības atbalstu projekta ietvaros tika veikta Raiņa un Vasarnīcu ielu Krāslavā, kā arī ceļa „Kalnieši – Stalti” pārbūve. 2017. gada laikā tiks veikta divu Lielās ielas posmu pārbūve Krāslavā – no Vienības ielas līdz Aronsona ielai un no Spīdolas ielas līdz rūpnieciskas zonas apbūvei.

 Daudzos turpmāk plānotajos projektos uzņēmējdarbības atbalsta jomā pašvaldībai ļoti būtiska ir sadarbība ar novada uzņēmējiem, jo projektus tā var īstenot tikai proporcionāli uzņēmumos radīto darba vietu skaitam un to ieguldītajiem līdzekļiem. Uzņēmēji, kuri plāno attīstīt savu ražošanu vai pakalpojumu sfēru Krāslavā vai novada lauku teritorijā, tiek aicināti sadarboties ar novada domi, tostarp plānojot savu uzņēmumu attīstību arī pašvaldībai piederošās teritorijās, piemēram, Krāslavā Indras un Latgales ielu ražošanas zonā, ēkā Tirgus ielā 19 Krāslavā, vai piedāvājot citus variantus par nepieciešamību veikt pašvaldības ceļu pārbūvi līdz uzņēmējiem vai sakārtot pašvaldības degradētās teritorijas, kas uzņēmējiem būtu noderīgas. Nenoliedzami lielākais izaicinājums šajā programmā ir Piedrujas pagasta Paterniekos plānotais Loģistikas centrs, kuram paralēli tiek virzīts arī stratēģisks pārrobežu projekts robežšķērsošanas infrastruktūras attīstībai – stāvlaukuma izbūvei.

 Arī Krāslavas pils kompleksā pagājušajā gadā turpinājās pozitīvas pārmaiņas. Veikta Krāslavas pils fasāžu atjaunošana, ar pirmā stāva logu rūtojumu, lai nodrošinātu 2011.gada projektu ilgtspēju. Demontētas centrālās kāpnes, kas neatbilda parka vēsturiskajai terašu sistēmai. Parkā izbūvēts tenisa laukums, atjaunota skatu platforma pie pils, Meža dienu ietvaros ierīkoti apstādījumi pie grotas. Ir izstrādāts konservācijas tehniskais projekts, kā arī papildus arhitektoniskā izpēte tā saucamajai dārznieka mājai, drīzumā tiks uzsākti darbi jumta nomaiņai. Nopietni tiek strādāts pie vairākiem projektiem saistībā ar staļļu ēku – Amatu māju, kur jau šobrīd ir sakārtotas telpas vasaras izstāžu zāles un amatnieku radošo darbnīcu vajadzībām. Prioritāri ēkai ir jānomaina jumts un jāsakārto inženiertehniskie tīkli, lai varētu pamazām turpināt iekštelpu sakārtošanu. Viena no projekta idejām ir apstiprināta ERAF programmā, un cerams, ka jau 2017.gada vasarā tiks uzsākti rekonstrukcijas darbi.

Pagājušgad ir izdarītas vēl daudzas lietas tikai ar pašvaldības budžeta finansējumu – uzsākta baseina būvniecība, demontētas vairākas savu mūžu nokalpojušas ēkas (vecā sporta skola, viesnīca, ēka Sporta ielā Krāslavā), veikts iepirkums Krāslavas pamatskolas sporta zāles būvniecībai, ierīkots jauns rotaļu laukums Pīlādžu ielā Krāslavā, veikta māju kvartāla, kas atrodas Krāslavas pilsētā starp Baznīcas, Raiņa, Rēzeknes un Vienības ielām, caurbrauktuvju un gājēju celiņu, kā arī N.Rancāna ielas posma, gājēju celiņu Lielajā, Aronsona un Lāčplēša ielās, kā arī pie Varavīksnes vidusskolas un pirmsskolas izglītības iestādes „Pienenīte” atjaunošana, asfaltēta Centra iela Aulejā, un padarīti daudzi citi darbi pilsētā un pagastos.

 Runājot par novada attīstību kopumā, nenoliedzami liels ir bijis valsts un ES fondu ieguldījums valsts ceļu tīkla attīstībā novadā – 2016. gadā ir uzsākta valsts ceļa P62 „Krāslava - Preiļi – Madona” posma no Krāslavas līdz dzelzceļa stacijai rekonstrukcija, kā arī sen gaidītā grants ceļa posma no Sauleskalna līdz Aulejai pārbūve pretputekļu seguma uzklāšanai.

 2016. gada laikā Krāslavas novada dome ir īstenojusi arī salīdzinoši nelielus projektus par Krāslavas novada vides labiekārtošanu. Krāslavā, Raiņa un Baznīcas ielu krustojumā, piesaistot Rietumu Bankas labdarības fonda finansējumu, tika uzstādīts pilsētas pulkstenis. Ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu īstenotas aktivitātes, lai uzlabotu Adamovas dabas takas infrastruktūru un apmeklētāju drošību kritiskākajās takas vietās. Ar Zivju fonda līdzfinansējumu turpināti zivju resursu pavairošanas un atražošanas pasākumi, kuru ietvaros tika ielaisti zandarta mazuļi Krāslavas novada Varnaviču, Bolta, Skaistas un Indras ezeros, izstrādāti zivsaimniecības ekspluatācijas noteikumi Ārdavas un Lielajam Gaušļa ezeriem.

 Tika turpināti pašvaldības rīkotie projektu konkursi - jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai Krāslavas novadā ar pašvaldības atbalstu savu uzņēmējdarbību uzsākuši 4 jaunieši, īstenotas 14 jauniešu iniciatīvas visā Krāslavas novadā. Projektu konkursā „Iedzīvotāji veido savu vidi” ir atbalstīts maksimāli daudz ideju – 21, turklāt Krāslavas novada dome iedzīvotāju iniciatīvu atbalstam 2016. gadā ir piesaistījusi arī projektu konkursa „LMT – Latvijai” finansējumu, pateicoties kuram, ar iedzīvotāju aktīvu līdzdalību labāko projektu noteikšanā, ir īstenoti 4 projekti.

 Intensīvi tika gatavoti projekti pārrobežu programmām, galvenokārt, kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas, profesionālās izglītības un sociālo pakalpojumu uzlabošanas jomā, šobrīd ar nepacietību tiek gaidīti spraigās konkurences projektu konkursu rezultāti. Uzsākta jauno „Leader” programmas projektu gatavošana.

 Novembra beigās jau ceturto gadu pēc kārtas notika pasākums „Krāslavas novada uzņēmējs”, lai godinātu aktīvākos Krāslavas novada uzņēmējus. Sadarbībā ar Latgales uzņēmējdarbības centru, Latvijas Lauku konsultāciju centru un biedrību „Krāslavas rajona partnerība” ir organizēti vairāki informatīvi semināri par iespējām startēt projektu konkursos un saņemt finansējumu savu ieceru īstenošanai, par biznesa inkubatoriem, Latgales speciālo ekonomisko zonu un citām aktualitātēm uzņēmējdarbības jomā. Organizēti vairāki pieredzes apmaiņas braucieni. Uzsākta zīmola „Ražots Krāslavas novadā” izstrāde. Īpaši priecē tas, ka Krāslavā ne tikai tiek uzsākta nelielu jaunu pakalpojumu attīstība, piemēram, skaistumkopšanas jomā un tūrismā, bet ir arī lielākas investīcijas un inovatīvāki piedāvājumi, piemēram, pagājušā gada novembrī atklāta jaunuzbūvētā „Statoil” degvielas stacija, bet drīzumā darbu uzsāks divas pašapkalpošanās auto mazgātavas.

 2017. gadu Krāslavas novada domes Attīstības nodaļa, ciešā sadarbībā ar pagastu pārvaldēm un citām pašvaldības nodaļām, iesāks ar jauniem projektiem jauniešu nodarbinātības veicināšanā tā saucamajā Jauniešu garantiju programmā, veselību veicinošu aktivitāšu organizēšanai, kā arī jauniem projektu pieteikumiem sabiedrisko aktivitāšu veicināšanai pagastos. Pašvaldības Izglītības un kultūras nodaļa uzsāk vērienīgu ERAF projektu vispārējās izglītības kvalitātes uzlabošanai novadā, kā arī ESF projektu karjeras atbalstam, savukārt pašvaldības sociālajā dienestā ESF deinstitucionalizācijas projekta ietvaros gada sākumā vēl ir iespēja pieteikties uz jauniem sociālajiem pakalpojumiem bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Pagastu pārvaldes, uzņēmēji un biedrības jau februārī varēs sniegt jaunus projektu pieteikumus Leader programmas jaunā uzsaukuma sešās aktivitātēs.

 Mīļš paldies Krāslavas novada aktīvākajām biedrībām, iedzīvotāju grupām un draudzēm par iniciatīvu un dalību projektos, kā arī visām pašvaldības nodaļām, iestādēm un RVT Krāslavas struktūrvienībai par atsaucību un atbalstu! Citējot Georgu Zimmelu: „Tikai tad, kad darbojamies, mēs esam tie, kas īstenībā esam”.

 Visiem Krāslavas novada iedzīvotājiem Jaunajā gadā novēlu mieru un atbalstu ģimenēs, veiksmi visos darbos, pozitīvāku skatu nākotnei, iedvesmu, laiku un uzdrošināšanos sākt kaut ko jaunu – lai tā būtu jauna spēle, ko uzspēlēt ar bērniem, vai arī jauna nodarbošanās, ko sen ir bijusi vēlme izmēģināt, vai arī jaunas zināšanas, ko apgūt. Lai ražīgs Gaiļa gads visā Krāslavas novadā!

 Ināra Dzalbe,
Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja



Jauna aptauja

Janvāris - 2017
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
 
pirmdiena, 09.01.2017
08:04 Paldies!
trešdiena, 11.01.2017

Dienas foto

  • Tradicionālais skrējiens "Pilsēta, kur sporto" un Brīvības ielas svētku koncerts

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde